Днешният ден е паметен на Военноморските сили на България.На 9

...
Днешният ден е паметен на Военноморските сили на България.На 9
Коментари Харесай

ВМС празнува годишнина от вдигането на българския флаг на „Цибър“

Днешният ден е незабравим на Военноморските сили на България.

На 9 февруари се навършиха 14 години от повдигането на българския военноморски байрак на борда на минен ловджия „ Цибър “ от състава на дивизион противоминни кораби.

Корабът е първият от плана „ Трипърти “, добит от Военноморските сили на Република България и е сертифициран по стандартите на НАТО (MAREVAL) през 2017 година и 2020 година

Минен ловджия „ Цибър “ постоянно взема присъединяване в състава на Втората непрекъсната противоминна група на НАТО (SNMCMG 2), както и в редица интернационалните военноморски учения – NUSRET (Република Турция), POSEIDON (Република Румъния), ARIADNE (Република Гърция), учения от вида PASSEX (Република Грузия).

През годините корабът нееднократно извършва бойни задания по разкриване и заличаване на миноподобни обекти в акваторията на няколко черноморски страни.

През 2020 година в региона на Несебърски залив екипажът на минен ловджия „ Цибър “ сполучливо извърши задания по разкриване и заличаване на исторически мини.

През 2021 година екипажът на минния ловджия взе участие в интервенцията по разкриване на черната кутия на изтребител МиГ-29, паднал в акваторията на нос Шабла, пишат на страницата на  във фейсбук.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР