Едно от най-изпълняваните оперни заглавия – Вердиевата Травиата“ ще бъде

...
Едно от най-изпълняваните оперни заглавия – Вердиевата Травиата“ ще бъде
Коментари Харесай

Травиата с блестящи гост-солисти и диригент този четвъртък

Едно от най-изпълняваните оперни заглавия – Вердиевата " Травиата “ ще бъде акцент в мартенската стратегия на Държавна опера - Бургас.

Под палката на именития маестро Славил Димитров - посетител, на сцената на Бургаската опета на 17-и март от 19 часа излиза харизматичната Илина Михайлова, сопран /гост/ – в ролята на Виолета Валери. Сопраното с многочислени изяви на наша и интернационална сцена е добре позната на Бургаската аудитория. Илина Михайлова бе фамозна и незабравима Розина в новаторската режисура на операта " Севилският бръснар " от Джоакино Росини по постановка на доцент доктор Александър Текелиев, чиято премиера беше на 8-и октомври в Бургаската опера. Тя пя и на третото зрелище на " Севилският бръснар " през м. декември, като дни по-късно очарователната прима взе участие в грандиозния оперен театър, Opera d`Amore в София, когато за следващ път излезе на сцена паралелно до маестро Хосе Карерас. Нейното многостранно артистично амплоа ще се показа в друг аспект в облика на Виолета Валери, разкъсвана от трагични пристрастености с драматичен нюанс. За да опишат безконечната трагична история за клопките и съдбовните провокации на любовта, на 17-и март, четвъртък, от 19 часа на сцената на Операта излизат превъзходни актьори.

В ролята на Алфред Жермон влиза различен прославен български артист - тенорът Михайл Михайлов - посетител. Бургаската аудитория помни блестящото му преобразяване в облика на Родолфо в операта " Бохеми " от Джакомо Пучини - през м. октомври 2020 година в залата на Бургаската опера.

Като Жорж Жермон на 17-и март на бургаска сцена излиза баритонът, който има богат театрален опит в разнообразни по жанр и характер функции - Александър Крунев. На последното зрелище на " Севилският бръснар " той бе в ролята на Фигаро, в партньорство с Илина Михайлова.

Йоана Кадийска ще бъде още веднъж в облика на Флора Бервоа, другарка на Виолета Валери, с която блестят в светските среди на Париж в средата на XIX век. Прекрасното мецосопрано бе Хубавата Елена на 26-и февруари в едноименната комична опера от Жак Офенбах. Басът Костадин Мечков ще бъде Барон Дюфол, баритонът Бранимир Недков – Маркиз д’Обини, Дарина Запрянова – Анина, Милен Динолов – Виконт Гастон дьо Леторие, Диман Панчев – Доктор Гренвил, Мирослав Димитров – Жозеф и Николай Николов – Слуга на Флора.

Великолепната постановка на " Травиата “ е на доцент доктор Александър Текелиев и съчетава истински похвати и ексцентричен метод към построяването на облиците в трагичния сюжет по романа на Александър Дюма – наследник " La Dame aux Camélias “ / " Дамата с камелиите “/. Атрактивна и съдържаща иносказателен заряд е сценографията на Каталин Арборе /Румъния/, в която се употребяват огледалните облици – като символика на метаморфозите в човешката душа и единството на светлото и тъмното начало в цялостния образ на една персона. Арборе е и създател на красивите театрални костюми на постановката " Травиата “.

Диригент на хоровия състав, на който е отредена значима роля в цялостното развиване на сюжетното деяние, е Невена Михайлова, концертмайстор е Христо Белчев. Хореографията е дело на Галина Калчева, помощник-режисьор на постановката е Лина Пеева, суфльор – Дора Фъртунова, надписи – Сребрина Славова.

В атрактивния театър вземат присъединяване артистичните сформира на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

" Травиата “ е опера, която всеки меломан би трябвало да е гледал в няколко театрални версии – с цел да открие, посредством личния си усет и сетивност към изкуството, тази, която импонира на неговите критерии – и като хармония, и като визия, и като метод на предаване на безконечните послания на класиката в един осъвременен тип, в който резонират настоящите въпроси на днешния ден.

Определено постановката на Бургаската опера е една ръкавица на предизвикателство, хвърлена към рутината и схоластиката в интерпретацията на безконечната тематика за любовта, неподвластна на предразсъдъчни понятия и натиска на конюнктурата, на пропаданията на душата, на търсенето на разтуха във взаимността. И най-много – апотеоз на Красотата, в нейните най-възвишени измерения.

И обединител на всички послания на " Травиата " – безконечната музика на гения Джузепе Верди.

За правилните си фенове Държавна опера - Бургас е подготвила специфична изненада – в антракта на предствелението във фоайето на Операта ще бъде предоставена опция за наздравица с чаша квалитетно биовино.

Билети – на касата на Операта, каса " Часовника ", в мрежите на Grabo и Eventim, както и в препратката " Купи билет " в програмата в формалния уебсайт на Бургаската опера: https://operabourgas.com/bg/programme.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР