Едно нещо е ясно - ние, унгарците, няма да дадем

...
Едно нещо е ясно - ние, унгарците, няма да дадем
Коментари Харесай

Орбан: Ние, унгарците, няма да дадем повече пари на Украйна

Едно нещо е ясно - ние, унгарците, няма да дадем повече пари на Украйна, докато не кажат къде са отишли ​​предишните средства на стойност към 70 милиарда евро. Това отсече Виктор Орбан.

Унгарският премиер заяви, че страната му не желае да внася спомагателни пари за финансиране на увеличените разноски за обслужване на дълга на Европейски Съюз.

В коридорите на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел той дефинира като " неуместно " настояването от страна на Комисията Унгария да задели повече пари за задачата, в случай че Будапеща - дружно с Полша - не е получила средства от Фонда за възстановяване на Европейски Съюз поради юридически спор, съобщи Ройтерс.

На 20 юни беше обявено, че Европейският съюз ще даде на Украйна помощ в размер на 50 милиарда евро за интервала 2024-27 г. Решението бе взето след обзор на общия бюджет на Европейски Съюз за 2021-27 година, който беше привършен поради пандемията от Коронавирус -19, войната в Украйна и енергийна рецесия. Високите инфлация и лихвени проценти също удвоиха разноските за обслужване на дълга.

" Едно нещо е ясно - ние, унгарците, няма да дадем повече пари на Украйна, докато не кажат къде са отишли ​​предишните средства на стойност към 70 милиарда евро ", отсече Орбан.

" И намираме за крайно неуместно и неуместно да внасяме повече пари, с цел да финансираме разноските за обслужване на дълга по заем, от който към момента не сме получили средствата, на които имаме право ", означи още той.

Унгария и Полша са единствените страни членки на Европейски Съюз, които не са получили средствата за възобновяване, които Европейска комисия замрази заради обвинявания, че националистическите държавни управления в двете страни вредят на демокрацията и върховенството на закона, съобщи нюз.бг.

Орбан съобщи, че няма съвсем никакъв късмет страните членки на Европейския съюз да одобрят тези финансови проекти и предвеща да стартира " дълга битка ".

Вчера водачите на страните от Европейски Съюз оповестиха, че ще поемат дълготрайни задължения за подсилване на сигурността на Украйна, откакто нейният президент Володимир Зеленски ги прикани да стартират работа по нов кръг от наказания против Русия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР