Документалният филм на журналистите от Voice of America разглежда въпроса

...
Документалният филм на журналистите от Voice of America разглежда въпроса
Коментари Харесай

Защо жените в Кения работят за прехраната на семейството, докато мъжете се грижат за децата


Документалният филм на публицистите от Voice of America преглежда въпроса по какъв начин изменението на климата е нарушило обичайния метод на живот на скотовъдите в Кения.

Масаите са африкански полуномадски племена, обитаващи главно територията на Кения и Танзания. Основното им прехранване е скотовъдството и по-специално развъждането на наедрял рогат добитък.

Традиционно дамите от пастирската етническа масайска общественост не са имали право да работят с животните и отвън дома, защото това се е считало за роля на мъжете.
 5 неловки обстановки, в които попадат дамите (и по какъв начин да се оправиш с тях)  5 неловки обстановки, в които попадат дамите (и по какъв начин да се оправиш с тях)  5 неловки обстановки, в които попадат дамите (и по какъв начин да се оправиш с тях)  5 неловки обстановки, в които попадат дамите (и по какъв начин да се оправиш с тях)
Климатичните промени обаче водят до по-различно систематизиране на отговорностите в фамилиите. Природните условия водят до същинска гражданска война в функциите на половете, в която дамите поемат повече от обичайно мъжките отговорности в общността.

 VOA VOA

Според някои експерти самите поданици на района също имат някаква виновност за ситуацията, тъй като доста гори са били изсечени през годините . Водните източници пък са изчерпани и сега повече от 80% от Кения е суша.

Докато добитъкът умира и масаите имат все по-малко животни , какви са опциите пред дамите да оказват помощ за изхранването на фамилията?

Съпругът на Мириам Касумуни умира от сърдечен удар. Той оставя след себе си 6 съпруги и 32 деца.

„ Смъртта на брачна половинка ми е разследване на шока, откакто изгуби съвсем цялото си стадо добитък поради сушата “, споделя тя. „ Той се тревожеше, че няма да може да се грижи за децата си. “
 Исторически легенди за дамите, които е извънредно време да забравим  Исторически легенди за дамите, които е извънредно време да забравим  Исторически легенди за дамите, които е извънредно време да забравим  Исторически легенди за дамите, които е извънредно време да забравим
Вследствие на неочакваната покруса Мириам би трябвало да откри нови сили в себе си и да се трансформира в опора и глава на огромното семейство. Така тя стартира да прави бижута и да ги продава.

Масайските бижута с мъниста имат значимо и характерно културно значение - украсата с мъниста, която обещано лице носи, показва неговата възраст и обществен статус. Обикновено хората с висок обществен статус носят по-цветни и комплицирани бижута.

 VOA VOA

Традиционният поминък с мъниста от дълго време е и метод за прехранване на хората от масайската общественост в Кения.

„ В предишното нашата работа с мъниста не беше търговия “, споделя пред VOA Мириам Касумуни. “Дори не знаехме, че може да ги продаваме. “

Различни организации оказват помощ на дамите да продават своите бижута, с цел да изхранват мъжете и децата си.

Днес и децата усещат смяната в функциите на родителите си и в случай че имат потребност от нещо, се обръщат към майките си. Дори бащата да е по-близо.

Детето знае, че когато майка му отиде да работи, ще се върне вкъщи с храна и то няма да си легне гладно . “

„ Доста е мъчно за някои масайски мъже да одобряват това, че те би трябвало да са тези, които да останат вкъщи с децата, до момента в който дамата работи “, разяснява различен член на общността, Пол Оле Сумуни.

Въпреки всичко революцията в метода, по който масаите в Кания виждат функциите на мъжа и дамата, към този момент е реалност и връщане обратно няма, безапелационни са дамите. Тяхното предпочитание е да се развиват и да са спокойни за прехраната и спокойствието на фамилиите си.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР