Една от основните насоки в работата на специалистите в Ресурсен

...
Една от основните насоки в работата на специалистите в Ресурсен
Коментари Харесай

Ресурсен център към Фондация „Владиславово“ работи с лица жертви на насилие

Една от главните насоки в работата на експертите в Ресурсен център към Фондация „ Владиславово “ е поддръжка и подпомагане на лица потърпевши от разнообразни типове принуждение. Най-често в обществото се среща така наречен домашно принуждение.

Формите на домашно принуждение са безкрайни. Последиците от него също. Всяка жертва претърпява по друг и неповторим метод обстановката на принуждение, в която се намира. Въпреки това има някои типични реакции в държанието на жертвите, претърпели принуждение от страна на сътрудник.

Мълчанието е най-унищожаващата за жертвата реакция. Насилието в фамилията е тема-табу.  Жертвите на домашно принуждение поставят неимоверни старания да го прикрият. Преживените болежка и оскърбление живеят само в съзнанието им.

Причините да не се приказва по тази тематика са сложни:

 - Вменяване на възприятие за виновност у жертвата. В множеството случаи, въпреки и благожелателно и неумишлено по един или различен метод, хората загатват или споделят на жертвата, че тя е отговорна за случилото и се.

 - Живеем в свят, където да кажеш, че си се провалил или не си се справил е срамно. Когато жертвата на принуждение приказва за случилото й се, това неизбежно значи да признае първо пред себе си, а по-късно и пред външния свят, че е била слаба и несправяща се, че не е съумяла да управлява обстановката.

 - Вътрешното противоречие  е подбудено от желанието на жертвата да “забрави ” за насилието, да го изтрие  от съзнанието си и да продължи да живее по този начин като че ли в никакъв случай не се е случило и от друга страна  потребността и да приказва за него и по този метод да стартира да се разделя с тежките мемоари. Трудно е, съвсем невероятно да се не помни случилото се и също толкоз мъчно и невероятно е то да бъде разказано.

В резултат може да се следят отклонения, които да доведат до блокиране на естественото житейско действие на индивида и изпадане в житейска или личностна рецесия. Често се следи отключване на психологично заболяване. Понякога жертвата се трансформира в принудител или е допустимо създаване на еднаквост на жертва.

Емоционалното положение в което изпада жертвата след акт на домашно принуждение постоянно се разказва като рецесия. В това положение страстите на потърпевшия са доста интензивни, страховете са доста засилени, жертвата е доста объркана и има риск близките да я помислят за психологично болна. Това е положение на цялостна комплицираност и царящ безпорядък в мислите и възприятията на жертвата.

Потребителите на обществените услуги, предлагани в Ресурсен център могат да получат способена, профилирана психическа помощ и консултиране по разнообразни обществени проблеми, а също и юридически съвещания.

Специалистите подсигуряват цялостна конфиденциалност по обсъжданите тематики, подпомагане пред разнообразни институции при нужда и поддръжка по време на процеса на превъзмогване и излизане от рецесията.

Центърът можете да намерите на адрес:

гр. Варна, ул „ Сава “ №2

тел. за връзка: 0885/300015

е-mail:

По материала работи Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР