Докато правителствата по света обмислят кога и как да премахнат

...
Докато правителствата по света обмислят кога и как да премахнат
Коментари Харесай

Защо експертите се страхуват от втора вълна на COVID-19?

Докато държавните управления по света обмислят по кое време и по какъв начин да отстранен ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид, на напред във времето излиза нова опасност, която може да бъде разказана с две думи – втора вълна. Опасенията на специалистите са, че откакто бъде потушена, пандемията може да се появи още веднъж и то с още по-голяма активност, нанасяйки втори тежък удар върху здравните системи и икономите на страните по света, написа Блумбърг.

Какво тъкмо съставлява втората вълна?

Пандемиите са резултат от патогени, против които по-голямата част от популацията на планетата няма имунна отбрана. Това им разрешава да основават огнища във всяка точка на планетата. Най-често срещаният вирус, който визира съвсем целия свят, е сезонния грип.

Пандемията нормално протича по един и същи метод – нов вирус се популяризира по целия свят, след което отстъпва, сходно на цунами. Няколко месеца по-късно се появява втора вълна от вируса, която още веднъж заразява огромна част от планетата.

Какво води до отстъпването на първата вълна?

Една от аргументите за отстъпването на сезонния грип е смяната на времето. Той се насочва към южното полукълбо, когато времето в северното се затопля, и противоположното. Освен това вирусът заразява огромна част от популацията, което оказва помощ за построяването на така наречен „ стаден имунитет “, които защищава хората, които не са били инфектирани, от циркулацията на вируса. В случая с вируса SARS-CoV-2, който провокира пандемията от болестта COVID-19, страните по света започнаха невиждани по своя мащаб ограничения за ограничение на свободното придвижване на хората и за обществено разграничаване, които целят да предотвратят бързото разпространяване на вируса.

Как се стига до втората вълна?

Има редица благоприятни условия. В случая с грипа, водещ фактор е захлаждането на времето. Това може да важи и за ковид. Друг вид е разновидност на патогена. Грипът има и друга характерност, която мутира непрекъснато. През есента на 1918 година светът е залят от втора вълна от Испанския грип, която провокира по-голямата част от смъртните случаи при пандемията. Някои откриватели считат, че повода за това е била разновидност на вируса, която го е трансформирал в чужд за имунните системи на множеството хора. Друга значима променлива е разпространяването на вируса до хора, които преди този момент не са били изложени на него и нямат имунитет.

 Защо нямаше втора вълна от  SARS?

В интервала 2002-2003 година в Азия избухна зараза от т. нар тежък изострен респираторен синдром Severe acute respiratory syndrome, SARS). Тази зараза също бе провокирана от ковид, само че тя по този начин и не се трансформира в пандемия, защото SARS не бе толкоз инфектиран колкото вируса, виновен за COVID-19. Разпространението на SARS бе лимитирано до лечебните заведения и други места, в които хората имат непосредствен контакт с телесни течности на инфектирани пациенти. Ебола вирусът е различен относително нов патоген за хората. В Африка от време на време се възпламеняват огнища на вируса, само че въпреки че в избрани условия той е мощно инфектиран, досега не е имало случаи, в които той се популяризира по целия свят.

Какви са вероятностите за втора вълна от ковид?

В Китай се следят сигнали, че съществува риск от втора вълна от болестта. В някои региони на страната, които бяха отворени след продължителна карантина, още веднъж се постановиха ограничения за надзор, откакто бе регистриран скок в новите случаи на заразни. По огромната част от света обаче още се бори с първата вълна на вируса. Повечето страни, които настояват, че са сложили обстановката под надзор, са постигнали този резултат посредством строги ограничавания на придвижването на хора. Тези ограничения забавят разпространяването на вируса, само че в същото време с това оставят доста хора в уязвима позиция, откакто рестриктивните мерки бъдат отстранени и всички стартират още веднъж да излизат на открито.

Как може да бъде предотвратена втората вълна?

Световната здравна организация предложи ограничаващите ограничения да бъдат разхлабвани поетапно, с цел да се тества резултата на всяка една поотделно, преди да се премине към цялостното им унищожаване. Според специалистите, ключът към поддържането на ниски равнища на разпространяване на болестта след унищожаване на ограничаващите ограничения е в увеличение на тестванията и следенето на контактните лица на инфектираните. Здравните управляващи би трябвало да намерят инфектираните, да ги изолират и да разпознават контактните им лица, които също да бъдат тестван и изолирани при нужда. С течение на времето е допустимо задоволително хора да бъдат изложени на ковид, тъй че да се развие „ стаден имунитет “, които да спре неговото разпространяване. Най-добрият вид, несъмнено, е откриването и всеобщото разпространяване на ваксина, която да постави финален завършек на пандемията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР