Днешният Doodle на Google (както се нарича илюстрацията на търсачката)

...
Днешният Doodle на Google (както се нарича илюстрацията на търсачката)
Коментари Харесай

Google чества Деня на Земята и припомня последиците от климатичните промени

Днешният Doodle на Гугъл (както се назовава илюстрацията на търсачката) е в чест на годишния Ден на Земята. На него хора по целия свят почитат достиженията на придвижването за запазване на околната среда и преглеждат къде още е нужна спомагателна смяна.

Илюстрацията за тази година е анимирана (и е направена с потреблението на фотоси на същински листа), като цели да покаже по какъв начин обособените хора и общности могат да работят дружно по огромни и дребни способи в предприемането на дейности против изменението на климата, споделя екипът зад драскулката.

Според тях има набор от дейности, които можем да вършим в всекидневието си с цел да подпомогнем действителна смяна. И изреждат най-елемтарните:

У дома: изсушете прането на въздух, вместо да употребявате сушилнята;

Как/какво консумираме: наблегнете на ястие, включващо повече естествени храни (плодове зеленчуци, млечни, месни), в сравнение с преработени;

Как се придвижваме: ходете или карайте колело, вместо да шофирате, когато е възможно;

Необходимо е да действаме в този момент и групово, с цел да живеем по-устойчиво и да избегнем неприятните последствия от изменението на климата, допълват още от Гугъл.

,,Повишаването на температурата е единствено началото на това, което следва. Земята е система, в която всичко е обвързвано - измененията в една област могат да повлияят на измененията във всички останали. ", споделя Организация на обединените нации.

 Гугъл празнува Деня на Земята и предизвестява за климатичните промени

Какво е изменение на климата?

Изменението на климата се отнася до дълготрайните промени в температурата и метеорологичните модели. Такива промени могат да бъдат и естествени, поради промени в слънчевата интензивност или солидни вулканични изригвания в избрани точки на планетата. От 1800 година човешката активност е главният мотор на изменението на климата, основно заради изгарянето на изкопаеми горива като въглища, петрол и газ.

Изгарянето на изкопаеми горива генерира излъчвания на парникови газове, които работят като обвивка, увита към Земята - тя улавя слънчевата топлота и покачва температурите.

Основни парникови газове, които предизвикват изменението на климата са въглероден диоксид и метан. Те идват от потреблението на бензин при шофиране на автомобил или отопляване с въглища в постройка. Изсичането на гори и разчистването на зелени площи също освобождава въглероден диоксид. Селското стопанство, нефтените и газовите действия са съществени източници на метанови излъчвания.

Енергията, индустрията, превозът, градежите, селското стопанство са измежду главните браншове, причиняващи парникови газове.

Хората са виновни за световното стопляне

Учените в региона на климата, демонстрираха че хората са виновни за съвсем цялото световно стопляне в последните 200 години. Човешката активност предизвиква парникови газове, които затоплят света по-бързо от всеки път през последните 2000 години.

Средната температура на повърхността на Земята в този момент е с към 1,1°C по-топла, в сравнение с е била в края на 1800 година (преди индустриалната революция) и по-топла от всеки път през последните 100 000 години, показва на Организация на обединените нации. Последното десетилетие (2011-2020 г.) е най-топлото в историята и всяко предходно десетилетие от последните четири е по-топло от всяко от 1850 година насам.

Много хора считат, че изменението на климата значи най-много по-високи температури. Но повишението на температурата е единствено началото на това, което следва. Земята е система, в която всичко е обвързвано - измененията в една област могат да повлияят на измененията във всички останали.

Последствията от изменението на климата са довели до интензивни суши, дефицит на вода, тежки пожари, повишаване на морското ниво, наводнения, размразяване на полярен лед, пагубни стихии и намаляващо биоразнообразие.

 Какво е изменение на климата?

Човечеството изпитва изменението на климата по разнообразни способи

Изменението на климата може да повлияе на здравето ни, способността да отглеждаме храна, сигурността и работата ни. Някои от нас към този момент са по-уязвими от климатичните въздействия. Например хората живущи на дребни разрастващи се народи на острови. Условия като повишаване на морското ниво и навлизане на солена вода в питейната са прогресирали до степен, в която цели общности би трябвало да се реалокират, а продължителните суши излагат други на риск от апетит. В бъдеще се чака броят на „ климатичните бежанци “ да нарасне.

Всяко нарастване в световното стопляне има значение

В поредност от отчети на Организация на обединените нации хиляди учени и държавни рецензенти се съгласяват, че ограничението на покачването на световната температура до не повече от 1,5°C би ни помогнало да избегнем най-лошите въздействия върху климата и да поддържаме температури, подобаващи за живеене. Въпреки това настоящите сега политики сочат повишение на температурата с 2,8°C до края на века.

Емисиите, които предизвикват изменението, идват от всяка част на света и засягат всички, само че някои страни създават доста повече от други. Седемте най-големи замърсители (Китай, Съединени американски щати, Индия, Европейският съюз, Индонезия, Русия и Бразилия) съставляват към половината от всички световни излъчвания на парникови газове през 2020 година

Всеки би трябвало да предприеме дейности, само че хората и страните, създаващи множеството от казуса, имат по-голяма отговорност да работят първи, показва Организация на обединените нации.

Изправени сме пред голямо предизвикателство, само че към този момент знаем доста от решенията

Много решения за изменението на климата могат да обезпечат стопански изгоди, като в същото време подобрят и живота ни с опазването на околната среда. Има и световни рамки и съглашения за ориентиране на напредъка, като Целите за стабилно развиване, Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата и Парижкото съглашение. Три необятни категории дейности са: понижаване на излъчванията, адаптиране към въздействията на климата и финансиране на нужните корекции.

Преминаването на енергийни системи от изкопаеми горива към възобновими източници като слънчева или вятърна сила ще понижи излъчванията, водещи до изменението на климата. Уловката е, че би трябвало се работи в този момент. Въпреки че все по-голям брой страни се ангажират с чисти нулеви излъчвания до 2050 година, в реалност излъчванията би трябвало да бъдат понижени на половина до 2030 година, с цел да поддържат стоплянето под 1,5°C. За да бъде реализирано, това значи голям спад в потреблението на въглища, петрол и газ: над две трети от днешните ресурси от изкопаеми горива би трябвало да се съхраняват в земята до 2050 година, с цел да се предотвратят пагубни равнища на изменение на климата, написа Организация на обединените нации.

Адаптирането към климатичните последствия пази човечеството, домовете, бизнеса, инфраструктурата и естествените екосистеми. То обгръща актуалните въздействия и евентуалните в бъдеще. Адаптацията ще се изисква на всички места по света, само че е неотложно да се даде приоритет в сегашното - изключително на най-уязвимите хора с минимум запаси, с цел да се оправят с климатичните рискове. Процентът на възвръщаемост може да бъде висок. Например системите за ранно предизвестие за бедствия избавят животи и имущество, като могат да обезпечат изгоди до 10 пъти над първичните разноски.



Да платим сметката през днешния ден или да платим скъпо в бъдеще

Действията в региона на климата изискват обилни финансови вложения от държавните управления и бизнеса. Но бездействието е доста по-скъпо. Една сериозна стъпка е индустриализираните страни да изпълнят уговорката си да дават 100 милиарда $ годишно на разрастващите се страни, с цел да могат да се приспособяват и да преминат към по-екологични стопански системи, заключва Организация на обединените нации.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР