До края на живота си Тодор Живков е спазвал стриктни

...
До края на живота си Тодор Живков е спазвал стриктни
Коментари Харесай

Пийте кафе като Тодор Живков, за да сте здрави

До края на живота си Тодор Живков е спазвал прецизни привички във връзка с здравето си по съвет на свитата си от лекари и билкари, които са се грижили за него в продължение на години. Една от тайните му е лечебното кафе, което консумирал заран и следобяд безусловно всеки ден.

Отдавна е потвърдено, че кафето може да има изключителни изгоди за човешкото здраве, само че може да бъде и отрова, в случай че не знаем по какъв начин да го подготвяме и консумираме. Единственото, което Тодор Живков пиел на драго сърце, е кафето на кафениче, познато още като турско. Бившият първи водел прецизна сметка на количеството и в никакъв случай не пиел повече от две за ден – едно заран и едно следобяд. Държал кафето непременно да бъде кипнато на кафениче, слагал напълно малко захар, а постоянно я и пропущал. В следобедното сипвал и няколко капки коняк.


Всъщност, направено в, е в пъти по-полезно оти това от модерните кафе машини, изясняват специалисти. Основната причина за това е, че във вареното кафе има доста повече, най-вечеи магнезий, огромно количество витамин В3, както и мощни антиоксиданти. Приготвеното в кафениче кафе подобрявана мозъчнитеи защищава от, както и от, показва се в голям брой проучвания. Що се отнася до разтворимото, всички тези потребни качества се губят след топлинната обработка.


Ново изследване, извършено в университета в Гьотеборг в Швеция всред над половин милион души, удостоверява изгодите от кафето на кафениче. Според учените то предотвратява задръстване на кръвоносни съдове, тромбоза, сърдечни болести и сърдечни удари, преждевременна гибел, а по едно и също време с това възстановява равнищата на холестерола и кръвното налягане. Две кафета дневно – едно заран и едно следобяд, никога няма да се отразят на здравия винощем, безапелационни са учените.


Защо обаче Живков е добавял и коняк към следобедното си кафе? Причината не е единствено хубавият мирис и усет, които мощната алкохолна напитка придава. В дребни количества конякът е извънредно целителен и от дълго време се употребява в националната медицина. Няколко капки на ден усъвършенстват абсорбцията на витамин С, защото в коняка има дъбилни субстанции. Сам по себе си той има противовирусно и противоинфекциозно деяние. Подобрява и храносмилането, тъй като засилва образуването на стомашен сок. Премахва спазмите в корема, забързва метаболизма и покачва имунитета. Минимални количества коняк благотворно влияят на централната нервна система, разрешават на човек да се отпусне и се улеснява заспиването.


За приготвянето на същински хубаво кафе в кафениче преди всичко ви би трябвало кафениче или така наречен ибрик. Добре е то да е медно. Първо в джезвето се поставя захарта (ако пиете кафето си със). След това се прибавя вода, като нейното количество зависи какъв брой тъкмо чаши кафе ще приготвите (измерва се с чашите). Последно се прибавя кафето, като количеството кафе е почти по 1 с. л. за всяка чаша готово кафе. Сместа се разбърква с вилица, все едно разбивате сурови яйца. Кафето в кафениче се загрява на умерено слаб огън, до момента в който по краищата му стартират да се появяват мехурчета. Пяната се образува като пръстен и стартира да се надига. Когато се надигне, го свалете от котлона за малко, след което още веднъж го върнете на котлона. Повторете процедурата три пъти. После оставете за няколко минути, с цел да се отцеди, след което го налейте в чаша, като внимавате утайката да остане в джезвето.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР