Кръщенето влиза в люто финансово съревнование с бала, показа проверка

...
Кръщенето влиза в люто финансово съревнование с бала, показа проверка
Коментари Харесай

Отец Георги Танчев от Сандански: 65 лв. струва кръщенето в Неврокопска епархия, никой няма право да взима повече

Кръщенето влиза в люто финансово състезание с бала, сподели инспекция на „ Телеграф “. Семейства броят сред 3 и 5 бона, с цел да объркан рода и другари с разточителни банкети, тоалети и подаръчета.

Абитуриентските балове към този момент започнаха, само че паралелно с тях поради стоплянето е скочил и броят на кръщенетата. Сметката демонстрира, че в случай че се наеме оркестър, фото и видео, цифрата може да хвръкне и до 10 000 лева Най-евтин се оказва единствено ритуалът в църквата – сред 60 и 100 лв.. Ако желаеме митрополит да извърши ритуала, таксата е 65 лева Истински шлагер измежду младите родители е кръщенето и първата годинка да се честват дружно.

Сметката

Сметката в заведението за бала и кръщенето зависи от доста фактори – какво ще е менюто и броят на гостите, ще има ли жива музика, DJ и прочие Масово банкетите са с по 50 души с куверт по 60 лева на човек. Само яденето в този случай излиза 3000 лв., като при сделка може да се включи и 50 гр. алкохол, описаха ресторантьори пред „ Телеграф “. Има случаи, в които притежателите на заведенията разрешават вкарването на спиртни питиета, само че е реалност, че най-голямата облага идва по тази линия. Отделно се заплащат менюта за децата – те варират сред 10 – 30 лв.. Разходът за торта също е самостоятелен, като там цените потеглят от 4.50-5.50 и стигат до 8 лв. на парче, само че има вид в това перо да влезе и кувертът, въпреки и цената му да набъбне.

В момента шлагер е украсяването на заведението, което варира сред 200 и 500 лв., и взимането на подаръчета за всеки посетител – бурканче с бонбони, бутониера, магнитче, кутийка и други Там цените потеглят от 2 лв. и стигат до 10 лв. за брой.

Подготовката

1000 лева коства подготовката за едно кръщене. Това сподели пред „ Телеграф “ Радостина Георгиева, която досега е духовна майка на четири деца, а скоро й следва още веднъж да преживее ритуала. „ Осигурявам златно кръстче с верижка, хавлията, погачата, обличам детето от горната страна до долу “, описа тя.

По думите й най-скъпи са кръстчето и верижката. „ Кръстчето се благославя и осветява на самото кръщене “, сподели тя. Георгиева уточни, че то излиза сред 200-300 лева при цена от 105 лева за грам, като за момче тя персонално взима разпятие, което е към 300 лева Кръстницата най-често взима комплект, който съдържа надписана забрадка, забрадка за попа, вино, 2 свещи, сапун, кутийки за коса и кръстче, бутилчица със зехтин и директория за кръщелник. Той излиза сред 155 и 170 лв.. Заделя 20 лв. за книга с пожелания.

„ Друго значително перо е обличането на детето. То варира сред 300 и 400 лв., като крайната сума зависи от това от кое място се купуват облеклата “, разяснява Георгиева. Тя даде за образец последната си кръщелница, на която роклята й е коствала 139 лв., обувките 55 лв., а бельото и чорапите – 30 лева

Закована

Ритуалът в Неврокопска епархия коства 65 лв.. Нито един духовник няма право да взима и лев повече от хората, сподели за " Телеграф " отец Георги Танчев, който е архиерейски наместник на Санданска духовна околия. Той посочи, че в тази цена 35 лв. се дължат за документите, а другите 30 лв. остават за свещенослужителя, който е отслужил ритуала. Има хора, които желаят кръщенето да се направи в дома им или в заведението, където празнуват празника на детето си. Това води до оскъпяване на услугата, тъй като лишава повече време на свещеника, а и се харчат пари за пътуването. Когато е покрай храма, няма транспортни разноски, само че има случаи, в които свещеникът би трябвало да пътува 50-60 км единствено в едната посока.

Според отец Георги Танчев всеки има право да прави кръщене там, където го тегли сърцето. Преди дни кръстил дете дружно с Неврокопския митрополит Серафим в Роженския манастир. " Цената обаче си е одобрената - 65 лв.. Нищо че епископ кръщава детето. Даже тридесетте лв. си останаха за свещеника в църквата, а не бяха за митрополита ", сподели още отец Георги.

Старозагорци - в черква,русенци - в манастир

Младите родители в Старозагорско всеобщо кръщават децата си нормално най-късно до тригодишна възраст. Това разясниха за „ Телеграф “ от организации, които се занимават с организирането на радостни събития. Предпочитанията клонят повече към ритуали в храмовете, в сравнение с в околните манастири.

Цената в църквите е 100 лв., а в манастирите, като да вземем за пример Шипченския, тя доближава 500 лв..
В Русенско най-предпочитан за ритуала е Басарбовският скален манастир.

Кръщенета се правят целогодишно, като цената е 185 лв., само че в нея са включени и таксите за видеозаснемане, фотозаснемане, цената на подаръчния комплект с икона, издаването на кръщелно удостоверение. Тук се записват имената на детето и кръстниците и се четат от свещеника по време на работа в продължение на една година.

*Автори: Владимир Христовски, Владимир Симеонов,Елена Дюлгерова, Жанета Йорданова

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР