Допреди седмици те наблюдаваха инвазията в Украйна. След като Владимир

...
Допреди седмици те наблюдаваха инвазията в Украйна. След като Владимир
Коментари Харесай

Купете си велосипед. Какво разказват руснаците, които бягат в Грузия

Допреди седмици те следиха нашествието в Украйна. След като Владимир Путин разгласи готовност обаче, стотици хиляди руснаци потеглиха към чужбина, с цел да избягат от евентуална повиквателна. Голяма част избраха прилежаща Грузия. Ето какво се случва на границата.

Разпродадени полети. Километрични опашки към границата. На руснаците, които бягат от Русия поради, не им е по никакъв начин елементарно да излязат от страната.

Една от най-удобните, търсени и към момента отворени гранични точки е към Грузия - на пропускателния пункт Верхни Ларс - Земо Ларс . През последната седмица там се оформиха трайни опашки, а съветските управляващи дадоха отговор с разнообразни опити да спрат мъжете, които минават границата, в това число и с изпращане на военни там.

Това предизвика доста от избралите този път за бягство да стартират да търсят информация и потребни препоръки в обществените мрежи.

Свободна Европа събра част от изявленията на руснаци и грузинци във връзка всеобщото прекосяване на бегълци от мобилизацията през границата на двете страни.

„ Влязохме през днешния ден. Трима души сме от фамилията, дружно със брачна половинка ми. Не ни питаха нищо нито от нашата страна, нито от грузинската страна “, споделя рускиня в специфична група в Телеграм, отдадена на прекосяването през Верхни Ларс – Земо Ларс.
Наредихме се в 17 ч. вечерта, а преминахме в Грузия в 11 ч. на идващия ден
„ Чака се доста дълго. Наредихме се в 17 ч. вечерта, а преминахме в Грузия в 11 ч. на идващия ден. Заредете се с вода и храна “, написа още тя.

Изглежда обаче, че доста грузинци не демонстрират благосклонности към бягащите от Русия.

„ Притеснявате се единствено да не ви убият в Украйна. Имахте седем месеца да се обявите против войната, само че до момента в който не почукаха на вратата ви подкрепяхте Путин “, написа грузинец в същата група.

Малко след речта на Путин на 21 септември, съветските медии оповестиха за внезапен скок в търсенето на самолетни билети за полети към чужбина. Това се случи макар високите цени, а в множеството случаи търсенето беше за еднопосочни билети.

Най-търсените дестинации бяха Грузия , Казахстан , Азербайджан , Турция и други страни на Изток. Причината е, че след началото на съветската инвазия в Украна на 24 февруари Западът затвори въздушното си пространство за съветски полети и самолетни компании.

Заедно с това няколко гранични на Русия страни като Литва , Латвия , Естония и Полша за съветски жители и това остави единствено Финландия като единствена опция за прекосяване на сухопътна граница към Западна Европа.
Връщат всеки 20-ти
Освен потокът от напускащи, другата сериозна смяна след 21 септември са серията в Русия. Арестуваните са хиляди.

Допълнително напрежение сътвори и фактът, че в началото министърът на защитата Сергей Шойгу разгласи, че 300 000 души ще бъдат мобилизирани, само че по-късно стана ясно, че същинската цел на Кремъл е да притегли 1 млн. бойци за фронта.

На пункта Верхни Ларс-Земо Ларс доста хора минават с коли и камиони, само че има такива, които го вършат и пешком.

Някои от съветските жители, които сполучливо са минали в Грузия, настояват, че да минеш около съветските граничари не постоянно е елементарно.
Много зависи на кого ще попаднеш при паспортния надзор
„ Много зависи на кого ще попаднеш при паспортния надзор. Мен не ме питаха нищо. Но на идващото гише, един чиновник задаваше голям брой въпроси и наскърбяваше преминаващите, обвиняваше ги, че напущат родината в тежък миг. Няколко души не ги позволиха да преминат в Грузия. От това, което видях, почти всеки 20-ти човек беше връщан “, написа консуматор на Телеграм.

Други споделят, че доста от мъжете биват оплювани поради военния си статут. Патриотизмът също може да бъде мотив за въпроси.

„ Защо напускате? Не сте ли резервисти? Страната е в неволя. Кога ще се върнете? Но въпреки всичко не ни създаваха проблеми и ни пуснаха “, написа различен съветски жител.

На 21 септември Шойгу сподели, че мобилизацията ще важи единствено за тези, които имат опит. Това обаче бързо беше опровергано от множеството вести за доста по-широк кръг от мобилизирани, най-много при етническите малцинства в страната.
Практични препоръки
В Телеграм потребителите разменят голям брой практични препоръки.
Купете си велосипед, мотопед, скейтборд от нас и умерено преминете границата
„ Стигнали сте до границата с такси и нямате концепция какво да вършиме след това? Купете си велосипед, мотопед, скейтборд от нас и умерено преминете границата. Можете да ми пишете персонално известие за детайлите “, написа консуматор в обществената мрежа.

Някои грузинци оферират помощ на влизащите от Русия, в това число и с авто транспорт и заслон.

Много руснаци потърсиха леговище незабавно след началото на съветската инвазия в Украйна. В Тбилиси и други градове в страната имаше огромни демонстрации против дейностите на Кремъл, само че грузинското държавно управление одобри по-внимателен метод.

След оповестяването на глобите против Русия от страна на Европейски Съюз и Съединени американски щати, грузинският министър председател Иракли Гарибашвили отхвърли да последва образеца им и по този начин разгневи доста грузинци.

Президентката на страната Саломе Зурабишвили пък изрази поддръжка за Украйна. Според нея в Грузия има чувство за взаимност поради съветската инвазия през 2008 г.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР