Едно от най-древните растения, което използваме днес, е лайката. Тя

...
Едно от най-древните растения, което използваме днес, е лайката. Тя
Коментари Харесай

Чудодейните лечебни свойства на лайката

Едно от най-древните растения, което използваме през днешния ден, е лайката. Тя има история от най-малко 3000 години като лечебно растение. Лайката е била употребена като вековно лекарство от доста антични цивилизации. Римляните са предписвали тази билка, с цел да предотврати главоболие, да облекчи възпалението на черния дроб и бъбреците и да улесни храносмилането.

Гръцкият доктор и ботаник Диоскурид употребявал лайка за лекуване на чревни, нервни и чернодробни болести и я предписвал при женски неразположения. Лайката се считала за една от деветте свещени билки на англосаксонците и била употребена ритуално за предотвратяване от заболявания и за подсилване на здравето.
Кой би предположил, че ЛАЙКАТА лекува ТЕЗИ болести
Много от хората в предишното са се доверявали най-вече на националната медицина и на лекуването с билки, като тази наклонност можем да кажем,...

Ползи от лайката

Храносмилателната система

Както многочислените й имена загатват, лайката е кралят на билките, когато става въпрос за всевъзможен тип храносмилателни недоволства. Известна като „ Богородица на червата “ или „ Майката на червата “, тази универсална билка съдържа комплициран колаж от фитохимикали, които работят самостоятелно и групово върху всички аспекти на храносмилателната система.

А-бизаболол форсира заздравяването на раздрана тъкан, което подкрепя заздравяването на язви. Хамазуленът свива подутата стомашна тъкан, която притиска нервните окончания, причинявайки болежка. Азулен убива инфекциите от стафилококи и стрептококи, което от своя страна може да облекчи признаците на хранително отравяне.

Често повода за храносмилателни разстройства, раздразнителност може да бъде успокоена от тази леко успокояваща билка. Лайката съдържа по-специално един флавоноид, апигенин, който се свързва с бензодиазепиновите рецептори в мозъка, насърчавайки релаксацията.
Назоваха 7 подправки, които предотвратяват рак на стомаха
Според водещи диетолози изброените по-долу подправки също могат да ускорят възобновяване на хората, които страдат от рак. Диетолози...

Успокоително

Като релаксант, лайката потиска централната нервна система, понижава тревогата, като в същото време не нарушава естественото показване или функционалност. Това се дължи на дейните правила на лайката, в това число флавоноиди, гликозиди и етерични масла.

Противовъзпалително/Облекчаване на болката

Понякога наричана " билков аспирин ", лайката е била употребена от епохи за понижаване на болката и понижаване на възпалението. Тя е известно лекарство и за инфектиране от външната страна на тялото, като нормално се употребява за лекуване на слънчево изгаряне, леки изгаряния, обриви, рани и инфектиране на очите.

Етерично масло от лайка
Домашна рецепта с лайка срещу изпотяване - по-добра от дезодорантите!
Обожаваме и лятото нямаме самообладание то да пристигна, с цел да вършим разходки, екскурзии, пътешествия и какви ли не неща още. Най-притеснително...

Етеричното масло от синя лайка е с високо наличие на мощния растителен химикал “азулен ”, който придава на това масло неговия бездънен, кондензиран наследник звук. С изключителни лечебни сили, този фитонутриент е виновен за противовъзпалителните, антибактериални и имуностимулиращи резултати на етеричното масло.

С обичайната приложимост като успокоително и релаксиращо средство, то е идеално ароматерапевтично масло, което може да се разпръсне в спалнята или да се добави към вечерната вана, с цел да насърчи бездънен, спокоен сън.

Мароканска лайка

Този тип етерично масло от лайка е известно със своите карминативни, успокоителни, антисептични и противовъзпалителни свойства. В вярното разреждане може да се употребява за основаване на масажно масло, което ще подтиква храносмилателната система при втриване в корема. Може също да усъвършенства апетита и да облекчи повръщането, породено от гастрит и киселини.

Антисептичните и противовъзпалителни качества на това масло го вършат положително за приложимост върху суха, сензитивна кожа и при положения като екзема и дерматит. Може да се употребява и за ускорение на заздравяването на рани, при белези, рани и изгаряния.
5 билки, които наложително би трябвало да участват във всеки дом
В края на лятото доста хора събират билки, с които през зимата подготвят чай или ги употребяват за приготвянето на разнообразни лекове. ...

Още от ПОЛЕЗНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР