Долната камара на американския Конгрес потвърди с гласуване отстраняване на

...
Долната камара на американския Конгрес потвърди с гласуване отстраняване на
Коментари Харесай

Конгресът на САЩ гласува за импийчмънт на Тръмп

Долната камара на американския Конгрес удостовери с гласоподаване премахване на президента Доналд Тръмп, съобщи CNN. Обвиненията против президента в процедурата по импийчмънт са за корист с власт - поради натиска на Тръмп против Украйна, и за възпрепятстване на следствието на Конгреса.

В поддръжка на първото обвиняване гласоподаваха 230 конгресмени против 197 срещу, второто също беше подкрепено с болшинство - 229 против 198 гласа. Трима конгресмени не участваха в гласуването. Нито един републиканец не поддържа процеса по импийчмънт. Междувременно двама демократи гласоподаваха " срещу " по първото обвиняване и трима по второто.

Крайното решение за премахване на президента или за оставането му на власт ще бъде взето от Сената, където болшинството принадлежи на Републиканската партия, излъчила Тръмп за поста. Поради това, съгласно множеството прогнози, вероятността той да бъде отхвърлен е доста дребна.

Ден преди гласуването в Камарата на представителите Доналд Тръмп съобщи, че процесът по импийчмънт е опит за държавен прелом.

Доналд Тръмп е третият президент в американската история, който е подложен на импийчмънт. През 1868 година Камарата на представителите е започвала такава процедура против Андрю Джаксън, а през 1998 година против Бил Клинтън. И в двата случая Сенатът гласоподава срещу отстраняването им и те остават на власт. През 1974 година Ричард Никсън самичък подава оставка без да дочака оповестяване на импийчмънт.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР