Тази седмица общинският съвет задвижи проекта за нов стадион на

...
Тази седмица общинският съвет задвижи проекта за нов стадион на
Коментари Харесай

Проектът за стадион на ЦСКА - отваряне на парка, зали за събития, ресторант и солари

Тази седмица общинският съвет задвижи плана за нов стадион на ЦСКА. Инвестицията се прави оценка на 90 млн. лева и е напълно частна, само че земята е на страната Предвижа отваряне на 40 дка от парка, зали за събития, ресторант, детски бранш, ново осветяване, киоски, с цел да се задържат хората освен " за мача " Строителството зависи от координиране с две институции, като единствено НИНКН изисква четири месеца. Така оптимистичният период за старта отива за догодина
Ще има ли нов стадион на ЦСКА и по кое време? Макар и тематиката да потъна в политически игри, евентуално с предизборни цели, отговорът е по-скоро " да ". Еко комисията в общинския съвет придвижи плана една стъпка напред (какво още остава виж по-надолу). Заради това е значимо да се разбере какво тъкмо се планува.
Тази седмица общинският съвет задвижи плана за нов стадион на ЦСКА. Инвестицията се прави оценка на 90 млн. лева и е напълно частна, само че земята е на страната Предвижа отваряне на 40 дка от парка, зали за събития, ресторант, детски бранш, ново осветяване, киоски, с цел да се задържат хората освен " за мача " Строителството зависи от координиране с две институции, като единствено НИНКН изисква четири месеца. Така оптимистичният период за старта отива за следващата година
Ще има ли нов стадион на ЦСКА и по кое време? Макар и тематиката да потъна в политически игри, евентуално с предизборни цели, отговорът е по-скоро " да ". Еко комисията в общинския съвет придвижи плана една стъпка напред (какво още остава виж по-надолу). Заради това е значимо да се разбере какво тъкмо се планува.

Проектантите от " Иво Петров Архитекти " (ИПА) показаха първо пред " Капитал " концепцията за оборудването, което се прави оценка на 90 млн. лева Отличителното, с изключение на дизайна на самото оборудване, е концепцията мястото да бъде обвързвано с парка, да притегля хората освен около мачове, а целогодишно.

" Новост " е обособяването на разнообразни зони - мултифункционална, за събития и даже балове, детски бранш, ресторант, ВИП ложа, кетъринг, студия и още. А това, от което всички ще завоюват, е премахването на сегашната ограда и рушащите се уреди. Така ще се разреши по-добър и елементарен пешеходен и вело достъп до другите точки на Борисовата градина.
Реклама
Въпросът с паркоместата остава да се реши дефинитивно, като са вероятни няколко разновидността, а премахването на 75 дървета ще бъде поради обособяването на алея и достъп за коли за спешна помощ (виж по-надолу). Инвестицията, включително в облагородяването на парка, е напълно частна (макар и страната да взе участие с 50% поради земята). Ако всички процедури вървят безпрепятствено, строителството може да стартира следващата година . То също ще бъде по-различно - частите ще са авансово подготвени непосредствено от завода и на терен той единствено ще се сглобява, сходно на LEGO, изясняват архитектите.
Предвижда се премахването на старите уреди и преместването на игрищата.
Инвеститорите в плана са притежателите на ЦСКА, като оценката на стадиона е към 90 млн. лв.. Пред " Капитал " източници от клуба увериха, че средствата са обезпечени. Малко откакто разгласи проектите за стадиона, клубът одобри нов акционер- новоучредена фондация за " Национален фонд за спорт, просвета, просвета и изкуство ", която е учредена от Данаил Илиев, управител в хазартните " Уинбет " и " Инбет " на Валтер и Георги Папазки..

Нови елементи от парка, отворени за всички

В момента достъпът до терена на " Българска войска " е стеснен. Това ще се промени - игрищата ще бъдат преместени в " Панчарево ", а оградата и рушащите се уреди - отстранени. Добавя се нова алейна мрежа с пейки, ново осветяване и настилка (дали да е асфалтова или не ще бъде в съгласие с общината). Става въпрос за 40 дка от парка (17 дка алейна среда и 30 дка зелени площи). Заедно с ( " Средец " ), това вършат 32 дка парк, които до момента са били " затворени " за хората и към този момент ще могат да се употребяват.
Инвестицията в парковата част също ще бъде частна. Предстои да се съгласува с общината каква да бъде самата настилка, тъй че да е в унисон с останалата част на парка. Реклама
Един от огромните плюсове е, че по този метод човек ще може да стигне доста по-лесно от къпалнята до розариума да вземем за пример, тъй като ще можете да мине диагонално. Сега, поради оградата, се постанова заобикаляне. Липсва връзка и откъм входа на " Капитолия " да вземем за пример. Заради основаването на тази алейна мрежа и смяната (реално стесняването на стадиона) се наложи и изсичането на 75 дървета, станали мотив за спор в еко комисията в общинския съвет тази седмица. Проектантите изясняват, че след съгласувания с специалисти от Направление " Архитектура и градоустройство " действително са избавили повече дървета, а тези, които се отстраняват в този момент, не са вековни. Предвижда се засаждането на нови 300 дървета и запазването на 450 " остарели ", с което общият им брой става 750.
Сега пространството към стадиона е " затворено " за хората Фотограф: Цветелина Белутова
" Отваряме обекта, с цел да може в действителност да подобрим обстановката с тапите, както и с цел да подпомогнем развиването на Борисовата. Защото когато има хора, те пазят. Когато няма хора, стартира да става усойно и по тази причина имаш проблеми ", изяснява арх. Цветан Петров, притежател на " Иво Петров Архитекти ", архитектурното бюро, изготвило плана. То е било определено предишния август от немска група, провела срещи с разнообразни компании, които отговаряли на критериите на притежателите.

" Нашата идея е единствено оборудването да бъде един тип с стеснен достъп, всичко останало да бъде отворено ", изяснява той. За самия стадион е обезпечен отвред и инвалиден достъп.

Стадионът: съвременно осветяване, фотоволтаици, детски бранш
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР