Древната традиция приписва на щъркела свойството да носи деца в

...
Древната традиция приписва на щъркела свойството да носи деца в
Коментари Харесай

Вълшебният щъркел

Древната традиция приписва на щъркела свойството да носи деца в фамилията – по тази причина тази птица до ден-днешен се счита за знак на обич и раждане.

Щъркелът е свещена птица в разнообразни митологични обичаи. В християнството, като предвестител на пролетта, се счита за въплъщение на нов живот, непорочност, непорочие, здравомислие и зоркост. Идеята, че щъркелът носи деца, е най-разпространена измежду славяните. Според една от легендите той изважда децата от тресавище, поставя ги в кошница и ги хвърля в къщата през комина.

Според полския субетнос „ кашуби “, щъркелът хвърля жаби отвисоко, които се трансформират в хора. Жаба, която падне на полето, става селяндур, а покрай вода – риболовец.

Щъркелите били доста почитани в античния свят. Питагор вярвал, че мъртвите поети се трансформират в щъркели, а Плутарх оповестява, че за погубен щъркел наказвали със гибел. В Древния Рим щъркелът бил знак на грижата за родителите. Вярвало се, че когато старите птици губят оперението си, младите щъркели скубят свои пера и ги дават на родителите си. Затова в Рим предписанието да бъдат полагани грижи за родителите се наричало „ Законът на Щъркела “. В Китай щъркелът въплъщавал дългоденствие, щастлива и спокойна напреднала възраст, синовна уважителност.

В някои славянски страни на Благовещение (25 март) за идването на щъркелите изпичали специфични хлебчета с изображения на краката на птицата. Децата ги подхвърляли нагоре и се обръщали към щъркела с молба за богата годишна продукция.

В Германия вярвали, че в случай че младо момиче напролет види за пръв път щъркела в полет, същата година ще се ожени. Ако го види изравен – ще стане кума. Във Франция поверието гласяло, че в случай че момичето види два щъркела, ще се ожени същата година; само че в случай че щъркелът бил самичък, и тя щяла да остане самотна още една година.

Сред някои нации се вярвало, че когато човек види първия щъркел, би трябвало да тича подире му, да кляка и да се търкаля по земята. Това подсигурило здрави крайници. Но в случай че го види и остане имобилен, цялата година щял да се изморява при вървене. За да не те боли гърбът, трябвало, щом видиш щъркел, да се облегнеш на дърво или ограда.

Според някои вярвания, щъркелите са единствените птици, които имат душа, а пръстите им са сходни на човешките. Те схващат човешките езици, плачат със сълзи, молят се на Бога (когато щракат с клюновете си, подвигат глава нагоре). Всяка щъркелова двойка е неразделна и, в случай че единият от съпрузите почине, другият се самоубива. Щъркелът даже бил кадърен да се самоубие също и от ревнивост!

Една легенда твърди, че в предишното щъркелът бил човек. Тогава вещиците и магьосниците обичали да се трансформират в змии и жаби. Един ден Бог събрал всички змии и жаби в чувал и споделил на индивида да го хвърли в морето. От любознание индивидът развързал чувала и всичката нечиста мощ още веднъж плъзнала в света. За наказване Бог трансформирал индивида в щъркел, с цел да чисти земята от змии и жаби.

Ако двама влюбени видят двойка щъркели, това значи скорошна женитба и бебе. Човек, който избави щъркел или пиленцата му от неволя, цялостен живот ще има шанс и благополучие. Къщата, върху която щъркелът е построил гнездо, е предпазена от всевъзможни неприятности.

Ако щъркелите се събират в ята, е знак за естествени бедствия – трусове или урагани. Летят ли покрай гнездата си и не се отдалечават, това предвещава неприятно време

Ако щъркел изхвърли яйцето си от гнездото, годината ще бъде гладна. В случай, че през лятото щъркелите постоянно се събират в ята и кръжат, есента ще бъде студена и дъждовна.

Човек, който се осмелявал да убие щъркел, го чакали ужасни беди – гибел на някой от родителите му, неработоспособност, слепота, глухота, непоправими вреди в домашното стопанство, от кравите ще се дои кърваво мляко.

За да се предпазят от уроки, античните римляни и жителите на Кавказ рисували щъркел върху вази. Днес също изображението на щъркела носи положително и благоденствие в къщата, без значение къде е изрисувано, може даже върху ключодържател.

Древните германци считали, че щъркелите са пратеници на богинята Холда, която възражда природата напролет. Есента те се завръщат в светлото царство на богинята, което се намира в приказната земя на елфите и джуджетата – там се трансформират в хора.

Щом сънувате щъркел, който е кацнал върху покрива на къщата или е в гнездото си, значи в фамилията ви всичко ще е наред. Ако пък към момента нямате семейство, ви чака благополучен брак.

Ако щъркел прелети над човек, той скоро ще преодолее всичките си усложнения. Но лети ли щъркелът настрана, близките може да проявят безразличие и да не му оказват помощ.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР