Дори затворниците имат повече права от тях. Пациентите в психиатриите

...
Дори затворниците имат повече права от тях. Пациентите в психиатриите
Коментари Харесай

Смърт и деградация. Какво се случва в държавните психиатрии в България

Дори пандизчиите имат повече права от тях. Пациентите в психиатриите са необичаен образец за жители, които на никое място не могат да се оплачат. А има от какво, в случай че забележим броя на смъртните случаи в тези лечебни заведения и прочетем интернационалните отчети, които от десетилетия изясняват какво не е наред.

Млад пациент на държавна психиатрия е завързан и изолиран за наказване. Пламва пожар, само че макар виковете му, никой не го освобождава и той се задушава до гибел. Прокуратурата стартира следствие, само че два месеца по-късно липсва информация за повдигнати обвинявания против някого.

Така звучи в резюме трагичната история на 25-годишния Георги Г. , умрял при пожар в психиатрията в Ловеч на 2 октомври. Случаят предизвика бърза инспекция на омбудсмана, която, довели до съдбовната развръзка.

Народното събрание също се засилва по тематиката и, която да събере и проучва данните за нарушавания в психиатриите, граничещи с издевателства. И да предложи законодателни решения. Тя ще работи в идващите шест месеца.

Проблемите в държавните психиатрии обаче са обществено известни от години. Дори от десетилетия. Многократно са посочвани от родственици на пациенти, неправителствени организации и от Комитета за попречване на изтезанията към Съвета на Европа :
мизерни битови условия;недостатъчен на брой и зле заплатен персонал;унизително отношение към пациентите;наказания, граничещи с изтезания.
Съвкупността от тези проблеми, гарнирана с тотална липса на външен надзор над дейностите на личния състав в психиатриите, водят до случаи като този на Георги Г.

Но има и други.

През май тази година пациент в психиатричната болница във великотърновското село Церова кория почина при пожар. През март 2019 година трима души починаха при пожар в психиатрията в Пловдив . Две години по-рано още веднъж там почина различен пациент след всеобщ пердах.

Както в Ловеч, по този начин и при тези съдбовни произшествия липсва обществена информация за осъдени за причиняването на смъртните случаи. Продължава да липсва и външен надзор над протичащото се в психиатриите. Защото съвсем никой не се интересува.

Това споделя пред Свободна Европа Валентина Христакиева , шеф на фондация " Глобална самодейност в психиатрията " - София (ГИП). По думите ѝ в България към момента никой не е осъден за систематичното нарушение на човешки права в психиатриите, " тъй като всичко е прикрито, не може да излезе нескрито ".

Съдия Владислава Цариградска , която неведнъж е разглеждала проблеми с психологично заболели, изяснява по какъв начин се поддържа това статукво: пациентите на психиатриите са единствените в страната, които нямат никаква опция да се оплачат. На който и да е. Дори пандизчиите не са в такова състояние.

На този декор прокуратурата не съумява да проверява дейно съдбовните случаи, а и не извършва конституционната си функционалност да следи за спазването на законността в психиатриите, които в действителност са и места за отнемане от независимост. Свободна Европа изпрати въпроси по тематиката до държавното обвиняване, само че не получи отговори.
Защо се връзват пациенти в психиатриите
Всички тези проблеми неведнъж са били установени от Комитета за попречване на изтезанията и нечовешкото или унизително третиране или наказване ( КПИ ) към Съвета на Европа.

Съветът на Европа е водещата организация за отбрана на правата на индивида на континента, в която членуват 46 европейски страни, в това число България. Всички те са подписали Европейската спогодба за правата на индивида, съгласно която " никой не може да бъде подложен на изтезания или нечовешко или унизително третиране или наказване ".

Въпреки това КПИ редовно разказва в отчетите си за изискванията в българс
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР