Две са българските военните гробища край Кавадараци в Република Северна

...
Две са българските военните гробища край Кавадараци в Република Северна
Коментари Харесай

Две са българските военни гробища край Кавадарци в РСМ

Две са българските военните гробища край Кавадараци в Република Северна Македония, само че те са унищожени още по времето на Кралска Югославия през 1938 година Това изясни в студиото на утринния блок на Българска национална телевизия специалистът по военни монументи от Министерството на защитата Радослав Симеонов.

Сегашните управляващи в Скопие не са засегнали военните монументи в региона, само че и не вършат доста, с цел да ги запазят, разяснява той. Сигналът за военните гробища пристигна от фондация " Македония ".

" Едното от тях се е намирало там, където е била дислоцирана една наша полева болница - Първа осма етапна евакуационна болница, което значи, че това е болница, която служи като разпределителен пункт за заболели, които идват от фронтовата линия ", изясни Симеонов.

В двете гробища са били заровени общо 432-ма български бойци. Както съвсем всички останали гробища в Кралска Югославия, и те са унищожени.

" Такава е била политиката на Кралска Югославия още от 30-те години на предишния век. Това е политика на брутално, целеустремено, съзнателно заличаване на български военни гробища ", разяснява специалистът.

Настоящите управляващи в Скопие не са засегнали военните монументи, издигнати на място, само че и не поставят грижи за тях.

" Когато са почнали дейностите по построяването на тази автомагистрала от Скопие за Прилеп, не е било осъществено някакво съответно деяние по отношение на тези съществуващи два български военни паметника, които по-скоро са приятелски могили, положени на мястото на към този момент военни гробища, само че военните гробища са били унищожени ", сподели Радослав Симеонов.

Строителството на автомагистралата в такава непосредственост може да засегне паметника, съгласно Симеонов.

Въпросът за военните гробища край Кавадарци още веднъж повдигна казуса за ориста на българските културно-исторически монументи в Република Северна Македония.

Министерството на външните работи на югозападната ни съседка направи инспекция на място и оповести, че паметникът не е обиден, не е открито военно гробище и няма данни там да е имало такова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР