Двигател, направен по технология на 3D печат, задвижва ракетите на

...
Двигател, направен по технология на 3D печат, задвижва ракетите на
Коментари Харесай

Шотландски стартъп тества нов 3D-отпечатан ракетен двигател


Двигател, изработен по технология на 3D щемпел, задвижва ракетите на Skyrora 
(снимка: Skyrora)

Младата шотландска компания Skyrora, основана от украинския бизнесмен Володимир Левикин, стартира тестови тествания на нов 3D-отпечатан ракетен мотор с двигателна сила от 70 kN. Миналата година опит за изстрелване на ракета Skylark L с сходен мотор приключи с рухването ѝ в морето на половин километър от стартовата площадка. Новият мотор дава вяра, че идващият старт ще бъде сполучлив.

Владимир Левикин сътвори стартъпа Skyrora в Единбург през 2017 година, напомня Electronics Weekly. Въпреки младостта на компанията, тя беше подкрепена от галактическите организации на Европа и Англия.

Skyrora се зае да донесе на Англия статута на галактическа мощ, като извърши първото отвесно изстрелване на ракета в историята на Острова. Преди това Virgin Orbit даде обещание първото въздушно изстрелване на ракета над Обединеното кралство, само че след несполучлив опит компанията банкрутира.

Междувременно, част от оборудването и собствеността на Virgin Orbit бяха добити от различен галактически стартъп, също основан от украинец – Firefly Aerospace. Веднага откакто ракетите Firefly започнаха да демонстрират обещаващи резултати, притежателят на компанията Максим Поляков беше заставен от американските управляващи да продаде своя дял за 1 $.

Предишният опит разреши на Skyrora да усъвършенства процеса на 3D щемпел на мотора. Създаването на новия мотор е лишило 66% по-малко време и също така е с 20% по-евтино като разноски. Редица съставни елементи на мотора са усъвършенствани – да вземем за пример, охладителна камерата е усъвършенствана и е станала по-ефективна, което от своя страна ще удължи живота на мотора.

Тестването на мотора се организира въз основата на компанията в Мидлотиан, Шотландия. Двигателят започва на цикли от 250 секунди. Това време е задоволително, с цел да изведе бъдещата ракета в орбита.
още по темата
Skyrora употребява отпадъчна пластмаса за производството на ракетно гориво с марка Ecosene. По принцип моторът работи със примес от водороден прекис и керосин.

„ След тестване, осъвремененият 70kN мотор ще бъде първият комерсиален мотор, който употребява система за горене със затворен цикъл, захранвана с водороден пероксид и керосин. Въпреки че тази система не е употребена в предишното, заради своята трудност, по-високият характерен подтик, генериран от този дизайн, ще увеличи цялостната успеваемост на мотора ”, споделят разработчиците.

Тестването на новия мотор ще се прави постоянно в продължение на няколко седмици. На негова база ще бъде построена първата степен на новата ракета на компанията Skyrora XL. Втората степен беше изпитана посредством пускане на статични огневи проби през август предходната година. Интегрираната степен мина проби във военновъздушната база Мачриханиш на полуостров Кинтайър. Третият стадий също мина теста за пускане на мотора.



Първото орбитално изстрелване на ракета Skyrora XL с височина 23 м и потребен товар до 315 кг е планувано за 2023 година от галактическия център SaxaVord на Шетландските острови.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР