До 10 януари в Националната агенция за приходите (НАП) ще

...
До 10 януари в Националната агенция за приходите (НАП) ще
Коментари Харесай

До 10 януари някои данъчни услуги ще са ограничени

До 10 януари в Националната организация за приходите (НАП) ще се правят действия, свързани с процесите по годишно привършване за 2021 година и превключване работата на осведомителните системи за 2022 година, оповестява ведомството.

Физически лица, които подават годишна декларация за облагане на приходите, могат да го създадат посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите от 10 януари. Тогава ще стартира и приемането на хартиени заявления.

Електронната услуга за подаване на уведомления за трудови контракти ще бъде налична, само че резултатите от обработката на подадените данни ще се изпращат от Национална агенция за приходите след 10 януари. Справочната информация в този интервал ще е настояща към 2 януари 2022 година.

Справки-декларации и VIES заявления по Закона за Данък добавена стойност ще могат да се подават посредством е-услугата на Национална агенция за приходите, като информацията ще се отрази в справката за отговорностите и заплащанията след 10 януари. Плащанията на здравни вноски от жители в интервала 1-10 януари 2022 година ще могат да се правят единствено по банков път или с пощенски запис. Здравноосигурителният статус няма да се актуализира от 1 до 9 януари. Ако в този интервал се заплати по банков път или с пощенски запис, то възобновяване на здравни права става в офис на Национална агенция за приходите.
Хората, на които е нужен документ за непрекъснати здравноосигурителни права, могат да получат подобен в офис на Национална агенция за приходите. Следващата актуализация на здравния статус ще бъде на 10 януари и тя ще включва всички данни към тази дата.

Подаването на Декларация пример 7 в интервала от 1-10 януари ще може да става посредством електронната услуга с личен идентификационен код или електронен автограф, както и на място в офисите на Национална агенция за приходите, само че подадените данни ще се отразят в системата след 10 януари 2022 година

В интервала от 1 до 10 януари 2022 година физическите и юридическите лица ще имат достъп до всички електронни услуги, предоставяни от Национална агенция за приходите, със следните изключения: - за интервала няма да действа електронната услуга за подаване за заявки за регистрация и дерегистрация по ЗДДС. Тези документи ще се подават на книжен притежател в офиса на Национална агенция за приходите по регистрация;
- до 10 януари няма да може да се прави смяна на имейл и телефон за контакт с Национална агенция за приходите през новата електронна услуга " Управление на достъпи и на контактна информация " ;
- от 1 до 10 януари в това число няма да действа електронната услуга за подаване на искане за издаване на документ.

В интервала на годишно привършване до 10 януари 2022 година няма да има опция за издаване на личен идентификационен код (ПИК), а единствено за подаване на заявление. Няма да действа електронната услуга за потвърждаване на публикуван ПИК. В случай на подадено заявление за издаване на ПИК в този интервал, след 10 януари поискалите ги ще бъдат известени за приемането му.

До 10 януари няма да има опция за подаване на заявление за предпочитано заплащане на осигурителни вноски, включително и за в допълнение наложително пенсионно обезпечаване.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР