Една от най-високо разположените фотоволтаични инсталации в света се намира

...
Коментари Харесай

Китай строи 600 MW слънчева централа на 4000 м надморска височина


Една от най-високо разположените фотоволтаични съоръжения в света се намира в Синчуан, Китай – на 4000 м. н. в. (снимка: CC0 Public Domain)

Китайският енергиен колос State Power Investment Corp. (SPIC) включи пилотно фотоволтаично оборудване, ситуирано на 4000 метра над морското ниво. Компанията възнамерява да приключи слънчевия парк до септември 2023 година

Пилотната слънчева електроцентрала се намира покрай град Джъндоу в китайската провинция Съчуан. Тя е част от план за 600 MW електроцентрала, който SPIC построява в региона, и ще се употребява за демонстрационно цели.

Изграждането на слънчеви масиви на огромна надморска височина дава огромни благоприятни условия, само че носи и редица провокации. Колкото по-високо е ситуиран слънчевият масив, толкоз по-разреден е въздухът и по-малка е вероятността да го засенчват облаци. Това би трябвало да значи доста по-голяма продуктивност.

От друга страна, тежките метеорологични условия са сложни за превъзмогване. Фотоволтаиците би трябвало да са направени по този начин, че да могат да стопяват снега, който е доста евентуално да вали през огромна част от времето. Също по този начин би трябвало да се има поради, че обледяването може да сътвори редица проблеми.

SPIC споделя, че пилотното оборудване е построено след тестване на 127 разнообразни дизайна на фотоволтаични съоръжения на мястото на оборудването. Компанията отбелязва, че надморската му височина варира от 3900 метра в най-ниската си част до 4500 метра в най-високата.

Сега енергийният колос възнамерява да приключи слънчевия парк до септември 2023 година и твърди, че той ще се трансформира в софтуерен пример за всички бъдещи фотоволтаични паркове, построени на огромна надморска височина.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР