Единственият българин в тенис елита Григор Димитров най-после се опълчи

...
Единственият българин в тенис елита Григор Димитров най-после се опълчи
Коментари Харесай

Циципас нашамари Григор Димитров отново

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров най-сетне се опълчи и сподели класата и достолепията си против международния номер 5 Стефанос Циципас, само че още веднъж му отстъпи, въпреки и извънредно трагично - 3:6, 7:5, 6:7(4) за 2 часа и 39 минути игра във втория кръг на “Мастърс”-а в Рим.

На старта на шампионата в Рим Григор в профил 20-годишния американец Брендън Накашима в два сета. Циципас е подложен и започва непосредствено от втория кръг.

Любопитно е, че двамата ще изиграят третия си мач в границите на по-малко от месец. Първите два конфликта приключиха с победи за Циципас, който завоюва изрично с по 2:0 сета.

Първи сет

Григор прати бекхенд в мрежата за завършек на разиграване по диагоналите, само че след това изравни на 15-15, откакто още веднъж записа прекрасен ретур и съумя с форхенда си да притисне задоволително противника. Ас по правата в полето за тъждество на Циципас го изведе до 30-15, а след това Димитров трябваше да прави смач от главната линия, тъй като гъркът няколко пъти прати към него топки с висока парабола. Грешка от бекхенд на международния номер 5 върна интригата в гейма при 40-30, само че той го затвори с два следващи мощни форхенда - 0:1.

Димитров опита да е нападателен и да обърне форхенда си по правата, само че откри мрежата за 0-15, а двойна неточност направи 0-30. Най-после първият сервис влезе в приложимост и незабавно след него бълагринът осъществя първия си форхенд-уинър - 15-30. Циципас отговори със същото обаче и стигна до два брейк-бола, посредством основно на бездънен ретур. За страдание, без помощта на началния си удар Григор не можа да вземе преимущество в разиграването и противникът му го надигра с форхендите си за ранен пробив - 0:2.

Шампионът от Монте Карло осъществя два невърнати сервис за 30-0, а по-късно Григор още веднъж пресили форхенд по диагонала, като пролича незадоволително оптимална подготовка с краката. Непредизвикана от бекхенд по правата на българина направи елементарен и бърз гейма за съперника му - 0:3.

Димитров пласира първи сервис и добави с прекрасен форхенд по правата, който предизвика неправилност на гърка - 15-0. Още един подобен удар с предната страна на ракетата се оказа задоволителен за 30-0, а невърнато подаване направи 40-0. Уинър от форхенд обезпечи гейм на нула в подобаващ миг за топ тенисиста ни - 1:3.

Гришо още веднъж се впусна в забавно разиграване с форхенди по диагоналите, което беше решено с къса топка на Циципас. Българинът я стигна, само че противникът му отвърна по правата и заслужи задатък от 15-0, след което незабавно пласира два невърнати сервиса за 40-0. Бекхенд-ретур на Григор предизвика неточност от тази страна на ракетата на гърка (40-15), единствено че след това несполучлива къса от форхенд постави завършек на гейма - 1:4.

За първи път в мача Димитров потегли към мрежата след прекрасен форхенд по диагонала и добави още един по правата за 15-0, а непредизвикана от бекхенд на противника докара до 30-0. Разиграване с противоположните удари на двамата беше извоювано от българина след нова неправилност на Циципас за 40-0, преди да пристигна неточност от форхенд на Гришо от печеливша позиция. Гъркът " върна жеста " с такова осъществяване и резултатът стана 2:4.

Ас номер 2 на международния номер 5 направи 15-0, а Григор го надигра от главната линия за 15-15 и дочака пропуск, като това му бе едвам четвъртата извоювана точка на посрещане. С лека доза шанс и по-странен отскок българинът поведе с 15-30, защото топката удари противника му по бузата. Циципас вкара невърнат сервис, само че след това сбърка непредизвикано от форхенд, с цел да се стигне до първи брейк-бол. Надеждният начален удар на гърка обаче го избави за нула време от неприятната обстановка - още два аса и директна точка след подаване завършиха гейма за 2:5.

Първият ас на Григор направи 15-0, а за 30-0 той изтласка противника надълбоко зад главната линия и го предизвика да пресили бекхенд, който за следващ път беше опитан да бъде изпънен с висока парабола. Фамозен минаващ форхенд компенсира за неособено качествена къса топка от страна на българина, който с втория си ас извърши минималната си задача - 3:5.

Циципас обаче беше пределно съсредоточен да затвори сета и пласира два следващи отлични сервиси - единият невърнат, а другият подсилен с форхенд-уинър за 30-0. Последва най-дългото разиграване в мача, към края на което Григор опита да изненада с къса, а тя беше върната плитко, само че той направи несполучлив лоб. Неотразен начален удар постави завършек на сета за 32 мунути - 3:6.

Втори сет

Григор стартира с невърнат първи сервис за 15-0, а след това повтори упражнението по правата в полето за преимущество - 30-0. Форхенд-уинър напряко от ретур на Циципас изненада българина и се стигна до 30-15, като Гришо не сполучи с опита за непредвидена офанзива на мрежата. Ас номер 3 пооправи настроението му при 40-15, само че неточност от предната страна на ракетата по правата докара до 40-30. Четвъртата му директна точка от начален удар го изведе напред в резултата за първи път в мача - 1:0.

Димитров не трансферира мрежата с бекхенд-ретур за 15-0, а след това пресили форхенд, до момента в който тича - 30-0. Втората двойна неточност на гърка направи съотношението 30-15, а за жалост българинът самичък опропасти напъните си в идващото разиграване, където имаше добра серия от лифтирани бекхенди, само че не откри линията с форхенд. Много по-успешно за него беше идната порция от удари с предната страна, с които съумя да контраатакува и да стигне до 40-30. Отново сервисът пристигна на помощ на гърка в под напрежение за него миг и той изравни на 1:1.

Гришо се поотпусна и потегли още веднъж напред след собствен начален удар, с цел да приключи ефектно с воле над глава - 15-0, а след това още веднъж сподели настъпателност и си обезпечи още една лесна точка посредством форхенд. Двойна неточност понижи задатъка му при 30-15, само че пък Циципас прати бекхенд по правата надалеч в навън за 40-15. Отличен невърнат сервис по правата в дясната страна на корта върна преимуществото в резултата - 2:1.

Григор за следващ път не можа да разчете сервисите на противника, чието ниво бе извънредно високо. Три невърнати подавания и един ас (пети) бяха задоволителни за бързо продобиване на гейма, на практика без игра - 1:1. Българинът не устоя на острите бекхенди на Циципас и сгреши форхенд за 0-15, а след това приказен ретур бе подсилен с излизане напред на гърка и уинър - 0-30.

Димитров се оправи чудесно на собствен ред с постепенна офанзива на мрежата и съдбоносен форхенд за 15-30, а приказен бекхенд по правата му обезпечи едвам осмата точка зад втори сервис (от 17) и тъждество 30-30. За страдание, форхенд надалеч в навън на българина докара до брейк-бол, само че той бе отразен стремително с композиция сервис-форхенд. В този миг внезапният вятър стартира още по-видимо да въздейства на полета на топката и да подвига шамота над корта. Това не попречи на Гришо да вземе авантаж с излизане на мрежата и чудесно бекхенд-воле, а геймът отиде на сметката му след надделяване по форхенди от главната линия - 3:2.

Циципас наложи високо движение с топспин и дочака неправилност от предната страна на ракетата на съперника, след което невърнат сервис и шестия ас му разрешиха да дръпне с 40-0. Излизане на мрежата и завършващ форхенд постави точка и на този гейм в интерес на гърка - 3:3.

Гришо направи четвърта двойна неточност за 0-15, а след това прати бекхенд настрана от правата в устрема си за уинър и се озова в мъчно състояние при 0-30. Форхенд в навън на българина бе отсъден подобен след ревизиране на рефера Карлос Бернардес, а още първият от трите брейк-бола беше осъществен от Циципас, тъй като Димитров пресили още веднъж с предната страна на ракетата и позволи пробив на нула - 3:4.

Топ тенисистът ни стартира положително идващия гейм и подвигна публиката на крайници с превъзходен изострен бекхенд, който не бе отразен от противника - 0-15. Гъркът прати форхенд високо нагоре и в публиката за 0-30, единствено че Гришо сбърка непредизвикано бекхенд по диагонала - 15-30. Невърнат сервис възвърне паритета при 30-30, а изключителна отбрана на Димитров му донесе брейк-бол - той доближи до всички топки по късите диагонали и изтормози Циципас задоволително, с цел да бъде заплатен с негова неточност. Шампионът от Монте Карло обаче обезврежда шанса за пробив с форхенд-уинър, стигайки до дюс. Три пъти по-късно Гришо не можа да размине противника си на мрежата и си строши ракетата, след което пък гъркът напарви двойна неточност - ново тъждество.

Невърнат серивс по диагонала в полето за тъждество даде преимущество на международния номер 5 и той затвори гейма с излизане напред - 3:5. За страдание, тук също Димитров имаше опция да завоюва разиграването, само че не сполучи с минаващите удари.

Гришо прати бекхенд в мрежата, само че компенсира с неотразен начален удар по диагонала в лявата половина на корта - 15-15. Още един подобен - в другата страна - докара до 30-15 в негова изгода, а идващото разиграване бе белязано и от мощния вятър, само че Димитров се оправи и матира съперника си с бекхенд-уинър. Неуспешен ретур на Циципас направи резултата 4:5, само че той щеше да има късмет да сервира за мача.

Форхенд в навън на Циципас пред опразнената половина от полето сподели, че и той не е лишен от нерви. За същото посочва и идващия му удар с предната страна по противоположния диагонал, който също беше преувеличен - 0-30. Трета поредна неправилност на гърка докара до троен късмет за рибрейк, а и първият му сервис не влизаше. Четвъртият сгрешен форхенд направи изравняването факт - 5:5 след пробив на нула за Димитров.

Още един навън - този път от бекхенд - усили поредицата от неточности на Циципас, а Григор го препарира с минаващ бекхенд по правата за 30-0. Увереността у българина беше на висота и той още веднъж атрактивно направи смач до мрежата за 40-0, а идващото деми-воле по блестящ метод му донесе пореден гейм на нула и бурни овации от публиката.

Двойна неточност за 0-15 означаваше, че Циципас е изгубил 13 от последните 14 точки в сета. Страхотна постепенна офанзива (контра с форхенди) беше приключена с уинър по противоположния диагонал на българина и той дръпна с 0-30, а след това с преувеличен форхенд въпреки всичко върна възможностите на противника - 15-30. Още една неправилност с предната страна на ракетата на гърка го изправиха пред задача да отразява два сетбола, а той се провали още при първия с двойна неточност - 7:5!

Трети сет

Григор загуби първата точка при подаването си, само че незабавно компенсира с невърнат сервис и добави прелестни форхенди в последвалото разиграване, с цел да изтласква обратно противника и да дочака неточност. Циципас опитва да натисне на ретур, само че българинът устоя и бе заплатен с неправилност за 40-15. Дойде ред за форхенд-уинър на гърка, какъвто не му се беше случвал от средата на втория сет, само че Димитров не позволи изненада и с нови два следващи дълбоки удара с предната страна на ракетата затвори гейма - 1:0.

Позабравена композиция от сервис и форхенд-уинър на Стефанос му върна част от самочувствието за 15-0, а ас по диагонала направи 30-0. Очевидно и спадът беше преодолян, тъй като невърнат начален удар го изведе до задатък от 40-0, преди обаче да сбърка непредизвикано форхенд - 40-15. Все отново, Циципас още веднъж направи композиция като от първата точка и изравни на 1:1.

Поредният внезапен ентусиазъм напразно повлия отрицателно на бекхенд на Гришо и той го прати в мрежата за 0-15, а двойна неточност го сложи в неприятна обстановка - 0-30. Непредизвикана от задната страна на ракетата направи ситуацията сериозно при три шанса за пробив на противника, а първият бе отразен с излизане на мрежата и удивително воле на българина. Той трябваше да прави спомагателни удари, само че се оправи и изтънчено редуцира изоставането си, а втортият брейк-бол се изпари след отлична серия от форхенди по диагоналите, които матираха Циципас. Директна точка от сервис на Григор обезврежда и третия късмет, а той незабавно добави още едно невърнат подаване за авантаж. Любимото драйв-воле по съвършен метод приключи обрата и затвърди подема на българина - 2:1.

Гъркът дръпна с 15-0 посредством невърнат сервис, а нови два сгрешеин ретура го отдалечиха още повече при 40-0. Той направи неправилност с преувеличен форхенд, само че затвори гейма си без непотребни драми за 2:2.

Викове " дай, момче " се чуха от трибуните сега, в който Димитров поведе с 15-0 след мрежа на съперника му, само че идващото разиграване бе извоювано от Циципас. Странен ретур бе последван от подозрителен форхенд на Григор, който за благополучие бе отсъден като добър, а повторението сподели, че е бил в навън - 30-15. Бекхендът на гърка не устоя на следващата систематична офанзива на Гришо и геймът след това бе завършен посредством офанзива на мрежата и смач за 3:2.

Два следващи форхенда надалеч от задачата на Циципас разрешиха на българина да поведе с 15-30 и още веднъж да сложи напрегнат противника. Майсторски обаче с уинър по противоположния диагонал гъркът се избави - 30-30, а Димитров не можа да вкара ретур и изостана с 40-30. Ас номер 9 завърши гейма - 3:3.

Григор не устоя с бекхенд на няколко поредни замени по диагоналите, само че пък пласира невърнат сервис за 15-15. Още един стабилен начален удар му разреши да комбинира с изострен форхенд и да дръпне с 30-15, а атрактивен смач от средата на корта за следващ път матира Циципас. Изненадващо обаче българинът пропусна тъкмо удар над глава край мрежата, като може да е бил заплеснат от дразнещата шарена сянка на корта. Все отново, топовен форхенд по диагонала обезпечи нов задатък в резултата от 4:3.

Ас номер 10 по диагонала на гърка бе подсилен с още един невърнат сервис към лявата половина на полето - 30-0. 11-ата директна точка даде още по-добра преднина на международния номер 5, само че най-сетне и Григор го затрудни оптимално с невисок ретур за 40-15. Нов неотразен начален удар обаче небрежно завърши гейма - 4:4.

Красиво разиграване, при което и двамата си разменяха преимущество, бе извоювано с форхенд-уинър по отворена права на Циципас, издебнал първи шанса си да приключи сполучливо. Невърнат първи сервис обаче възвърне паритета при 15-15, а напредизвикано сгрешен форхенд на българина наклони леко везните в интерес на съперника. Димитров се оправи с напрегнатото състояние и агресираше през цялото време, с цел да предизвика неправилност и да стигне до 30-30.

Бекхендът на гърка не устоя в идващия миг и топката бе пратена в мрежата за 40-30, само че пък Григор сбърка форхенд в опита си да смени посоката, при което геймът влезе в дюс. Перфектно контрапие с предната страна на ракетата на българина му заслужи нова порция аплаузи от почитателите, само че същите секунди по-късно бяха за бекхенд-уинъра по правата на Циципас. Невърнат сервис по правата в полето за тъждество даде нов авантаж на Гришо, а гейм-болът бе извоюван с магическо деми-воле - 5:4.

С следващи форхенда Григор дочака неточност от задната страна на ракетата на противника, само че пък незабавно по-късно пресили същия удар на собствен ред - 15-15. 12-ият ас също се притече на помощ на Циципас, само че той самичък го обезврежда с нова неправилност от бекхенд - 30-30. Чудесен ретур на Димитров предизвика съперника му да рискува форхенд през най-високата част на мрежата, който не беше сполучлив - първи мачбол.

Агресивен втори сервис не бе отразен от Гришо, а пък гъркът бе тръгнал напред - дюс. Българинът не се разконцентрира и мина през ново тъждество, откакто дълбочината на форхенда му тормозеше съперника. Циципас отново поведе с авантаж след ново излизане на мрежата, а Григор самичък се закопа в идващия миг с неубедителна къса, достигната и контрирана от гърка - 5:5.

В пропуснатия мачбол, Димитров рано-рано пое надзор върху сервис-гейма си - един невърнат начален удар, една провокирана неточност на противника и един смач до мрежата за 40-0. Филето оказа помощ на Циципас да застигне кълбото и да осъществя форхенд-уинър, само че нов неотразен сервис свърши работа за 6:5.

Форхенд в мрежата на гърка даде първата точка на Григор при 0-15, а двойна неточност направи резултата още по-благоприятен - 0-30. Циципас понижи изоставането си с мощен форхенд незабавно след началния удар, а след това още веднъж реши да тръгне напред и по този начин да завоюва разиграването - 30-30.

Невърнат сервис му послужи за 40-30, само че Димитров най-сетне съумя да го затрудни оптимално на мрежата с минаващ бекхенд, предизвикал сбъркано воле - дюс. Минаващ форхенд-уинър по диагонала препарира гърка и Гришо стигна до втори мачбол, само че Циципас го отрази с композиция след превъзходен начален удар и неспасяем пай диагонал от предната страна на ракетата. Два мощни форхенда на международния номер 5 му осигуриха авантаж, а след това нова композиция от два такива по ширината на корта вкара гейма в тайбрек - 6:6.

Тайбрек

Григор позволи мини-пробив за 0-1 с непредизвикано сгрешен форхенд, макар че доминираше в по-голямата част от разиграването. Бекхенд-ретур в мрежата и бекхенд по диагонала надалеч в навън сложиха българина под огромно напрежение при 0-3 и той посочва, че му се поддава - двойна неточност за 0-4.

Необяснимият спад продължи с форхенд в навън до мрежата пред празен корт след добра акция - при 0-5 към този момент Циципас имаше две подавания за затваряне на мача.

Гъркът също направи непредизвикана неточност от форхенд за 1-5, само че към момента имаше преимущество от два мини-пробива. Фамозен бекхенд-уинър от ретур на Гришо понижи изоставането му на 2-5, а той незабавно хастари с два невърнати сервиса за 4-5. Световният номер 5 стигна до два мачбола с форхенд-уинър по противоположния диагонал - 4-6 и се възползва с елементарен смач на мрежата още от първия за трагичен триумф - 3:6, 7:5, 6:7(4) за 2 часа и 39 минути игра.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР