Един пояс един път показва, че глобалната амбиция на китайското

...
Един пояс един път показва, че глобалната амбиция на китайското
Коментари Харесай

Д-р Костадин Костадинов: „Един пояс, един път” е най-амбициозното и най-мащабното геополитическо събитие в началото на 21 век

„ Един пояс веднъж ” демонстрира, че световната упоритост на китайското политическо управление е основаването на нова, по-изгодна за цялото човечество икономическа и политическа система ” - безапелационен е депутатът от 49-то Народно заседание и Председател на политическа партия „ Възраждане ” и нейната парламентарна група доктор Костадин Костадинов в изявление особено за КМГ.

Въпрос: Д-р Костадинов, актуалната година е юбилейна за мегаинициативата на китайския ръководител Си Дзинпин - " Един пояс, веднъж " - самодейност, която

оказа огромно въздействие върху световното развиване в разнообразни области на живота и акцентът в която е постигането на общественост на споделена орис. В рамките на тази самодейност бяха осъществени стотици инфраструктурни и капиталови планове, бяха подписани редица стратегически съглашения и споделени доста хрумвания в региона на стопанската система, нововъведенията, културата, науката, образованието. Бихте ли коментирали какво е съгласно Вас смисъла на „ Един пояс, веднъж ”?

К. Костадинов: Изразеното предпочитание от страна на Си Дзинпин беше извънредно съществено: да се възвърне Пътят на коприната, който е свързвал Европа и Азия в продължение на повече от хилядолетия, и който в действителност съставлява най-древния исторически документиран търговски път. Това изразено от него предпочитание беше извънредно амбициозно. От тази позиция първите 10 години на мегапроекта „ Един пояс, веднъж ” са прекомерно къс период. Можем обаче да кажем, че това, което е заложено като упоритост от страна на китайското политическо и партийно управление е съумяло да се реализира, само че можем да кажем също по този начин, че възобновяване на Пътя на коприната под формата на плана „ Един пояс, веднъж ” е несъмнено най-амбициозното и най-мащабното геополитическо събитие при започване на 21 век, което съдържа извънредно и единствено мирни политически и стопански начинания – нещо което не сме привикнали да виждаме, тъй като сме очевидци, че сега, значително, международната геополитика се господства от войни и политика на принуждение.

Предложената от Китай и китайското държавно управление политика на взаимноизгодни търговски контакти, на взаимноизгодно политическо партньорство, в което липсва типичният за Съединени американски щати модел на доминиране, модел на облагодетелстване единствено на едната страна, е несъмнено качествено нов метод за преформулиране на международните геополитически връзки.

Защото планът „ Един пояс, веднъж ” от дълго време към този момент надмина единствено и само старите географски рамки на Пътя на коприната. Той се популяризира и в страните от Южна Азия, стигна и до Африка, което демонстрира, че упоритостта на китайското политическо управление е световна. Но тази световна упоритост не е за налагането на политическа и икономическа власт на Китай, а за основаване на една нова икономическа и политическа система на многополюсен свят, която в действителност ще бъде доста по-изгодна за цялото човечество.

В. Като ръководител на партия „ Възраждане ”, кажете апелирам Вашето мнение за връзките сред България и Китай в границите на мегапроекта все още и по какъв начин смятате, че ще се развиват те в бъдеще?

К. Костадинов: Що се отнася до нашата страна – България, моето мнение е, че всички ние, които желаеме тя да се развива добре би трябвало да се надяваме, че този план ще завоюва в идващите десетилетия мозъците и сърцата на народите в Евразия, и освен там, тъй като той е доста преференциален и за нас.

И в тази връзка, няма по какъв начин да не споделя мнението си, че за жалост, нашата страна е извънредно пасивна във връзка с този план. И тя е пасивна по политически аргументи, за наше страдание. Нашата вътрешна и външна политика се диктува извънредно от американското посолство, което е безпределно унизително, защото България сега може да не е измежду най-големите страни в света, само че е най-старата национална страна в Европа. И ние сме един от най-старите нации в света. И тъкмо заради тази причина е безпределно унизително и извънредно неприятно за нас като народ и като страна, ние да не сме индивид на личната си историческа орис и на личното си политическо съществуване.

Поради тази причина, това, което би трябвало да създадем е допустимо най-скоро и по най-бързия метод, да успеем да се включим в този план, с цел да можем да се възползваме от безусловно всички негови преимущества, които дава. България има прелестно геополитическо състояние, среща се на кръстопът сред Европа и Азия – място, което не се е трансформирало през последните няколко хиляди години. Поради тази причина, неизползването на това наше състояние и обстоятелството, че Китай протяга ръка, а ние не я одобряваме – това е ни повече, ни по-малко – национално изменничество – както към нас, по този начин и към бъдещите генерации на България.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР