Колко пъти се е случвало, взимам банани от магазина и

...
Колко пъти се е случвало, взимам банани от магазина и
Коментари Харесай

Две седмици без да се развалят! Позната от супермаркет ме светна как да съхранявам бананите

Колко пъти се е случвало, взимам банани от магазина и на втория ден стартират да почерняват. И парите отиват напразно.

Опитах какви ли не способи да ги запазвам. Купувах малко, само че не стигаха за цялото семейство. Слагах ги в хладилника, отново се разваляха.

Слагам банани в печива, в каша и с палачинките, само че всичко това са, по този начин да се каже, избавителни ограничения, с цел да не ги изхвърлям.

Преди това ме посъветваха да увия краищата с фолио – също несполучлив трик. Пак започваха да гният. Увих дръжките във фолио, резултатът беше нулев. Потъмняват за 3-4 дни.

Докато един ден срещнах моя съученичка в хипермаркета в отдела за плодове и зеленчуци, тя работи там. От дума на дума й се оплаках от почерняването на бананите, които закупувам от тук. Попитах я да не би да е от самия плод.

Тя ми сподели, че цаката не е в бананите, а в метода им на предпазване. 

„ Виждала ли си от кое място стартира потъмняването? Точно по този начин, от дръжката. Значи тя е значимата. Това е мястото, при което плодът се отрязва от палмата. По време на тази процедура разрезът се поврежда и инфектира.

От този миг нататък бактериите стартират да се развъждат в него. За да създадат това, те се нуждаят от светлина, храна, въздух и топлота. Фолиото не мога да предотврати това. “

И приятелката ми даде най-ценния съвет.

Потопете дръжката в разтопен восък и го оставете да се втвърди. Бананите ще бъдат свежи половин месец. Когато ги белите, не е нужно да отлепяте восъка, просто го изхвърлете дружно с кората.

Восъкът въобще не вреди на продукта или на индивида.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР