На 15 август 2024 г. се навършват 80 години от

...
На 15 август 2024 г. се навършват 80 години от
Коментари Харесай

Общественици предлагат Силви Вартан за награда Златен век - огърлие

На 15 август 2024 година се навършват 80 години от рождението на световноизвестна именита певица и актриса Силви Вартан.


Силви Вартан е родена в с. Искрец, Софийско. Баща й е от българо-арменски генезис, а майката – с унгарско-еврейско родословие. Още като невръстно дете е включена в актьорския състав на класическата екранизация на романа „ Под игото “, което се трансформира в тласък за бъдещи актьорски достижения.


През 1952 година фамилията се преселва в Париж, откъдето стартира възходът на певческата и артистична кариера на Вартан. Записала е над 65 албума и над 50 милиона плочи и диска. Заслужено е спечелила славата на певица номер едно на Франция.


От 90-те години на ХХ век Силви Вартан развива дейна активност в поддръжка на българската просвета.


Президентът Георги Първанов връчва медал " Стара планина " втора степен за високоблагородната, благотворителна и филантропична активност на Силви Вартан и нейната асоциация и по случай 60-годишния празник на певицата през 2004 год..


През 2009 год. заместник-министъра на кулгтурата господин Димитър Дерелиев връчва от името на министър Вежди Рашидов оценката " Златен век " – орден за заслуги.

Приз за принос към България беше връчен на именитата френска певица от български генезис на тържествена гала в нашето посолство в Париж на 15 октомври 2010.. Отличието й бе присъдено от Агенцията за българите.

Силви Вартан се е трогнала до сълзи при приемането на медал " Св. св. Кирил и Методий " с огърлие на специфична гала в Париж. Високото отличие й е връчено от тогавашния български дипломат в Париж Марин Райков в наличието на министъра на културата Вежди Рашидов. Специалната гала се e състояла през м. ноември 2011 г вечерта след юбилейния концерт на Силви Вартан в фамозната зала " Плейел " в Париж.
През 2014 година тя е удостоена със знака Почетен жител на София. Същата година Българският червен кръст я награждава с „ Медал за великодушие “ за извънреден принос към филантропичните дела на организацията.


Г-жа Вартан е лице и на огромна и всеобхватна поредност от благотворителни акции. По този мотив тя и брачният партньор й господин Тони Скоти са носители на най-високата премия на Българския червен кръст – златен орден за заслуги “Български Червен кръст ”.

Нейната ария „ Марица “ се трансформира в един от значимите знаци на духовната мощ на България и връзката и с Франция. Незабравими прекарвания за всички българи е нейната интерпретация и осъществяването й на песента „ Я кажи ми облаче ле бяло “!

По мотив на показаната по напред фактология, обвързвана с името на госпожа Силви Вартан, по самодейност на Университета по библиотекознание и осведомителни технологии (УниБИТ) е основан умишлен Инициативен комитет, под управлението на проф. Ирена Петева - Ректор на УниБИТ и проф. Стоян Денчев - почетен ръководител на съюза на националните читалища (СНЧ), в който влизат доктор Боян Ангелов - ръководител на съюза на българските писатели, акад. Пламен Карталов – шеф на Националната опера и балет, Еделина Кънева – шеф на Държавния музикален спектакъл, доктор Николай Дойнов – ръководител на СНЧ, проф. Мюмюн Тахиров – публицист, доцент Кирил Карталов – Милански католически университет, генерал-майор (о.з.) доцент Груди Ангелов, Проф. Ваня Добрева, проф. Иванка Янкова, проф. Венцислав Велев, доктор Стелиана Йорданова, Валерия Велева – публицист, Стоян Райчевски – държавник, Красимир Премянов – съюз на тракийските сдружения, член кор. Иван Гранитски – издател, доктор Ваня Монева – хоров диригент, Греди Асса – художник, Мария Илиева – поп певица, акад. Лъчезар Трайков – медицински университет, София, Георги Първанов - президент (2002-2012г.), доктор Емилия Лазарова – зам. министър, МОН, доктор Мартин Захариев – зам. ръководител на Национален ръб по туризъм, Ангел Стойков – ръководител на Националното посланичество на студентските съюзи, Вежди Рашидов – ваятел и проф. Сава Димитров – Ректор на Музикалната академия „ Панчо Владигеров.


Този Инициативен комитет е предложил на министъра на културата -маестро Найден Тодоров да награди госпожа Силви Жорж Вартан с Почетния знак на Министерство на културата „ Златен век “ (ОГЪРЛИЕ) за нейния важен принос за развиването и популяризирането на българската просвета и изкуство по света и във връзка 24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската книжовност, както и по отношение на нейния 80 – годишен празник.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР