Два процента от данъка върху доходите на физическите лица, които

...
Два процента от данъка върху доходите на физическите лица, които
Коментари Харесай

2% от данъка върху доходите да отиват в общините

Два % от налога върху приходите на физическите лица, които постъпват в бюджета, да се преотстъпват на общините. Предложението е на икономисти от Института за пазарна стопанска система и е подкрепено от Сдружението на общините в България. То ще бъде показано на премиера Бойко Борисов след локалните избори, тъй като този проблем не е чисто финансов, изясни икономистът Петър Ганев.

Изчисленията демонстрират, че преотстъпването на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общинските бюджети би нараснало ресурса им с близо 800 млн. лева за 2019 година, пресмята в. „ Труд “.

Промяната във финансирането на общините се постанова, тъй като макар нарастването на локалните налози и новите данъчни пълномощия на локалната власт, структурата на общинските бюджети остава една и съща. Общините остават в клопката на прехвърлянията и дотациите и мъчно могат да организират съответна локална политика, уточни Ганев. Той даде за образец Община Враца, която е измежду отличниците по асимилиране на пари от Европейски Съюз, само че болничното заведение ѝ е пред банкрут, тъй като общината няма пари да я поддържа и чака средства от изпълнителната власт.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР