Докато Съединените щати и Китай се борят да установят нови

...
Докато Съединените щати и Китай се борят да установят нови
Коментари Харесай

Висши американски и китайски военни служители се борят за влияние в Азиатско-тихоокеанския регион

Докато Съединените щати и Китай се борят да открият нови партньорства и да разширят въздействието си с азиатско-тихоокеанските народи , висшите военни чиновници от двете страни се готвят да се опитат да завоюват поддръжка този уикенд от своите районни сътрудници, дипломати и водачи на конгрес за сигурност в Сингапур, предава „ Асошиейтед прес “.

Австралийският министър председател Антъни Албанезе , чиято страна е правилен американски съдружник в Тихия океан, ще изнесе главната тирада в петък вечерта, с цел да открие разговора в хотел Shangri-La, хазаин на мозъчния концерн Международния институт за стратегически проучвания. Албанезе, чиято страна разгневи Пекин със съглашението си с Англия и Съединени американски щати, известно като AUKUS, за приемане на нуклеарни подводници , с цел да се оправи с хипотетичната възходяща опасност от Китай, разяснява, че ще се концентрира върху задълбочаващия се ангажимент на Австралия , както и върху „ споделените благоприятни условия и провокации “ в района.

„ Искаме район, който е постоянен, кротичък, устойчив и проспериращ “ , съобщи той, когато речта му беше оповестена.

Преди речта си Албанезе се срещна с вицепремиера на Сингапур Лорънс Уонг и посочи пред кореспонденти, че мощните връзки сред двете страни са значими, тъй като „ сигурността не е единствено защита “ . Той изясни:

„ Става въпрос и за способността ни да бъдем по-малко уязвими на шокове, без значение дали това е бъдеща пандемия, потрес в търговията или киберсигурността, или интернационален спор. “

Вонг акцентира, че никой от Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия не желае да би трябвало да избира сред Вашингтон или Пекин. Ето какво сподели той:

„ Никой не желае да бъде в позиция, в която би трябвало или да сдържаме възхода на Китай, или да ограничим наличието на Америка. Всеки ход в двете направления ще има малко участници в района, тъй като никой в АСЕАН не желае да види нова Студена война. “

Тазгодишният разговор идва на фона на необятен набор от въпроси, в това число войната в Украйна и нейните районни последствия, в това число поддръжката на Китай за Русия, продължаващия спор в Мианмар и възходящото напрежение сред Китай и Съединени американски щати и техните съдружници поради претенциите на Пекин към себе си – ръководещ остров Тайван .

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин ще открие деня в събота с послание за американското „ водачество в Индо-Тихия океан “, съгласно Пентагона , до момента в който новият министър на защитата на Китай, Ли Шанфу, приключва деня в неделя с тирада за страната му нови начинания за сигурност.

Остин стартира пътуването си до района в Япония, чийто министър-председател Фумио Кишида беше един от най-отявлените водачи в Азия против съветската инвазия в Украйна. Кишида усили разноските за защита на Япония и предизвести други на форума Shangri-La предходната година, че „ Украйна през днешния ден може да бъде Източна Азия на следващия ден “ .

Китай отхвърли да подлага на критика нахлуването на Русия в Украйна и упрекна Съединени американски щати и НАТО за провокирането на Москва. По време на посещаване през април в Москва Ли даде обещание да разшири военното съдействие, военно-техническите връзки и търговията с оръжие с Русия . Тогава той разгласи:

„ Със сигурност ще ги изведем на ново равнище. “

В коридорите на конференцията в Сингапур Остин възнамерява да се срещне с „ основни водачи за прогрес в партньорствата в защитата на Съединени американски щати в целия район в поддръжка на споделената ни визия за свободен и отворен Индо-Тихоокеански район, закотвен в центъра на АСЕАН “ , съобщи Министерството на защитата.

След конференцията Остин пътува до Ню Делхи, с цел да се срещне с индийския си сътрудник за диалози по въпроси, измежду които и разширение на „ оперативното съдействие сред американските и индийските военни “ .

Подобно на Съединени американски щати, доста от техните съдружници усилват фокуса си върху Индо-Тихия океан и конференцията събира доста други висши чиновници, в това число министри на защитата от Англия, Германия, Швеция, Канада, Холандия, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Очаква се да участва и министърът на защитата на Украйна. Остин изиска Ли да се срещне с него в Сингапур, само че Китай отхвърли молбата, сподели прессекретарят на Пентагона Бриг. Ген. Пат Райдър разяснява пред кореспонденти във Вашингтон. Той удостовери:

„ Департаментът мощно има вяра в значимостта на поддържането на отворени линии на връзка сред военните сред Вашингтон и Пекин, с цел да се подсигурява, че конкуренцията няма да премине в спор. “

Ли, военачалник, който беше назначен за министър на защитата през март, е под американски наказания, които са част от необятен пакет от ограничения против Русия – само че предшестващи нейното навлизане в Украйна – които бяха наложени през 2018 година поради присъединяване на Ли в закупуването на бойни самолети от Китай и противовъздушни ракети от Москва.

Санкциите , които като цяло попречват Ли да прави бизнес в Съединените щати, не му пречат да води публични диалози, твърди Райдър.

Говорителят на китайското министерство на защитата Тан Кефей сподели, че предлагането на Остин за договаряния в Сингапур е отхвърлено, тъй като Съединени американски щати „ подценяват опасенията на Китай и основават изкуствени спънки “ . Дори преди назначението на Ли голям брой претенции на Министерството на защитата за диалози с основни водачи бяха отхвърлени, като повече от дузина претенции са останали без отговор или са отхвърлени от 2021 година насам, съгласно почитан чиновник на американската защита, който приказва при изискване за анонимност, с цел да даде информация за частни полемики.

В Япония в четвъртък Остин акцентира нуждата от постоянни връзки и отворени канали , като означи скорошен случай, при който китайски изтребител прелетя нападателно покрай американски разследващ аероплан над Южнокитайско море. Остин призна:

„ Притеснявам се, че в даден миг ще има случай, който може доста, доста бързо да излезе отвън надзор. Бих приветствал всяка опция да се свържа с управлението. “

Въпреки отхвърли на Ли на поканата, Китай може да не желае да бъде обсъждан като некомуникативна страна в районните очи, тъй че някакъв тип двустранни диалози въпреки всичко може да се проведат през уикенда, сподели Юан Греъм, старши помощник за Indo-Pacific Отбрана и тактика с IISS. Той беше безапелационен:

„ Все още не бих изключил среща сред Съединени американски щати и Китай. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР