Един от обичаните български музиканти с харизматично сценично присъствие и

...
Един от обичаните български музиканти с харизматично сценично присъствие и
Коментари Харесай

Ярък спомен за незабравимия професор Ростислав Йовчев

Един от обичаните български музиканти с харизматично театрално наличие и необикновено омагьосване, напуснал земния свят на 29 юни 2021 година, единствено броени дни преди да означи 60-ата си годишнина, оставя незаличима диря в съзнанието на своите близки, сътрудници, другари и студенти. Това е пианистът, педагогът, музикалният критик и държавник проф. доктор Ростислав Йовчев. Той е роден на 14 юли 1961 година в София, където стартират и заниманията му по музика, а негови първи наставници в огромното изкуство са клавирните педагози Маргарита Хлебарова и Людмила Стоянова.


„ Повечето му сътрудници и другари – споделя брачната половинка му Бояна Йовчева – знаят, че Ростислав е племенник на известния от недалечното минало пианист-акомпанятор, журналист и преводач Петър Щабеков, който за него е бил като нравствен татко през годините. Но малко прочут факт е, че Ростислав е непосредствен роднина на бранителя на Видинската цитадела майор Атанас Узунов и правнук на доктора по право от Брюкселския университет Петър Стайков – ръководител на XIII Обикновено национално заседание и министър на правораздаването в държавното управление на Рачо Петров в самото начало на XX век. Паметта за тези почтени българи се почиташе извънредно доста от фамилията ни, а тази памет респектира и задължава. Затова и Ростислав притежаваше толкоз скъпи морални качества – той беше откърмен с тях “.

 Ростислав Йовчев, солист на Плевенска филхармония
Като солов и камерен реализатор Ростислав Йовчев интензивно концертира в България, Европа и Азия. Носител е на оценки от редица влиятелни национални и интернационалните състезания, като на доста от тях след това е канен и за член на жури. Неговото изпълнителско изкуство има еластичност и изпъкналост на интонационния рисунък, бляскавост на динамическите нюанси, тъничък нюх към драматургическото създаване в комбиниране с изтънчен усет и надълбоко знание за самостоятелните особености в съответния музикален език на изпълнявания създател.

„ Той вникваше в музикалната тирада на композиторите – споделя неговият учител в музикалната академия проф. Атанас Куртев – не просто изпълняваше текста, а се опитваше да разбере техния характерен метод на мислене, техните хрумвания – това му позволяваше да проникне в дълбочината на музикалния план “.

 Проф.Ростислав Йовчев и проф. Ангел Станков
Репертоарът на Ростислав Йовчев обгръща произведения и създатели от предкласиката до музиката на днешния ден, а като самобитна константа на креативния му натюрел е пиететът, който той изпитва към българската музикална класика и актуалност. Една от ярките характерности на концертните му стратегии, изключително в соловите му рецитали, е тяхната тематична устременост, отдадена на съответни създатели или музикални столетия, постоянно включват рядко изпълнявани произведения на известни или по-малко познати композитори, както и министър председатели на нови творби, доста от които са отдадени на него. За своето съдействие с Ростислав Йовчев, свои мисли споделя и българският композитор Филип Павлов.

Проф. Ростислав Йовчев развива и дейна педагогическа активност у нас и в чужбина. Той е дълготраен учител по пиано в Теоретичния факултет на НМА „ Проф. Панчо Владигеров “ в София, а сред 2008 и 2020 година е и завеждащ клавирната катедра на факултета.

 Проф. Ростислав Йовчев и щерка му

В предаването „ Студио музика ” на 1 февруари 2022 от 19.30 ч., с изключение на доста музика в осъществяване на Ростислав Йовчев, звучат и гласовете на негови близки, сътрудници и студенти, които споделят свои мисли и мемоари от миговете, щастливо претърпяни с личността му на създател и човек.

Снимки: rostislavyovchev.blogspot.com, списък на семейството
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР