Единствената специализирана клиника по детска кардиология и кардиохирургия в страната

...
Единствената специализирана клиника по детска кардиология и кардиохирургия в страната
Коментари Харесай

Детската кардиология е в криза заради недостиг на средства и кадри

Единствената профилирана клиника по детска кардиология и кардиохирургия в страната е изправена пред заплахата да спре работа поради финансови компликации и дефицит на 20 медицински сестри. За това предизвестиха в сряда от Националната кардиологична болница.

От там алармираха за дефицита на сестри и заплахата клиниката да спре работа на кръгла маса за проблемите в педиатрията още през октомври предходната година, само че и до през днешния ден той остава неуреден.

Националната кардиологична болница е единствената конструкция в страната, която обезпечава цялостното сложно обгрижване на децата с вродени сърдечни малформации от раждането им до 18-годишна възраст. Това включва диагностика, модерно лекуване и следене, като годишно се хоспитализират в болничното заведение 900 деца, оперират се 250 и се наблюдават общо над 10 000 пациенти.

Вродените сърдечни малформации са най-честите вродени аномалии - засягат към 10 на 1000 живородени деца. Всяка година в света се раждат над 1 милион деца със сърдечни малформации и в случай че не се лекуват, към 30% от тях ще загинат до навършването на 1 година В България годишно се раждат 500 - 600 деца с вродени сърдечни малформации, като близо 300 от тях се нуждаят от хирургично лекуване.

Дългът на клиниката за предходната година възлиза на половин милион лв. поради разликата в приходите и разноските й, а ниските заплати не разрешават привличането и задържането на високо дипломиран личен състав, какъвто е нужен на клиниката.

" Нашата активност води до непрекъснати финансови загуби, което се дължи на извънредно тежката патология, нескончаем болничен престой, многоетапно и постоянно комбинирано лекуване и хроничното недофинансиране от НЗОК ", изясни доктор Стоян Лазаров, шеф на отделението по хирургия на вродени сърдечни малформации.

Началникът на Клиниката по детска кардиология проф. Анна Кънева изясни, че тежката патология и огромната отговорност, която се изисква от медицинските сестри в тези отделения, в комбиниране с разкриването на доста частни лечебни заведения, е довело до всеобщ отлив и овакантяване на медицински сестри от клиниката.

" Обгрижването на сърдечно болните деца разчита на високи технологии и е обвързвано с огромни разноски за инсталация, консумативи, инфраструктура, за образование и специализация на личния състав. В последните години Министерството на здравеопазването отдели средства за повсеместен ремонт на отделението по детска кардиология и усъвършенства доста битовите условия. Създаден е независим детски кардиологичен съвещателен блок, а посредством дарения се осъвремени част от апаратурата ", уточни Кънева, само че добави, че казусът с личния състав остава.

Тя разяснява, че на никое място в света детската кардиологична помощ не се самоиздържа и е належащо подкрепяне от страна на страната за тази високо профилирана активност.

С оказване на помощ се ангажира ръководителят на парламентарната здравна комисия доктор Даниела Дариткова, само че уточни, че чака съответни оферти от страна на лечебното заведение.

Очаква се при договарянията за Националния рамков контракт сред Лекарския съюз и здравната каса да бъде контрактувано нарастване на цените на педиатричните клинични пътеки, които са едни от най-зле финансираните и това води след себе си до заплашителен отлив на експерти от специалността.

Въпреки проблемите, на 9 февруари (петък) във връзка Седмицата на вродените сърдечни малформации в Националната кардиологична болница ще се организира Ден на отворени порти.

В Клиниката по детска кардиология и отделението по хирургия на вродените сърдечни малформации от 8 до 14 часа ще се правят безвъзмездни медицински прегледи на деца. Желаещите би трябвало да се запишат авансово на телефони: 02/9211 211; 02/9211 330; 02/9217 160; 02/9217 161. Прегледите ще се правят в консултативния център.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР