Минималната заплата удря 1080 лева, кога ще стане? Минималната работна

...
Минималната заплата удря 1080 лева, кога ще стане? Минималната работна
Коментари Харесай

Минималната заплата удря 1080 лева


Минималната заплата удря 1080 лв., по кое време ще стане? Минималната работна заплата за страната би трябвало да стане най-малко 1080 лв. от 1-и януари 2025-а година, вместо сегашните 933 лв.. Това разгласи основният икономист на КНСБ Любослав Костов на проведен от синдикатите конгрес, отдаден на новата европейска
инструкция за най-ниските хонорари.
„ Това са 147 лв. повече, в сравнение с е сега или 15.7% растеж и това би трябвало да се случи, защото е настоящо законодателство в Кодекса на труда и няма връзка с транспонирането на директивата “, уточни той, съобщи БНР.
Костов се аргументира, че на 1 септември
министърът на труда би трябвало да издаде разпореждане, в което да дефинира размера на минималната заплата от 1 януари 2025 година.

„ Това, което знаем сега към днешна дата, е три от четири незнайни. Знаем, за три от тримесечията, в които се образувани минималната какъв е размерът на междинната заплата. Преди няколко дни излезе, че близо 2200 лв. е междинната заплата за първото
тримесечие на 2024-та “, добави той.
България би трябвало да транспонира до 15 ноември европейската инструкция за минималните работни заплати.

В тази връзка КНСБ и КТ „ Подкрепа “ упорстват минималната заплата да се приближи до нужните средства за прехрана на живот, които според последните експертни сметки сочат 1450 лв. на месец за един работещ.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР