Дори опитни собственици на автомобили понякога изпадат в паника, когато

...
Дори опитни собственици на автомобили понякога изпадат в паника, когато
Коментари Харесай

Как да оправите скърцането на спирачките бързо и без пари?

Дори опитни притежатели на коли от време на време изпадат в суматоха, когато без никаква причина спирачките стартират да издават неприятни високи звуци, които минават от нормалното скърцане до неприятно свирене. И това без значение промяна на накладки, дискове или нещо друго. Така че какъв е казусът? 

Скърцащите спирачки, изключително най-мощните предни, се смятат за един от най-честите и досадни систематични недостатъци. Често би трябвало да се признае, че неприятните високочестотни звуци не са цялостна нередовност. Така че, просто скучен признак, който предизвиква дискомфорт и допуска, че системата не работи съвършено.

Един добър специалист ще назове повече от двадесет разнообразни фактора като източници на скърцане, а ние сме ви разказвали за множеството от тях. Но през днешния ден ще приказваме за най-често срещаната и повърхностна причина, която от време на време даже и опитни водачи не вземат поради.

И по този начин, спирачките ненадейно изскърцват при натискане на педала. Влязла ли е нечистотия? Паднал ли е пясък върху работната повърхнина на спирачната накладка? Или може би нещо по-сериозно - един от спирачните цилиндри блокира, създавайки противоречие в работещата спирачна двойка - диск/накладка? На доста хора им идва на разум, че би трябвало да смажат водачите. Но не бързайте да изграждате теории на конспирацията. Всичко може да се окаже доста по-лесно.

Спомнете си дали неотдавна сте посещавали гумаджия.. Може би просто са свалили колелото в сервиз, за ​​да поправят, да речем, елементи на окачването, които не са свързани със спирачната система или сте посетили сервиза за сезонна промяна на гуми. И в случай че е по този начин, с огромна степен на възможност настоящето ви скърцане е резултат от неквалифицирани дейности на майстори. И спирачките нямат нищо общо.

Може да звучи налудничаво, само че към този момент е мъчно да срещнете занаятчия, който да употребява динамометричен ключ при ремонт на спирачна система или на гуми. Днес се употребява друг инструмент - пневматичен, на пръв взор по-технологичен и доста по-производителен. За последното не можете да спорите, само че що се отнася до технологичността в същинския смисъл на думата, това е под въпрос. Теди " револвери " би би трябвало да изключват на избрана мощ, само че множеството не са настроени добре.

Често срещана неточност е пренатягането на болтовете без надзор на въртящия миг. В най-хубавия случай " майсторът “ слага колелото благодарение на всемогъщият ударен пневматичен гаечен ключ, майсторски прекарвайки не повече от секунда и половина на всеки болт и може би в два от 10 случая динамометърът " тресчотката “ е настроена вярно.

Междувременно ударният гайковерт развива не 20 или 30 Nm. И даже не 80, 100 или 150 - силата в този диапазон се предлага от разнообразни автомобилни производители за монтиране на колела. А 800 Nm, 900... И от време на време всички 1600 Nm! По този метод, посредством такова залепване на вашите болтове, механикът надвишава целесъобразния въртящ миг от 2.5 до 6.5 пъти, според от модела на инструмента! А сякаш фиктивното ръководство с динамометричен ключ след задействане на мощен пневматичен гаечен ключ е сходно на надзорен изстрел, само че постоянно не се ползва.

Какво става? Каква е физиката на процеса? Спирачките са изключително рискова зона. Например, незадоволително затегнато или по-скоро прекомерно затегнато закрепване на джанта може да докара до акцидент. А в най-хубавия случай - до скърцане на спирачките, написа automedia.investor.bg.

Трябва прецизно да се съблюдава указаният от производителя надзор за всеки съответен модел на точния миг на стягане на всички гайки и болтове, които автомобилът има. Адекватното взаимоотношение на съставените елементи, обезпечено посредством оптимално стягане, предотвратява " механичното напрежение " на частите, което може да докара до тяхната дисторция.

Прекалено затегнатите гайки провокират предаването на честоти, които генерират звук и външни звуци. Всяка нишка е предавател сред съставените елементи, трансформирайки се в проводник на трептения. А при прекъсване съставените елементи стартират да резонират – " пеят “ – разпространявайки тази " мелодия “ из цялата система.

С една дума, когато чуете нестимулирано скърцане, опитайте баналния способ - стягане на джантите с верния въртящ миг, което евентуално е посочено в инструкциите за употреба на вашия автомобил. И в много от случаите скърцането ще изчезне.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР