С богатото си разнообразие от обекти вписани в Списъка на

...
С богатото си разнообразие от обекти вписани в Списъка на
Коментари Харесай

Открийте богатото културно наследство на Турция в Международния ден на музеите – 18 май

С богатото си многообразие от обекти вписани в Списъка на ЮНЕСКО и археологически музеи под намерено небе, Турция е една от най-популярните дестинации в Седмицата на музеите . Ежегодно седмицата се отбелязва сред 18 и 24 май и цели запазване на културното завещание и разпространение на музеологията в международен мащаб. Днес, където и да пътувате из анадолските земи, можете да се натъкнете на исторически съкровища останали от времето на най-старите и антични цивилизации, които оферират на посетителите си незабравими и отличителни прекарвания.

Вечните културни съкровища

Като културна столица на Турция, Истанбул е неоспорим водач по многочислени впечатляващи музеи за съвсем всяка област на интерес. Независимо какъв брой време сте си отделили за този необхватен град, наложително посетете Археологическия музей . Не единствено, че самата постройка е като богатство с огромните си размери, само че и артефактите в нея са впечатляващи. Сред експонатите има редица първи открития, измежду които най-ранната известна любовна поема в света, най-старият прочут писмен кротичък контракт в историята и най-старата известна правна сбирка. Сред артефактите в музея са и скулптури от Античността и сидонските саркофази, неповторими сами по себе си творби на изкуството. Ако желаете да обиколите още музеи разкриващи историята и вековното изкуство на града, можете да посетите Музея на актуалното изкуство „ Истанбул Модерн ", Музея за изобразително изкуство и статуя , музей Пера, музея Сакип Сабанчи и други

Музеите в Анадола, макар по-ниските си равнища на известност, са също толкоз значими, колкото тези в Истанбул. Анадолските музеи осветляват културната еволюция на района, като от време на време биват превръщани и в обществени планове. В някои от по-малките селища могат да бъдат открити музеи, приети с премията на Европейския съвет за „ Музей на годината " (EMYA). В по-големите градове, от своя страна, се намират институции, съхраняващи реликви на могъщи царе от древността, антични цивилизации и истории, чиито митове оформят разказите на днешния ден. В Северозападна Турция да вземем за пример Музеят на Троя в Чанаккале показва описа за именитата Троянска война и надълбоко вкорененото човешко завещание - история, която доближава до нас посредством Омировата „ Илиада ". Музеят на Троя е и притежател на премията „ Музей на годината " за 2020 година, както и на Специална премия на Европейската музейна академия за 2020/2021 година Този впечатляващ музей показва живота и археологическата история на Троя и културите, оставили своя отпечатък в региона на Троада, посредством артефакти, възобновени при разкопки.

Турция: Най-големият музей навън в света

Пътуването из Егейския район на Турция - област, осеяна с впечатляващи антични градове и музеи, е като странствуване в предишното. От Археологическия музей в Измир и Музея в Бергама , през Музея на Афродизия до Музея на подводната археология в замъка Бодрум - тези земи са богати на скъпо завещание и следи от антични цивилизации на всяка крачка. В Анталия, сърцето на Турската ривиера, ще откриете град, сходен на просторен музей нa намерено и Археологическия музей на Анталия - „ Музей на годината " за 1988 година, който е като храм на изкуството. Музеят е отдаден на трите антични културни области Ликия, Памфилия и Писидия, които се намират в рамките на област Анталия. Повечето от артефактите в сбирката на Археологическия музей са получени от разкопки в района, което го прави един от най-важните музеи в света, изключително със скулптурите от римския интервал, открити в Перге, и неповторимите находки от избавителните разкопки на музея.

В Анкара , столицата и сърцето на страната, се намира Музеят на анадолските цивилизации с изключителна сбирка, който през 1997 година също е разгласен за „ Музей на годината " в Европа. Той е отдаден на античните анадолски цивилизации, като разделите му обгръщат палеолитната ера, халколитната ера, ранната бронзова ера, интервала на асирийските търговски колонии, интервала на ранните хети и Хетското царство, Фригийското царство, Късното хетско царство, Урартското царство, историята на Анкара и Класическия интервал. В района на Централен Анадол, където в миналото са се заселявали антични цивилизации от хетите до фригийците, са основани десетки музеи в градове като Ескишехир, Коня, Кападокия, Невшехир и Чорум.

В югоизточната част на страната се намират фамозният Музей на мозайките „ Зеугма " в Газиантеп , един от най-големите музеи на мозайките в света, и Археологическият музей в Шанлъурфа , в който се съхранява най-богатата неолитна сбирка в света и репликата на Гьобекли тепе.

Златният век на турската археология

Анадола е съкровищница от музеи и антични градове, като 21 от обектите на културното завещание на страната са включени в Списъка на ЮНЕСКО. Многобройни обекти на културното завещание могат да се видят в цялата страна, в това число планината Немрут в Адъяман, античният град Гордион в Анкара, националният парк Гьореме в Кападокия и Хатуша в Чорум. От Голямата джамия и болница в Дивриги, част от провинция Сивас, през комплекса Селимие в Одрин, до културния пейзаж на крепостта Диарбекир и градините Хевсел - доста структури и обекти са грижливо предпазени. Артефактите, непокътнати в дълбините на анадолската земя, се откриват посредством интензивни археологически действия.

Привличайки вниманието със своите археологически разкопки и планове за реституция на исторически обекти, за обезпечаване устойчивостта на културното завещание, Турция разгласи 2024 година за Златен век на археологията. Очаква се броят на археологическите разкопки и изследвания да доближи 750 до края на тази година и 800 до 2026 година В допълнение, от това лято като част от самодейността „ Проект за нощен музей " значими антични градове по егейското и средиземноморското крайбрежие, като Троя, Ефес, Олимп, Фаселис, Сиедра, Перге и Аспендос, ще могат да бъдат посещавани и след залез слънце.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР