Добрата реклама има за цел да провокира емоции в хората.

...
Добрата реклама има за цел да провокира емоции в хората.
Коментари Харесай

Йорг Риоми, Publicis Groupe: Рекламистите трябва да разрастват бизнеса на клиентите, а не да спасяват света

Добрата реклама има за цел да предизвика страсти в хората. За дребното време в България чувствам, че хората имат по-скоро отрицателен метод. Казват, че не могат да създадат дадена акция или пък клиентът няма да позволи. Ако правиш акции за обществени дела с концепцията да спечелиш премия, тогава не правиш нещо положително за обществото, а го експлоатираш. Йорг Риоми е основен креативен шеф на Publicis Groupe за Централна и Източна Европа и ръководи креативните процеси на организациите от групата на 14 пазара. Базиран в Румъния, той е и основен креативен шеф и на Publicis Groupe там. Преди това Риоми е бил част от екипа на организацията Saatchi & Saatchi в Рим, Сан Хуан, Букурещ, Франкфурт и Берлин. За работата си е печелил голям брой награди от най-големите интернационалните рекламни фестивали, измежду които Cannes Lions, Clio и GoldenDrum. Йорг Риоми беше измежду лекторите на тазгодишното издание на българския рекламен фестивал ФАРА и приказва на тематика " Как да избегнем превръщането на рекламните фестивали в събития за гонене на награди ". Рекламните фестивали имат за цел да притеглят разнообразни аудитории и да се уголемяват към аудитория отвън сектора. Как бихте рекламирали рекламен фестивал на хора, които не са част от промишлеността?
Хората са любопитни. Те не харесват рекламата, когато тя наподобява като реклама, само че обичат развлеченията. От нас зависи да създадем рекламата развлекателна за тях. Ако рекламните фестивали залагат на качеството, ще бъдат забавни за всички, които използват някакво наличие. Рекламата е просвета, забавление, тя дава опция за ангажиране на потребителите по нови и забавни способи, предлагайки им съответен артикул или услуга.
Реклама
Бих има споделил: " Елате, с цел да видите забавно показване на живота. " Бих има споделил, че в случай че са любопитни, ще се забавляват, ще се смеят, ще плачат и ще мислят. Добрата реклама има за цел да предизвика страсти.
Румънският рекламен пазар се развива по-бързо от българския и тук постоянно е даван като добър образец, който промишлеността ни да следва. На какво се дължи триумфът на румънската реклама?
Със спечелването на първата премия титаниев лъв от фестивала Cannes Lions през 2011 година, промишлеността закупи доста повече убеденост. След това доста други организации последваха образеца. Румъния е като Бразилия на Европа. Развиваща се стопанска система с огромно население и предпочитание да върви напред. Може би не всичко е идеално, само че има растеж. Тогава имаше една генерация рекламисти, които желаеха да случват неща. Те се познаваха добре, бяха другари, въодушевяваха се един различен и се състезаваха между тях. Става въпрос за група от 10-15 души. Сега някои не престават да са в Румъния, други ръководят районни организации, трети отпътуваха за Съединени американски щати.
Важно ли е промишлеността да придобие убеденост и да си повярва, с цел да може да реализира триумфи?
Когато знаеш, че можеш да го направиш, това ти дава убеденост да опиташ и да успееш. За дребното време в България чувствам, че хората имат по-скоро отрицателен метод, споделят, че не могат да го създадат, че клиентът им няма да позволи. Понякога обаче става въпрос до усилена работа и просто да вярваш, че може да го постигнеш.
Какво е мнението ви за про боно рекламните акции, основани на обществени дела? Трябва ли те се състезават на рекламни състезания?
Напоследък тази тематика мощно ме вълнува. Ако имаш потенциала и гения да създаваш акции, които могат, от една страна, да разрастват бизнеса на клиента ти, а от друга, да подтикват хората да подаряват или ги предизвикат да използват артикул или услуга, които вземат решение проблем с околната среда, тогава би трябвало да се вършат такива акции. Ако обаче правиш планове на база обществени дела с концепцията не да се оказва помощ, а да имаш добра поръчка на рекламен конкурс и да спечелиш премия, тогава не правиш нещо положително за обществото, а го експлоатираш. Защото помощта не се случва в два-три месеца, тя изисква време. Ако спечелиш премия за про боно благотворителна акция, която е по-лесното решение, по-късно нямаш тласък да измислиш такова за огромен клиент, при който би било по-трудно, тъй като към този момент си го отметнал и имаш извоювана премия. Но в действителност точно по-сложната задача носи бизнес и заплаща заплати в организацията. Основната задача на рекламистите не е да спасят света, а да разраснат бизнеса на клиентите си. Трябва да ни се заплаща за работата, а не да работим про боно, с цел да печелим награди. В момента близо половината от наградените акции на огромните интернационалните фестивали са обществени акции.
Реклама
Затова в Publicis Groupe споделям на екипа да пробват да създадат про боно акция единствено в случай че в действителност има смисъл от нея, в противоположен случай не би трябвало да се насилва в тази посока. Вместо това хванете най-големите клиенти и се пробвайте да извършите в действителност добра работа за тях.
Каква част от акциите, върху които сте работили, бихте показали в портфолиото си като положителни образци?
Всеки план, който излиза от организацията, би трябвало да наподобява добре и да бъде професионално изпълнен. Някои от тях обаче се трансформират и в така наречен презентационни планове, които ни класират измежду най-хубавите организации, демонстрират капацитета на екипа и притеглят нов бизнес. Те са към 10% от всички акции. За една организация, в случай че прави към три-четири такива плана на година, е доста добре.
Тези презентационни планове, които разпростират креативния капацитет на екипа в организациите, носят ли фактически бизнес на клиентите? Например елементарна промоционална телевизионна акция няма ли да донесе повече доходи?
Не би трябвало да бъркаме известие с качествено наличие. Ако да вземем за пример работя с ритейлър, който има понижение, предлагам да излъчим новината и хората ще реагират, тъй като офертата е добра. Но тя няма да отключи страст. Това не дефинира и какъв брой добра е организацията, тъй като всеки може да го направи. От друга страна, организациите се пробват да изградят имидж на пазара, което се прави посредством първокласен креативен артикул и прецизен разказ.
Вие сте работили върху известната рекламна акция Moldy Whopper на Burger King, която продължава да печели редица награди на интернационалните фестивали. Тя донесе ли повече продажби на клиента, в сравнение с една промоционална акция?
Мисля, че да. Защото е смела креативна концепция, която не беше предстояща и даже леко скандализира публиката. Не се случва постоянно да срещнеш клиенти, които са задоволително смели, с цел да изпълнят такава концепция. От Burger King постоянно са определяни за един от най-хубавите рекламодатели. Компанията е по-малка от главния им съперник McDonald`s и не може да се конкурира с медийни бюджети. Може да бъде видяна само през качествени креативен хрумвания. Не е толкоз неприятно да си по-малък, тъй като, от една страна, нямаш отговорностите на огромните играчи и в същото време може да излизаш отвън рамката.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Компании 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Строителство и парцели 1 Политика 2 Градове 3 Енергетика Реклама В началото на юни станахте най-новият член в " Залата на славата " на фестивала Golden Drum. За какво ще употребявате тази популярност?
Ще подходя отговорно. През всичките тези години не съм мислил, че има на какво да науча другите, тъй като аз самият непрекъснато изучавам. Сега към този момент мисля, че може би имам какво да споделя с останалите. Това самопризнание значи, че някой прави оценка какво си направил през годините и те приема за образец. Според мен това ще ми помогне да върша добра реклама и да се пробвам да бъде все по-добър.
Свързани публикации Рекламните трендове на Cannes Lions 2022 - обществена ангажираност и метавселена 1 юли 2022, 06:57 Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (21 юни) 21 юни 2022, 17:11 Победителите от рекламната колегия 17 юни 2022, 06:55 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Сирма Пенкова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР