ДПС е замислено като корупционно-корпоративен субект, чрез който Кремъл и

...
ДПС е замислено като корупционно-корпоративен субект, чрез който Кремъл и
Коментари Харесай

Лютви Местан: ДПС се изроди в откровена корупционна структура. И да иска, Борисов не може да скъса със Сараите. |

ДПС е замислено като корупционно-корпоративен индивид, посредством който Кремъл и някогашните комунисти да управляват политиката на България. Най-важната задача е да се разбие монополът на етническия избор, сподели Лютви Местан.

Дойче Веле: Колко изгоди и вреди донесе на България Движение за права и свободи от основаването си до момента? Питам, тъй като до неотдавна бяхте част от тази партия, а и неин водач?

Лютви Местан: Отговорът на този въпрос допуска най-накрая да бъде изработен разбор на Движение за права и свободи. Защото Движение за права и свободи е не просто партия с две лица, тя е искрено двулична партия. Първото лице е лустрото – лустрото „ Права и свободи “ и след това лустрото „ партия на евроатлантизма “ в България. Зад това лустро обаче се крие действителното, грозно лице на Движение за права и свободи: съветски зависимости и корупционни ползи, проведени в олигархична мрежа. През 90-те години Движение за права и свободи беше вяра на над 1 милион турци и мюсюлмани, потърпевши от „ Възродителния развой “, които непринудено дадоха поддръжка за тази партия поради лустрото, поради името „ Права и свободи “. Само че доста бързо този политически индивид се изроди от политическа партия в откровена корупционно-корпоративна конструкция. Този развой бе приключен през последните 4-5 години.

Още в зародиша си тази партия, вън от заблудата, в която бяха въведени стотици хиляди гласоподаватели, е била замислена тъкмо като корупционно-корпоративен индивид, посредством който да се управляват политическите процеси в страната от страна на Кремъл и от структурите на някогашната комунистическа страна. След рухването на Берлинската стена беше ясно, че и другите страни от някогашния социалистически блок и Варшавския контракт ще тръгнат по пътя на демократичните промени. Тогава анализаторите от Кремъл са си давали ясна сметка, че поради редица дадености, даже и единствено културологични и исторически, мъчно ще могат да задържат в областта на съветско въздействие страни като Чехия, Полша и Унгария. Но България съставлява извънреден геополитически интерес поради своето географско разположение и съседството си с Турция. За Кремъл е бил от извънредно значимо значение контролът на процесите в условия на народна власт точно в България.

Дъждовни води: Вие на какво бяхте очевидец тогава?

Лютви Местан: Аз съм в Движение за права и свободи от 1993 година, знаете биографията ми. Но тогава Кремъл си е дал сметка, че само в България е извършена асимилаторска политика, дадени са човешки жертви и е бил наясно, че над 1 млн. турци няма да поддържат неговите хора от Българска социалистическа партия като наследница на компартията. И тогава на правилото – в случай че турците няма да гласоподават за нашите, по какъв начин да създадем по този начин, че да не гласоподават и за враговете ни от Съюз на демократичните сили, тъй като при консолидирана поддръжка от турците и мюсюлманите Съюз на демократичните сили биха спечелили първите избори за Велико народно събрание, макар операциите и тогава би се изпуснал контролът върху целия развой на прехода. Тогава на този принцип се основава следен от Кремъл политически индивид и неслучайно Доган е изведен от пандиза месеци преди действителните политзатворници, които са били освободени едвам през лятото на 1990 година А на него му споделят: „ Сега ти ще основеш една партия, с цел да отклониш турските гласове, като ги прибереш при себе си, само че ти слагаме няколко условия. Ти от тази партия може да станеш милионер, а и милиардер. Ние ще ти позволим това, само че имаме няколко условия: първо, в сериозни обстановки ще правиш това, което ти наредим “. Потвърждение – Движение за права и свободи смъкна кабинета на Филип Димитров. „ Второ – неразрешена е тематиката за отмъщение за закононарушението на „ Възродителния развой “. Тази партия, вместо да желае съд, заприказва за етнически мир, няма неприятно. Но няма нито един осъден. Вместо да желае съд за диктатора Тодор Живков, Доган отиде да пие кафе при него в Бояна и да му каже „ умерено, косъм няма да падне от главата ти “.

Тогава Ахмед Доган разпростра митологемата за етническия мир, даде обещание гаранции за гражданския мир, само че с изискването да го оставят да прави, каквото си желае. Корупционни пари против цивилен мир.

Дъждовни води: И заграбена държавна граница с противозаконен сарай. Как стана по този начин, че страната де факто се ръководи от Сараите и те са незаобиколим фактор?

Лютви Местан: Именно поради монопола върху етнорелигиозния избор на турците и мюсюлманите в България, Движение за права и свободи закупи служебно голяма политическа тежест, с която става незаобиколим фактор в съвсем всички издания на Народното събрание. Но тази тежест по-късно се трансформира в корупционен запас по формулата „ монополизиран етнически избор - политическа власт; политическа власт – корупционни пари “. Тези пари основават условия за увеличение на политическата тежест и посредством пазаруване на гласове. Те пораждат политическа власт, от която следват още повече пари. Това е развиването на Движение за права и свободи.

Дъждовни води: Но Движение за права и свободи разшири географията на въздействието си. Само с пари ли ставаше това?

Лютви Местан: Това е митологема, която и аз съм употребявал, преди да видя някои горчиви истини. Вижте, на първите избори през 1990 година, на идващите 1991, след това 1994, 1997, даже и 2001 година гласовете за Движение за права и свободи в избрани области на Северозападна България са алегорични – в Монтана са няколко десетки гласа, постоянно клонят към нула, във Враца са константа от към 300-350, до един от изселници и тютюнопроизводители от община Кирково /Кърджалийско/.

Същата е картината в Кюстендил, София област, Видин има няколко гласа, знам ги поименно. В тези региони не живеят обичайно гласоподаватели на Движение за права и свободи. Но след 8 години присъединяване на Движение за права и свободи в ръководството на страната гласовете във Враца от няколкостотин до 2001 година, когато към този момент Движение за права и свободи влезе директно във властта, доближават грандиозните 12 600. В Монтана от няколко гласа до последните парламентарни избори станаха близо 8 500. Ако някой ви каже, че това е политически ръст…
Това е единствено илюстрация на рисковата наклонност на трансформирането на една политическа партия, каквато тя в никакъв случай не е била като план, в искрено корпоративен индивид. За да поддържа този индивид политическа тежест, без която няма по какъв начин да се разпрострат и схемите за корупционно замогване, се стига и до закупуване на гласове. С този монопол върху етновота Движение за права и свободи обективно придобива голяма, несъразмерна мощ, заради което редица български държавни управления и министър-председатели изпадат в справедлива тежка взаимозависимост от Движение за права и свободи. За да се приключи тази взаимозависимост, няма по-важна политическа задача от това да се разбие монопола на Движение за права и свободи. С плана ДОСТ ние направихме първия коренен, сполучлив опит за разбиването на този монопол, само че не бяхме разбрани. Образува се антидемократичен съюз сред Движение за права и свободи, крайни националисти, министър председател и президент с присъединяване на силовите структури, които построиха облика на Местан като народен изменник.

Изтърван е исторически късмет монополът на Движение за права и свободи да бъде срутен. Докато този въпрос не се реши, даже митингите да бъдат сполучливи и да съумеят да смъкват кабинета на Борисов с безусловно справедливия укор за зависимостта му от Сарайския кръг, и идващите държавни управления ще бъдат подвластни от него. Борисов не заслужава нито състрадание, нито смекчаващи отговорността му фрази, тъй като пристигна на власт с безапелационното заричане, че ще разгради системата на Сараите, само че излъга гласоподавателите си и вместо да я разгради, стана част от нея. Той позволи Сараите да станат част от системата на властта му.

Дъждовни води: Това е предизвестие към опозиционните сили?

Лютви Местан: И към протестиращите, и към партиите, които се построяват като опция на Борисов. Политическата им стойност и реформаторската им идея няма да се осъществят и разпрострат, до момента в който не се реши казусът с монопола на Движение за права и свободи върху гласовете на 1 милион турци български жители у нас и в чужбина. Отправям това предизвестие, с цел да прикани към национално единодушие за решаването на този фундаментален проблем за демокрацията.

Дъждовни води: А лицето Делян Пеевски в подтекста на демокрацията? Кой го избра за водач на империя? Проект на Доган ли е той, Доган ли начерта пътя му в огромния бизнес?

Лютви Местан: Нормалното е, един ръководител на партия, който е имал задоволително необятни пълномощия и пълномощия, да е бил осведомен за всичко. Обаче, когато приказваме за Движение за права и свободи, това изобщо не е наложително, точно тъй като тази партия е двустепенна. Освен две лица – лустро и действителна същина, организацията има и две крила в структурата си. Вие сте първият публицист, пред който споделям това.

Едното е политическото – с локалните структури, общински, регионални, национално управление, върхът на което е ръководителят, приказвам за интервала след Доган. Но има и бизнес-крило. Крайно време е да се разбере, че политическото крило - даже на равнище ръководител на партията - не е част от бизнес кръга, даже няма стъпка там. Но тези крила даже не са равнопоставени, те са в йерархическа взаимозависимост. Истинската тежест, властта, е в бизнес кръга. Естествено, че връхната точка и на двете крила е почетният ръководител Ахмед Доган. Вождът. И това е една съвършена система, при която политическото крило става реализатор на бизнес волята, без да е част от нея. И тъкмо по тази причина е разбираемо, че даже оня, който е ръководител на партията, не знае всичко. Но е вън от всякакво подозрение, че диалогът за бизнес крилото не е диалог за съответните персони. Разговорът е за системата Движение за права и свободи, за Доган. Защо? Защото, в случай че не е Пеевски, ще е някой различен. Важна е системата.

Дъждовни води: Т.е. Пеевски е реализатор на системата, основана от Ахмед Доган, по този начин ли?

Лютви Местан: Да речем, че подборът на бизнес кръга въпреки всичко се подчинява на избрани критерии, очевидно това са хора, които могат да движат бизнес делата, имат съответните дадености за това. Не споделям качества, тъй като това е дума, натоварена с позитивен знак. Но диалогът не е за Пеевски, а за системата, построена от Доган. Аз съм наскърбен, че очевадни обществени обстоятелства още не са систематизирани, а за Движение за права и свободи и за корупцията в България се приказва безусловно нереално. България е неповторима страна, за която в последния отчет на Държавния департамент се споделя, че е страна с ендемична корупция, а Европейският парламент ни разисква като страна без господство на закона. Уникалното е, че е ясно, че има корупция, само че няма корумпирани. А би трябвало единствено да се наблюдава пътят на парите.

За 10 години власт на Бойко Борисов общините, ръководени от ГЕРБ и Движение за права и свободи, са изразходвали милиарди по публични поръчки. Ако Движение за права и свободи е опозиционна партия, по какъв начин е допустимо компаниите да употребяват сензитивен дял от този обществен запас в размер на 40-50 милиарда? За да се разгърне една корупционна скица, би трябвало първо да се овладее политическата власт, след това с подобаващи политически назначения и всички регулатори – Комисия за защита на конкуренцията, правосъдният орган, а в случай че някой си разреши да се жалва на прокуратурата, би трябвало и тя да е в играта… Затова са толкоз тежки подозренията за независимостта на българската прокуратура, че е част от политиката. И когато Борисов споделя, че не знае имената на членовете на Висш съдебен съвет, може би не лъже, тъй като е отстъпил това на Сараите. От тази позиция, Движение за права и свободи изобщо не е съпротива на ръководството на Борисов. Митът, че Движение за права и свободи е съпротива, устройва и самия Борисов, другояче властта му би била към този момент непосредствено дискредитирана. Това устройва и Движение за права и свободи, тъй като ще би трябвало да отговорят по какъв начин са част от ръководството дружно с крайните им врагове -националистите. Много е значимо да се наблюдава позицията на Движение за права и свободи, когато става дума за правосъдната промяна.

Дъждовни води: Да разбираме, че Движение за права и свободи и ГЕРБ са съдружни и бизнеспартньори зад кулисите?

Лютви Местан: В името на бизнеса те са съдружници, изрично. Интересно обаче какво става с прословутия инстинкт на Борисов. Той доста добре знае, че част от мотивацията на митинга е тъкмо зависимостта му от Сараите. В такива обстановки той има резистентен инстикт – освобождава се от зависимости, маха министри, регионални шефове, в това число и дясната си ръка Цветанов. Но в тази ситуация, без значение че инстинктът му подсказва, че политическото му оцеляване минава през ритуалното разкъсване със зависимостите му от Сараите, той няма волята. И да желае, не може да скъса със Сараите и тъкмо по тази причина към този момент е политик от предишното. През 2009 пристигна на власт с позициите си против Доган, 2020-та, най-късно 2021 година ще си отиде от политиката поради зависимостта си от Доган.

Политическото време на корпоративния вид партии изтича. Но този развой ще бъде много мъчителен и отвратително дълъг за гражданското общество, в случай че не се реши главният въпрос за честността на изборите. Аз съм твърдо за безалтернативно машинно и отдалечено гласоподаване, с цел да се отстрани следеният избор.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР