Документален филм за писателя акад. Владимир Зарев ще бъде представен

...
Документален филм за писателя акад. Владимир Зарев ще бъде представен
Коментари Харесай

Ваятелят на светове акад. Владимир Зарев

Документален филм за писателя акад. Владимир Зарев ще бъде показан на Фестивала за българско писмено и анимационно кино " Златен ритон " в Пловдив. Премиерната прожекция е на 19 декември от 20,30 ч. в Lucky " Дом на киното ", научи ДУМА от Марина Чертова, редактор на кино лентата " Ваятелят на светове ". Официалната премиера ще бъде напролет на 2024 година в София.
Филмът е по концепция на режисьорката Галина Кралева. Сценарист е Станислав Семерджиев, режисьор е Владимир Борисов, за който " Ваятелят на светове " е дебют в пълнометражното писмено кино. Оператори са Георги Гвоздев и Светла Ганева. Режисьорка по монтажа е Нина Алтъпармакова. Продуценти са Пламен Йорданов и Ирена Йорданова, копродуцент - Андрей Хадживасилев. Филмът е сниман с финансовата поддръжка на Националния кино център.
Владимир Зарев за първи път позволява снимачен екип в фамилния си дом в София, като искрено споделя за своето детство, за фамилията си, за първите си опити да написа прозаичност и поезия, за бурната си младост, за призванието да бъдеш публицист.
Благодарение на разказите и усещанията на близки, другари и сътрудници на Владимир Зарев създателите на кино лентата разкриват богатия и цветен нравствен и житейски свят на създателя. Във кино лентата вземат участие поетесата и брачна половинка на Владимир Зарев - Мирела Иванова, режисьорката и сестра на писателя - Весела Зарева, литературният историк проф. Михаил Неделчев, драматурзите проф. Станислав Семерджиев и доцент Юрий Дачев, философите проф. Георги Каприев и Митко Новков, писателят Емил Андреев, художниците Павел Койчев и проф. Греди Асса, издателят Стойо Вартоломеев, някогашният основен редактор на Българската стратегия на " Дойче веле " Румяна Таслакова и други
За първи път Владимир Зарев споделя обществено по какъв начин се е зародила концепцията за написването на най-известната му романова трилогия " Битието ", " Изходът ", " Законът ", по която беше сниман сериалът " Дървото на живота ". Камерата на " Ваятелят на светове " се завърта във Видин, в София и Созопол, тук-там, съдбовно свързани с героя на документалния филм и с неговите произведения. На фона на крепостта Баба Вида, на брега на Дунав и край морето, в писателския дом в Созопол, в античната черква " Успение Богородично " в Созопол, вкопана в земята, където Владимир Зарев се е кръстил в зрелостта си, той приказва за пътя към вярата, за конфликта сред Бога и индивида, за смисъла на Словото, за родовата памет, за другарствата, за любовите, страховете и разочарованията, за предходна и днешна България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР