Догодина Еврокомисията ще пита всички ни трябва ли “Big Tech

...
Коментари Харесай

ЕС започва консултация дали BigTech да плаща за телеком-мрежите


Догодина Еврокомисията ще пита всички ни би трябвало ли “Big Tech ” да заплаща за телеком-инфраструктура (снимка: CC0 Public Domain)

В началото на идната година изпълнителният орган на Европейския съюз ще стартира консултация по отношение на това дали софтуерните колоси би трябвало да поемат част от разноските за европейската телекомуникационна мрежа, сподели в петък комисарят по промишлеността на Европейски Съюз Тиери Бретон.

Европейските телекомуникационни оператори от дълго време лобират за финансов принос от страна на огромните софтуерни корпорации като Гугъл, Фейсбук и Netflix. Операторите споделят, че огромните компании употребяват голяма част от интернет трафика, само че не способстват с нищо за построяването и поддържането на инфраструктурата, която им води трафик.

„ Трябва също по този начин да прегледаме дали регламентът е приспособен към „ GAFA “ (Google, Apple, Фейсбук, Amazon), да вземем за пример, които употребяват честотна лента (осигурена от) телеком операторите “, сподели Бретон пред кореспонденти. GAFA е френският акроним за обозначаване на най-големите американски софтуерни компании, като понятието включва и други, с изключение на изброените четири.

Според Бретон, казусът – или по този начин нареченият евентуален „ обективен дял “ на американските софтуерни компании във финансирането на европейските телекомуникации и интернет инфраструктура – ще бъде част от необятна консултация, която ще включва и метапространството – споделените виртуални международни среди, до които хората ще имат достъп посредством интернет.
още по темата
ETNO, европейското лоби за телекомуникационни оператори, съобщи в отчет през май, че повече от половината от световния мрежов трафик отива към шест компании: Гугъл, Фейсбук, Netflix, Apple, Amazon и Microsoft. Следователно те би трябвало да подкрепят финансово построяването на телеком мрежите, осигуряващи този трафик.

Има и съперници на тази теза, които упорстват, че въвеждането на задължението за финансов принос би унищожило правилото на „ индиферентност на мрежата “ – това е правилото, че доставчиците на интернет услуги би трябвало да разрешават достъп до цялото наличие и приложения, без значение от техния източник. Противници на възможния данък са и виртуалните телеком оператори в Европа.

По думите на Бретон, консултацията ще стартира през първото тримесечие на 2023 година и ще отнеме пет до шест месеца. Предложенията на Европейската комисия ще дойдат по-късно, сподели той.

От друга страна, деветима депутати от Европейския парламент са изготвили писмо, което да бъде изпратено до ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, до Бретон и до комисаря на Европейски Съюз по цифровите технологии Маргрете Вестагер, призовавайки ги да подсигуряват, че фирмите, генериращи максимален трафик в мрежовата инфраструктура, ще способстват „ по обективен и симетричен метод за разноските “.

Депутатите упорстват новите ограничения да са в сходство с правилата на Регламента за отворения интернет. Това значи, че е значимо доставчиците на интернет услуги да не могат да блокират или лимитират трафика, с цел да дадат приоритет на някои услуги пред други.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР