Рано е да се тупаме по раменете относно догонването на

...
Рано е да се тупаме по раменете относно догонването на
Коментари Харесай

Адриан Николов, ИПИ: До 20-30 години може да стигнем нивото на европейските доходи, ако се движим с този темп

Рано е да се тупаме по раменете по отношение на догонването на европейските приходи, тъй като в случай че погледнем към паритета на покупателна дарба, който е най-ясен и най-чист инструмент за съпоставяне, ние сме на 62% от средноевропейското равнище на икономическо развиване, което може съвсем непосредствено да се преведе и в приход. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Адриан Николов - старши икономист в Института за пазарна стопанска система (ИПИ).

Въпреки това по думите му догонването на европейските приходи в България през последните няколко години е много по-бързо, а при някои наши европейски сътрудници е с по-забавен напредък: " Някои огромни стопански системи, като Германия, даже имаха нулеви години в последните една-две години след пандемията и след началото на войната. Този ритъм, в случай че остане по метода, по който се случва в този момент в България, това би означавало, че ние ще достигнем средноевропейските равнища след 20, а може би и 30 години. В този смисъл, не е особена причина да се тупаме още по рамената ", сподели Николов.

Заиграването с тематиката за приходите и разнообразни обещания на политиците, които не регистрират икономическата действителност, икономистът дефинира като популизъм: " Динамиката като цяло е позитивна, само че към момента имаме доста да догонваме като цяло. По-скоро положителните вести идват по линия на пазара на труда ", счита икономистът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР