Две години след разкритията по аферата, наречена Ибисагейт, днес във

...
Две години след разкритията по аферата, наречена Ибисагейт, днес във
Коментари Харесай

Ибисагейт: Две години политически сътресения в Австрия

Две години след разкритията по аферата, наречена " Ибисагейт ", през днешния ден във Виена стартира и първият развой, обвързван с нея - против някогашния австрийски вицеканцлер от крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе, съден за корупция.

Предлагаме резюме на този скандал с голям брой разклонения, разтревожил към този момент и канцлера реакционер Себастиан Курц.

Какво се случва на остров Ибиса?

На отмора на Балеарските острови през 2017 година, в навечерието на парламентарни избори, водачът на авторитетната Австрийска партия на свободата (АПС) среща жена, която се показва за богата племенница на съветски олигарх и показва предпочитание да влага в Австрия.

По време на тази среща, съпроводена с изобилна почерпка, Щрахе й предлага мълчешком да взе участие във финансирането на акцията му против заричане, в случай че стане член на кабинета, да й обезпечи победа в състезания за публични поръчки.

Настоява също тя да купи акции на " Кронен цайтунг " - таблоид с доста огромен тираж, най-четеният вестник в страната, - с цел да промени в негова изгода публицистичния курс - процедура, каквато съгласно него е въвел в прилежаща Унгария министър председателят Виктор Орбан.

Тогава политикът въобще няма визия, че е попаднал в капан и диалогът е сниман със скрита камера.

През май 2019 година обаче идва непредвидената развръзка: немски медии популяризират фрагменти от видеото, поради което пада съдружното държавно управление, образувано от консерваторите на канцлера Себастиан Курц и от крайната десница отпред с Хайнц-Кристиан Щрахе.

Впоследствие Курц се връща на власт, като подписва необикновен съюз със Зелените през януари 2020 година

Какви са правните последствия?

Въз основа на реплики от видеозаписа прокуратурата разпорежда десетина следствия.

Пред следствието водачът на АПС твърди по-конкретно, че милиардери, а също и австрийският хазартен колос Новоматик (Novomatic), финансират нелегално политическата класа.

Посочените хора отхвърлят да са направили нещо неправилно, а в това време Щрахе хвърля виновността за думите си върху изпитото по време на срещата, потвърждавайки, че може да е бил дрогиран, без да знае.

До момента единствено един от хипотетичните основатели на видеозаписа - частният детектив Юлиан Хесенталер, - е разпитан във връзка нарушавания на антинаркотичното законодателство, за които може да получи 15 години затвор.

Следствието обаче издейства да бъдат иззети редица мобилни телефони, в това число този на Щрахе, което даде опция той да бъде упрекнат в корупция - поради интервенция в интерес на донор на АПС.

Застрашен ли е сегашният кабинет?

Друго дело е формирано във връзка хипотетични връзки сред Новоматик и финансовия министър Гернот Блюмел, доближен на Себастиан Курц.

Според прокуратурата разследваният е обвинен като забъркан в дарения, отпуснати от хазартната компания на консервативната Австрийска национална партия против помощ по отношение на заплащане на налози в чужбина.

И двете страни отхвърлят тези изказвания.

Австрийският канцлер осъди обществено обиска в жилището на своя министър, което възмути магистратите, разтревожени за независимостта си в страната членка на Европейски Съюз с 8,9 милиона поданици.

След това стартира следствие против Курц по отношение на съмнения в лъжесвидетелстване пред парламентарна комисия. Това закононарушение се санкционира с до три години затвор.

Австрийското правораздаване подозира, че канцлерът е излъгал през 2020 година при чуване от депутати, поискали да изясни дали се е намесил в назначението на своя доближен Томас Шмид за началник на държавен холдинг.

Курц отхвърли тогава да има нещо общо. През последните месеци обаче в печата изтекоха разменени от двамата есемеси, показващи, че те са обсъждали случая.

В известие, съпроводено със сърдечни емоджита, Курц написа, да вземем за пример: " Получаваш всичко, което искаш. " А Шмид дава отговор: " Толкова съм благополучен. Обичам моя канцлер.

 

Франс прес / БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР