Япония, Франция, Германия, САЩ и други богати държави извличат икономически

...
Япония, Франция, Германия, САЩ и други богати държави извличат икономически
Коментари Харесай

Ройтерс: Богати държави печелят милиарди от парите, които дават за климатични проекти на по-бедните

Япония, Франция, Германия, Съединени американски щати и други богати страни извличат стопански изгоди, оценени на милиарди долари от световна стратегия, която е предопределена да помогне на разрастващите се страни да се оправят с отрицателните последствия от изменението на климата.

Това демонстрира разбор на Ройтерс на данни, огласени от Организацията на обединените народи (ООН) и от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

Богатите страни извличат финансова полза от уговорките, които са поели да дават по 100 милиарда $ годишно на по-бедните страни. Целта е по-слабо развитите стопански системи да ги влагат в софтуерни решения за понижаване на излъчванията от нездравословни газове в атмосферата и да финансират начинания, които да им оказват помощ да се оправят с рисковите климатични феномени.

На процедура обаче богатите страни отпускат част от тези пари на по-бедните страни под формата на заеми, по които се начисляват лихви. Друга част от средствата се дават безплатно, само че използването им е обвързвано с условия, които носят финансова полза за страните, които отпускат парите. Това сочи разбор на данните, свързани с тези траншове, изработен от Ройтерс.

Богатите страни са отпуснали на по-бедните заеми в размер на минимум 18 милиарда $. Лихвите по тях не са по-ниски, а са избрани по отношение на настоящите пазарни равнища, показва организацията. Сред страните, които са предоставели сходни заеми са Япония (10,2 милиарда долара), Франция (3,6 милиарда долара), Германия (1,9 милиарда долара) и Съединени американски щати (1,5 милиарда долара). Тези данни се базират на разбор на Ройтерс и на програмата по публицистика на Станфордския университет, наречена " Биг лоукъл нюз " (Big Local News).

Заемите, които се отпускат в границите на стратегии за опазването на околната среда и на други планове в поддръжка на развиването на по-бедните страни, нормално се отпускат при нулев или най-малък лихвен %, показват специалисти.

Кредити за още минимум 11 милиарда $ са предоставени при изискване, че страните, които ги получават, наемат компании от страната заемодател или закупят от тях материали и техника. Повечето заеми, предоставени по тази скица, са били обезпечени от Япония.

Подобни условия са били сложени и на страните, които са получили безплатно минимум 10,6 милиарда $ от 24 страни и от Европейския съюз, показва Ройтерс.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР