Двама от основателите - Виктория Добринова и Григор Караиванов започват

...
Двама от основателите - Виктория Добринова и Григор Караиванов започват
Коментари Харесай

Домът на предприемачите

Двама от създателите - Виктория Добринова и Григор Караиванов стартират да работят дружно около предприемаческата организация Start IT Smart

© Цветелина Белутова Споделените работни пространства са неразделна част от градския пейзаж на София: там се споделят хрумвания, основават се нови познанства и контакти сред хора със свободни специалности, фрийлансъри или бизнесмени. На близо 200 километра от столицата - във Велико Търново, този модел звучи по-скоро екзотично. Но фактът не стопира Виктория Добринова, Григор Караиванов и Владимир Василев да основат Freedom 21 – единственото споделено офис пространство в остарялата столица. Тримата имат вяра, че съществуването на сходни места е от основно значение за задържането на хората с предприемачески дух в града.

Малкият ускорител на Търново

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Идеята за Freedom21 се ражда при започване на 2017 година, в много друг формат от сегашния. Всъщност Добринова, Караиванов и Василев в началото търсят физическо пространство, където да задействат различен собствен план – школа " Иглата ". Своеобразната академия предлага 3-месечно образование в три посоки - маркетинг, графичен дизайн и уеб дизайн. Освен теорията участниците минават и през процедура, разработвайки планове за действителни клиенти. Брандът Freedom21 в действителност е резултатът от последния план на част от учащите се в академията – те са били разграничени на екипи, с цел да основат идея за coworking пространството. И на 1 юни 2017 година то отваря порти на повърхност към 70 кв. метра и с потенциал близо 20 работни места.

Споделеното пространство е ситуирано на повърхност от към 70 кв. метра и с потенциал близо 20 работни места

Фотограф: Цветелина Белутова
Сградата, в която в този момент се обитава споделеният офис, се намира на централната улица " Стефан Стамболов ". Преди да стигнат до нея обаче, тримата създатели физически стартират плана в зала, предоставена им от Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий ". " Искахме да откъснем хората от школата от чисто академичната среда и да ги пренесем в света на практиката – това нямаше по какъв начин да се получи, в случай че физически нещата се случваха в постройката на университета ", споделя Добринова. Ражда се концепцията за личен офис, а нужните средства са 50% персонална инвестиция на създателите. Останалите 50% идват от цифрова организация " Шивачи ", в която работи един от създателите. " Стартирахме начинанието с 2000 лв., които отидоха най-вече за наем на мястото и консумативи. Както тогава, по този начин и в този момент не търсим облага от плана – искахме да създадем място, където хората да се срещат, с цел да работят дружно върху концепциите си ", споделя Караиванов.

Така след края на школа " Иглата " естествено идва продължението. Freedom21 е не просто споделен офис, само че и място, в което се организират събития и образования и има за цел да събира хора с общи ползи, търсещи благоприятни условия за развиване в града. То е подкрепено от предприемаческата организация Start It Smart, както и от цифрова организация " Шивачи ". Всъщност активността на пространството минава през сдружението на организацията.

Бавно, само че с сила

" Велико Търново е град със лична скорост на развиване - хората тук към момента не са осведомени с коуъркинга като цяло. Трябва да обясниш основните думи на цялото нещо и да ги накараш да повярват, че тук е допустимо да си бизнесмен ", споделя Добринова. Бизнесите във Велико Търново са най-вече обичайни и началото несъмнено е било мъчно. " Започнахме с просветителни събития, като си партнирахме с общината и университета, с цел да можем да доведем хората тук ", споделят създателите. Чрез събитията си те желаят да покажат положителните образци на сполучливи бизнесмени във Велико Търново, които постоянно са скрити даже и от локалната общественост. Freedom21 е не просто споделен офис, само че и място, в което се организират събития и образования и има за цел да събира хора с общи ползи, търсещи благоприятни условия за развиване в града.

Интересна е прогнозата, която Караиванов рисува за бъдещето на коуъркинга: " Начинът на работа се трансформира и след няколко години една голяма част от хората по света ще работят разнообразни специалности, които няма да са свързани с едно съответно място. Навиците на хората се трансформират. Това чака и офисите ", обобщава той. Самите основатели на Freedom 21 се занимават с действия в областта на маркетинга и уеб дизайна и усещат от първо лице нуждата от това сходни пространства да съществуват.

Основателите на Freedom 21 означават, че въпреки магията да се случва по-бавно в родния им град, несъмнено е налице оживление – културната и събитийната стратегия на Велико Търново е все по-голяма, локалните предприемачески и неправителствени организации са все по-активни в района, а това неизбежно ще докара и до популяризирането на споделените работни пространства.

Сега и след това

Бизнесът със споделените пространства във Велико Търново, а и в другите градове отвън столицата не е доходоносен, в случай че разчиташ единствено на него, споделя Караиванов. Достатъчен, с цел да се покрият разноските по него, само че не е печеливш.

Цените на коуъркинг пространството съгласно притежателите му са едно от главните му преимущества. Най-предпочитан вид е дневният, който коства 10 лева Тази оферта е доста преференциална за цифрови номади и фриленсъри, които нямат личен офис, и сигурно е по-комфортно от работата в шумни заведение. Месечният абонамент пък е на цена 132 лева Добре пристигнали са и започващи компании, които към момента нямат лично пространство, като цената за екипно бюро е по договаряне.

Това, което следва за споделеното работно пространство, са повече събития, които да събират предприемаческата общественост от района на едно място, както и включването на други младежи към екипа. " Искаме да се случват доста неща. Засега сме давали късмет на всевъзможни хрумвания - работили сме с градски организации, които разискват разнообразни начинания, с университета и общината, правили сме изложения, прожектирали сме и филми. Много е значимо физическото пространство да бъде съчетано с стратегия. Едно е да обособиш зала, само че без да мислиш за хората в нея, и напълно друго е да има някакво събитие, на което хората да се съберат да си приказват. Това е нещото, което липсва на града ", споделя Караиванов.

Freedom21 желае да трансформира зоната в локален предприемачески хъб, който да събира хора от разнообразни среди. И въпреки към момента да им се постанова да " образоват " хората в града, създателите на Freedom 21 остават оптимисти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР