Град на липите, правите улици и поетите. И енергийното сърце

...
Град на липите, правите улици и поетите. И енергийното сърце
Коментари Харесай

Стара Загора се опитва да задържи младите чрез качествено образование и възможност за реализация

Град на липите, вършиме улици и поетите. И енергийното сърце на България. Това са клишетата, с които най-често се разказват Стара Загора и районът. Последното може и да е преувеличен опит за придаване на лирично звучене на добива на въглища и производството на сила от тях, само че точно то разказва най-ясно гръбнака на стопанската система в района. И в случай че това, че въглищата си отиват поради общата европейска политика за понижаване на въгледобива и тока от него, е сериозна опасност за района, още по-сериозна такава е фактът, че си отиват и младите.За интервала сред двете национални преброявания - надлежно през 2011 и 2021 година, популацията на община Стара Загора е намаляло от 160 хиляди души до съвсем 140 хиляди За същия интервал броят на хората на възраст сред 20 и 30 години е намалял с близо 20%. С две думи, пред Стара Загора стои изключително сложната задача, наречена привличане и задържане на хора.

Град на липите, вършиме улици и поетите. И енергийното сърце на България. Това са клишетата, с които най-често се разказват Стара Загора и районът. Последното може и да е преувеличен опит за придаване на лирично звучене на добива на въглища и производството на сила от тях, само че точно то разказва най-ясно гръбнака на стопанската система в района. И в случай че това, че въглищата си отиват поради общата европейска политика за понижаване на въгледобива и тока от него, е сериозна опасност за района, още по-сериозна такава е фактът, че си отиват и младите.

За интервала сред двете национални преброявания - надлежно през 2011 и 2021 година, популацията на община Стара Загора е намаляло от 160 хиляди души до съвсем 140 хиляди За същия интервал броят на хората на възраст сред 20 и 30 години е намалял с близо 20%. С две думи, пред Стара Загора стои изключително сложната задача, наречена привличане и задържане на хора.

Възможните подходи към решаването й бяха съществена тематика на втората полемика от събитието " Среща на бизнеса в Стара Загора и района ", проведена от вестник " Капитал " в края на предходната седмица. По време на събитието бяха разисквани още тематиките за глада за квалифицирани чиновници, който изпитват фирмите в района, и по какъв начин съумяват да се оправят. Бяха дадени и положителни образци за взаимоотношение сред локалната власт, просветителни институции и бизнес в града и района.
Ролята на локалната власт
Радостин Танев, зам.-кмет с сектор непорочност, екология и превоз на община Стара Загора, означи, че общинската администрация поставя сложни старания в посока задържане на младежите в града. На първо място са напъните за основаване на по-добра социална и просветителна инфраструктура, както и богат културен живот. В същото време локалната власт се стреми да влезе в ролята на посредник сред бизнеса, просветителните институции в града и младите, търсещи своята реализация, като провежда серия от събития като завършилото неотдавна Work in Stara Zagora, което се стреми да показа опциите за работа в града.
Реклама
Като образец за напъните на общината в тази посока той уточни и основаването на Професионалната гимназия по компютърни науки и математически разбори проф. Минко Балкански.

Най-младото старозагорско учебно заведение приема първия си випуск през образователната 2020-2021 година, а от този момент общината не стопира да влага в развиването на образователната база, като до края на актуалната година би трябвало да завърши и построяването на общежитие към него. Стойността на плана е 4.3 млн. лева и планува създаване на общежитие с леглова база за 60 възпитаници, мултифункционална зала, трапезария, както и обзавеждане на новоизградените обекти.

" Със основаването на професионалната гимназия установихме казуса, че по-късно приключилите я отиват да учат в други градове и вероятността да се върнат и осъществят в района е дребна. За това дружно с управлението на Тракийския университет стигнахме до решението да се основат нови специалности, свързани с софтуерния бранш ", споделя Радостин Танев.
Мост сред приблизително, висше обучение и бизнес
По време на полемиката доцент доктор Емил Славов, зам.-ректор по плановата активност на Тракийския университет, разяснява, че още първата година ползата към двете нови бакалавърски специалности - " Информационни технологии " и " Софтуерно инженерство ", е доста мощен и 90 души са признати в тази специалности. Нещо повече - управлението на висшето образователно заведение интензивно включва представители на локалния софтуерен бизнес в просветителния развой, като по този метод се пробва да даде повече на практика познания на студентите, а в същото време да им покаже и ясна вероятност за професионалната им реализация в бъдеще.
Реклама
Тракийският университет си партнира с бизнеса от район, и освен в редица посоки, като най-силно то е изразено в сегментите на земеделието, отглеждането на животни и хранително-вкусовата индустрия. Учебното заведение към този момент има своя демонстрационна мандра, която създава артикули под лична марка от образователните ферми на университета, а в развой на реализация е и образователна " смарт " плантация, в която ръчният труд ще е редуциран до най-малко, а студентите ще могат да се срещнат с най-модерните технологии в бранша.

" Вярваме, че развиването на технологиите съпътства всяка част от стопанския живот. Всеки ден през Учебно-опитното стопанство на университета минават над 150 студенти - от аграрния и ветеринарномедицинския факултет. На процедура 80% от експертите в тези два бранша в страната приключват точно тези два факултета на Тракийския университет в Стара Загора "

Като добър образец за разговор сред бизнес и висше обучение в района беше посочено и основаването на филиал на Техническия университет в Казанлък.

" Област Стара Загора е един от водачите в бранша на машиностроенето. Липсваха обаче висши образователни заведения в района, които да оферират специалности в тази сфера. Така значително с самодейното присъединяване на бизнеса от бранша беше основан клон на Техническия университет в град Казанлък, в който се образоват хора в компетентност " Технология на машиностроенето ", като стратегиите се съгласуват с бизнеса и са главно ориентирани към потребностите му ", описа по време на събитието Владимир Спасов, пълномощник на една от най-големите компании от района - " М+С Хидравлик ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР