До 2050 г. близо 40% от населението на Източна Азия

...
До 2050 г. близо 40% от населението на Източна Азия
Коментари Харесай

NYT: Как демографските промени трансформират световната геополитика и икономика

До 2050 година близо 40% от популацията на Източна Азия и Европа ще бъде на възраст над 65 години. Най-балансираната работна мощ ще бъде в Южна и Югоизточна Азия, Африка и Близкия изток. Това ще промени икономическия напредък и геополитическия баланс на силите.


В продължение на десетилетия преобладаващите международни сили се възползваха от огромното население в трудоспособна възраст - подхранвайки икономическия напредък. В същото време заради огромния брой младежи множеството разрастващи се страни би трябвало да изразходват оскъдните си запаси за развъждане на деца, което ги лишава от стопански благоприятни условия.

Но най-хубавите в демографско отношение места по света се трансформират бързо.

Първата огромна смяна настъпи в Япония: към 2013 година една четвърт от популацията беше на възраст над 65 години. Това трансформира Япония в най-старата огромна страна в историята. Южна Корея, Англия и Източна Европа, както и Китай, могат да последват стъпките ѝ. В същото време доста небогати страни с ниски приходи за първи път в историята разполагат с голяма работна мощ в трудоспособна възраст. Ще съумеят ли те да се възползват от тази опция?

Демографията в света към този момент се е трансформирала до неразбираемост. Европа се свива. Китай понижава, а Индия, която е доста по-млада, ще я изпревари по население тази година.

Но това е единствено началото.

Прогнозите са безапелационни и стряскащи: до 2050 година хората на възраст над 65 години ще съставляват съвсем 40% от популацията в някои елементи на Източна Азия и Европа. Това е съвсем два пъти повече, в сравнение с във Флорида, " столицата на пенсионерите " в Америка. В същото време броят на хората в трудоспособна възраст, които ще би трябвало да устоят всички тези пенсионери, ще намалее доста.

Никога до момента не е имало толкоз остарели страни.

В резултат на това специалистите предвиждат, че някои неща, които се одобряват за даденост в богатите страни - пенсионната възраст, самите пенсии и строгите имиграционни политики - ще се нуждаят от " главен ремонт ". А сегашният дял на богатите страни в международния Брутният вътрешен продукт неизбежно ще се свие, считат икономистите.

Европа, Съединени американски щати, Китай и други водещи стопански системи с най-многобройно население в трудоспособна възраст, поправено по отношение на общия брой, ще бъдат изправени пред трагични промени. Навремето точно изобилието на работна ръка беше мотор на икономическия им напредък.


Всички тези страни към този момент застаряват и последователно отпадат от листата. Организация на обединените нации предвижда, че скоро Южна и Югоизточна Азия, Африка и Близкият изток ще имат най-балансираната работна мощ. Според специалистите тази смяна ще промени икономическия напредък и геополитическия баланс на силите.

В доста връзки един застаряващ свят е успех на развиването. Благодарение на това, че стават все по-богати, хората живеят по-дълго, остават по-дълго здрави и имат по-малко деца.

В същото време опциите за по-бедните страни са големи. Когато раждаемостта понижава, страните могат да разчитат на по този начин наречения " демографски дял ": възходящата работна мощ със непретенциозен брой подвластни лица подхранва икономическия напредък. Възрастните с по-малки фамилии разполагат с повече свободно време, с цел да отглеждат децата си и да влагат в тях. Освен това пазарът на труда се попълня с дами - и това също подхранва икономическия напредък.

Демографията обаче не е орис (Поговорката " Демографията е орис " принадлежи на френския мъдрец Огюст Конт) и дивидентите не се изплащат автоматизирано. Без нужния брой работни места огромното население в трудоспособна възраст може да докара до неустойчивост вместо до напредък. А даже и в преклонна възраст богатите страни още дълго време ще се радват на стопански изгоди и висок витален стандарт.

През 90-те години на предишния век преобладаващите международни сили имаха огромно население в трудоспособна възраст. Други страни обаче бяха към момента доста млади. Днес по-голямата част от Европа застарява, а Япония застарява още по-бързо. През 2050 година множеството от днешните най-богати страни ще бъдат доста остарели. Други, в противен случай, за първи път ще имат доста население в трудоспособна възраст.

Но няма по какъв начин да избягаме от икономическата логичност.

" На доктрина тези промени не би трябвало да изненадват никого. Но те изненадват ", споделя Микко Мурскюла, шеф на Института за демографски проучвания " Макс Планк ". „ И не тъй като не сме знаели. А тъй като от политическа позиция е извънредно мъчно да се реагира на тях ".

Както и в доста други млади страни, през последните години раждаемостта в Кения внезапно спадна. Преди половин век дамите са раждали приблизително по осем деца, а предходната година - малко над три. В демографско отношение Кения ненапълно наподобява на Южна Корея в средата на 70-те години на предишния век, когато стопанската система ѝ означи исторически напредък, само че раждаемостта ѝ понижава с малко по-бавни темпове. Южна Азия и Африка имат сходна възрастова конструкция.

Това дава обещание големи вероятности.


Този скок на популацията в трудоспособна възраст изяснява до една трета от най-големия стопански напредък, следен до края на ХХ век в Южна Корея, Китай, Япония и Сингапур.

А основите на идните демографски промени към този момент са положени: множеството от хората, които ще би трябвало да живеят през 2050 година, към този момент са родени.

Но прогнозите постоянно са несигурни и има признаци, че раждаемостта в Африка спада даже по-бързо от прогнозите на Организация на обединените нации, което значи, че африканските страни може да са в още по-добро състояние през 2050 година, в сравнение с се чака да бъдат през днешния ден.

Но без подобаващи политики голямата работна мощ може да се трансформира в задължение, а не в мотор на икономическия напредък. Когато младежите остават без обучение и работа, те могат да се трансфорат в опасност за стабилността, защото разочарованите младежи се обръщат към проведената престъпност или даже към враждебност в търсене на по-добър живот.

" Ако нямате работа за младежите, които да запълнят пазара на труда, няма демографски дял ", споделя Каролина Кардона, икономист по опазване на здравето от университета " Джонс Хопкинс ", член на Програмата за демографски дял.

Страните от Източна Азия, които са мощно облагодетелствани от демографията през последните няколко десетилетия, имаха ясни институции и съответни политики и по тази причина използваха капацитета си, споделя Филип О " Кийф, началник на Изследователския център за застаряване на популацията в Азия към Австралийския проучвателен съвет и създател на отчети за застаряването в Източна Азия и Тихоокеанския район за Световната банка.

О " Кийф съобщи, че други елементи на света - да вземем за пример някои латиноамерикански страни - имат сходни с Източна Азия възрастови структури, само че не са отбелязали такова нарастване. " Демографията е единствено суровината ", изяснява той. „ Дивидентът е композиция от налични първични материали и рационални политики. "

Но освен актуалните млади страни са на кръстопът. Обществената промяна в богатите страни едвам в този момент стартира. Ако не се приготвят за намаляването на броя на служащите, те са изправени пред последователно понижаване на благосъстоянието и икономическата мощност.

Организация на обединените нации предвижда, че до 2050 година популацията в трудоспособна възраст в Южна Корея и Италия - две страни, които ще бъдат измежду най-възрастните в света - ще намалее надлежно с 13 млн. и 10 млн. души. Предвижда се Китай да има 200 млн. поданици в трудоспособна възраст по-малко, в сравнение с е общото население на множеството страни в света.


Експертите настояват, че с цел да се оправят с това, застаряващите богати страни ще би трябвало да премислят освен пенсионната и имиграционната политика, само че и самия живот в преклонна възраст.

Това няма да е елементарно. Повече от един милион французи излязоха на улицата, с цел да стачкуват против увеличението на пенсионната възраст от 62 на 64 години - индикатор за компликациите, с които ще се сблъскат политиките за адаптиране. Освен това страховете към имиграцията подхранват поддръжката за десни претенденти в застаряващите западно- и източноазиатски страни.

" Повечето от проблемите на международно ниво са свързани с разпределението ", споделя доктор Мурскюла. „ На някои места има прекалено много остарели хора. На други места има прекалено много младежи. Със сигурност би имало смисъл да се отворят още повече границите. И в това време виждаме, че това е извънредно мъчно поради влошаващите се десни популистки настроения. "

Според Световната банка измененията ще се засилят в азиатските страни, които застаряват по-бързо от други райони на света. Промяната във възрастовата конструкция, която лиши повече от столетие във Франция и повече от 60 години в Съединени американски щати, е настъпила единствено за 20 години в доста страни от Източна и Югоизточна Азия.

Азиатските страни освен остаряват доста по-бързо, само че някои от тях остаряват преди да забогатеят. И до момента в който Япония, Южна Корея и Сингапур поддържат относително високи равнища на приходи, популацията в трудоспособна възраст в Китай е достигнало своя пик, достигайки едвам 20% от равнището на приходите в Съединени американски щати. Виетнам, въпреки това, се е спрял на 14%.

Пенсионните системи в бедните страни не са готови да се грижат за застаряващото население, за разлика от тези в богатите страни.

Според О " Кийф работещите в множеството небогати страни не могат да чакат да живеят с пенсиите си в преклонна възраст. И по тази причина, за разлика от богатите страни, рядко внасят част от приходите си в пенсионни проекти.

" Тази обстановка явно няма да бъде обществено устойчива след към 20 години, когато делът на възрастното население нарасне ", споделя той. „ Страните ще би трябвало да схванат кой модел на пенсионна система е най-подходящ за тях, с цел да обезпечат съответна финансова поддръжка в преклонна възраст. "

В други богати страни (включително САЩ) обаче измененията ще бъдат надалеч по-малко трагични.


Например заради по-високата раждаемост и засилената миграция Съединени американски щати и Австралия ще бъдат по-млади от множеството богати страни до 2050 година Делът на популацията на възраст над 65 години в Съединени американски щати и Австралия се чака да бъде малко под 24% до 2050 година - доста по-висок от настоящия, само че към момента по-нисък от този в множеството страни от Европа и Източна Азия, където той ще бъде над 30%.

И най-после, застаряването, при всичките му проблеми, може да се преглежда като голямо достижение.

" Успяхме да увеличим продължителността на живота ", изяснява доктор Мурскюла. „ Намалихме преждевременната смъртност. Стигнахме досега, в който раждането на деца е персонален избор, а не обществена насила “.

Хората не просто живеят по-дълго: те живеят по-здравословно и по-активно. И заради високите равнища на развиване застаряващите страни ще процъфтяват още дълго време.

Но изборът на държание и обществена политика е от голяма важност.

" Можем да предвидим с известна сигурност каква ще бъде демографската обстановка ", заключава О " Кийф. „ Обликът на бъдещите общества зависи в огромна степен от политическите и поведенческите промени. /БГНЕС

---------------------------------------

Лорън Леджърби - " Ню Йорк Таймс "

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР