Две трети от Големия бариерен риф имат най-голямото коралово покритие

...
Две трети от Големия бариерен риф имат най-голямото коралово покритие
Коментари Харесай

Части от Големия бариерен риф в Австралия имат най-голямо коралово покритие от 36 години насам

Две трети от Големия бариерен риф имат най-голямото коралово покритие от 36 години насам, съобщи Ройтерс, като цитира последните данни от отчет на Австралийския институт по морски науки. 

Специалистите обаче предизвестяват, че неповторимата екосистема остава уязвима към все по-честото всеобщо избелване на коралите, предава Българска телеграфна агенция. Възстановяването в централните и северните сектори в Големия бариерен риф, включен в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО, контрастира с южната част, където е регистрирана загуба на коралово покритие, се отбелязва в годишния отчет. 

" Това демонстрира какъв брой е уязвим към продължаващите остри и тежки разстройства, които се появяват по-често и са по-дълготрайни ", се споделя в изказване на основния изпълнителен шеф на института Пол Хардисти.

Докладът е показан, до момента в който ЮНЕСКО обмисля дали да разгласи за " заплашен " обект Големия бариерен риф, откакто специалисти на организацията го посетиха през март. Срещата на Комитета за международно завещание трябваше да се организира в Русия през юни, само че бе отсрочена.

Като главен индикатор за здравето на рифа Австралийският институт по морски науки дефинира съществуването на покритие от твърди корали. То би трябвало да бъде повече от 30 %, изясняват експертите, като се базират на дългогодишните си наблюдения. 

В северната част на Големия бариерен риф междинното равнище на покритието от твърди корали се е нараснало до 36 % през 2022 година, като е било едвам 13 % през 2017 година В централния сектор сега доближава до 33 %, като най-ниското му равнище е било през 2019 година - 12 %, означават откривателите. Това е най-голямото покритие от твърди корали, записано и в двете елементи от 1985 година, когато стартират наблюденията.

Въпреки това в южния бранш, който нормално има по-голямо покритие от твърди корали спрямо другите два, в този момент е намаляло до 34% през 2022 година от 38% година по-рано, се споделя в отчета.

Възстановяването на покритието става след четири етапи на всеобщо избелване на коралите в последните години и първото, открито по време климатичния феномен " Ла Нина ", обвързван с по-ниските температури в Тихия океан. Пол Хардисти прецизира, че въпреки и обстойно, този развой през 2020 година и 2022 година не е нанесъл толкоз вреди, колкото през 2016 година и 2017 година

" Тези последни резултати демонстрират, че рифът към момента може да се възвърне в интервали без интензивни разстройства ", изясни експертът.

Уникалният риф край източния бряг на Австралия се простира на повече от 340 000 квадратни километра. Той е считан за едно от спиращите дъха естествени чудеса на Земята.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР