Наследничката на Мая Манолова на поста национален омбудсман Диана Ковачева

...
Наследничката на Мая Манолова на поста национален омбудсман Диана Ковачева
Коментари Харесай

Новият омбудсман Диана Ковачева държи портрет на Бойко на бюрото си

Наследничката на Мая Манолова на поста народен омбудсман Диана Ковачева държи портрет на премиера Бойко Борисов на бюрото си. Бившият правосъден министър може да не толкоз атрактивна, само че сигурно е не по-малко амбициозна. И добре разпознаваема в чужбина.
През 2011 година Диана Ковачева влезе с летящ спринт в министерството на правораздаването и седна в овакантения министерския стол поради одеве определения вицепрезидент Маргарита Попова. Днес, 9 години по-късно, тя още веднъж довършва мандат, този път на омбудсмана Мая Манолова, която смени за часове амплоато си от публичен бранител на претендент за кмет, написа „ Стандарт ”.

Биографията на Дияна Ковачева не е загадка за никого от правосъдната система. Завършила е право в Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, има магистърски степени по право на Европейския съюз от Софийския университет и от Университета Нанси 2, Франция. Доктор е по Международно право и интернационалните връзки, има специализации в региона на правата на индивида.
Голямата си кариера прави в продължение на 9 години като изпълнителен шеф на представителството на Transparency International. Изследванията против корупцията и злоупотребата с власт я изстрелват като министър в средата на първия кабинет на Борисов. А след оставката, тя се отдава на научна работа в Института за страната и правото при Българска академия на науките и стартира да преподава Международно право в Университета за национално и международно стопанство.

По това време получава и най-голямото интернационално самопризнание – декрет, подписан от Нейно Величество Елизабет II и почетен медал, връчен от английския дипломат Джонатан Алън по време на публична гала в резиденцията на посланика в София.
Орденът е самопризнание и за напъните на Диана Ковачева за поддръжка на прозрачността и честността във връзка с въпроси от сериозен публичен интерес. Британците означават, че по времето, в което е министър на правораздаването, е бил признат Законът за лишаване на имущество, добито от противозаконна активност. Отбелязва се и работата й по налагане на стандарти за младежко правораздаване и ангажираността й с проблемите на английски жители, притежатели на парцели в България.

Преди 3 години, Ковачева получава предложение да влезе в екипа на Манолова и го приема. Депутатите гласоподават кандидатурата й с учудващо единогласие. Но то е неслучайно. Диана Ковачева в никакъв случай не е показвала политически пристрастия, само че животът й я е сближил с партии от всички цветове. Подкрепата на реформаторите получава поради присъединяване си в кабинета на Иван Костов. По време на ръководството му тя беше старши специалист в правосъдното министерство в дирекция „ Международно съдействие и международноправна помощ “.
За Българска социалистическа партия също в никакъв случай не е била непозната. Съпругът й -Венцеслав Караджов, с който шумно се раздели преди години, беше някогашен член на ЦИК от алената квота и доближен до Михаил Миков. На Позитано години наред се шушукаше, че дядо й по бащина линия возел преди време Цола Драгойчева, а татко й също бил изтъкнат функционер.
Ковачева обаче получи популярност не от Българска социалистическа партия или ДСБ, а с ГЕРБ.

Докато беше министър се запомни както с написването на нови закони, по този начин и с концепцията да се понижи мандата на основния прокурор на 5 г, а също и с началото на дебата би трябвало ли да има пожизнен затвор без право на обжалване. Актуалността му през днешния ден е не по-малка след нещастията в Сотиря.
Но най-любопитните детайлности за Ковачева излязоха от 5 минутно видео, снимано от немската телевизия ARD, в която тя бе показана като герой против корупцията на фона на фрагменти от интервенции на ГДБОП против проведената престъпност.
Филмът сподели по какъв начин тя работи неуморно като преглежда и подписва документи на бюрото си, приказва по телефона и написа на компютъра, до който е поставена фотография на премиера Бойко Борисов.

Тогавашния правосъден министър бе сниман на съвещание на Министерски съвет, където министър-председателя споделя пред немските публицисти по какъв начин я е поканил да заеме този пост. „ Не познавах Диана Ковачева персонално, а единствено от публичната й активност в „ Трансперънси интернешнъл “, която намирах за забавна. Поканих я на диалог и й споделих: „ Искам 100% бистрота в правосъдната система, промяна и не познавам никой различен, който би могъл да я организира по-добре от теб, тъй че обществеността и организациите да са удовлетворени “, споделя министър председателят. В репортажа се демонстрира и част от персоналния живот на Ковачева – по какъв начин се разхожда в парка със сина си и кучето си – Карла дел Понте, кръстено на прокурорката от трибунала в Хага.
Макар да остана в сянката на Мая Манолова до момента, Ковачева сигурно ще бъде задоволително дейна на поста си. Затова, нищо чудно скоро отново да я забележим във филм на непозната медия.
Снимка: Агнес Методиева
Инфо: Лупа

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР