Дори в джоба или чантата, смартфоните постоянно изпращат данни към

...
Дори в джоба или чантата, смартфоните постоянно изпращат данни към
Коментари Харесай

Колко често смартфоните споделят нашите данни


Дори в джоба или чантата, смарт телефоните непрекъснато изпращат данни към компаниите 
(снимка: CC0 Public Domain)

Поверителността на данните в електронните устройства е въпрос, който попадна във фокуса на публичното внимание през последните години. Все повече хора се питат кой и с каква цел може да употребява персоналната информация, съхранявана в смарт телефоните, историята на сърфирането в уеб, данните за местоположението и така нататък

Поредно проучване повдига нови опасения по отношение на поверителността на данните в мобилните устройства. Учени от Тринити Колидж Дъблин са открили, че Android смарт телефоните и iPhone споделят данни със съответните компании приблизително на всеки четири минути и половина. Данни се изпращат, даже когато устройствата са в джоба или чантата и не работят.

Има дребна разлика сред Apple и Гугъл във връзка с събирането на избрани данни. Изследването, оповестено от проф. Дъг Лийт, твърди, че iPhone не предлага по-голяма дискретност от устройствата на Гугъл. Мобилните телефони на Гугъл обаче събират „ доста по-голям размер данни, в сравнение с Apple “ – 1MB данни се изпращат от неактивни телефони Pixel на всеки 12 часа, спрямо 52KB при iPhone.

Какви данни се изпращат към фирмите? Такива са, да вземем за пример, информация за вмъкването на SIM и детайлности за телефона като сериен номер на хардуера, IMEI, Wi-Fi MAC адрес и телефонен номер, съгласно обява за проучването в.
още по тематиката
„ Повечето хора одобряват, че Apple и Гугъл би трябвало да събират данни от нашите телефони, с цел да дават услуги като iCloud или Гугъл Drive. Но когато просто използваме телефоните си като телефони – с цел да реализираме и получаваме позвънявания и нищо повече – е доста по-трудно да разберем за какво Apple и Гугъл би трябвало да събират данни “, споделя проф. Лийт.

„ И въпреки всичко в това изследване откриваме, че Apple и Гугъл събират богата информация тъкмо в тази обстановка. Изглежда прекалено мъчно да се разбере за какво [това] е належащо “, чуди се професорът.

По неговите думи, разочароващо е да забележим, че Apple събира толкоз данни, защото в предишното компанията е говорила доста за поверителността на потребителите. Устройствата освен събират данни за интензивността на даден телефон, само че и за телефоните наблизо; когато потребителят се свърже с Wi-Fi мрежа, Wi-Fi MAC адресите на други устройства в мрежата се изпращат на Apple.

„ Wi-Fi MAC адресът разпознава устройство в Wi-Fi мрежа и по този начин, да вземем за пример, разпознава неповторимо вашия домакински рутер, „ гореща точка “ в кафене или офис мрежа. Това значи, че Apple може евентуално да наблюдава с кои хора сте наоколо, по кое време и къде. Това е доста притеснително “, предизвестява професорът.

Но съгласно него, потребителите не могат да се откажат от събирането на данни.

Изследването акцентира някои съществени опасения по отношение на събирането на данни, като сигнализира, че данните за устройствата могат да бъдат свързани с други източници на данни, в това число сърфиране в мрежата и покупки при извършване на покупки.

„ Това проучване обрисува по какъв начин работят смарт телефоните “, споделя от своя страна представител на Гугъл. „ Съвременните коли постоянно изпращат на производителите съществени данни за съставените елементи на транспортното средство, положението им на сигурност и графиците за обслужване, а мобилните телефони работят по доста подобен метод. Изследването разказва в детайли тези връзки, които оказват помощ да се подсигурява, че софтуерът на iOS или Android е настоящ, услугите работят по предопределение и че телефонът е предпазен и работи дейно “.

Apple към момента не е коментирала резултатите от изследването.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР