Днес в УНСС ще бъдат представени три български проекта, свързани

...
Днес в УНСС ще бъдат представени три български проекта, свързани
Коментари Харесай

Атанас Русев: Държавата прави важни стъпки в борбата с незаконната търговия на цигари

Днес в УНСС ще бъдат показани три български плана, свързани с противодействието на противозаконната търговия и закононарушенията, свързани с нея. Единият от тях е за противозаконната търговия с тютюневи произведения и балканския маршрут. Автори са Атанас Русев и Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД).

Това, което ще се опитаме да изработим в границите на идващите близо 20 месеца, са справедливи измерители във връзка с успеваемостта на институциите, във връзка с битката с тази противозаконна търговия с цигари и въпреки това на риска от корупция. Това разяснява в изявление за предаването " Преди всички " на стратегия " Хоризонт " Атанас Русев:

Идеята е да се опрем на събираните данни както от страна на огромните тютюнопроизводители и тютюневи търговци, по този начин и от страна на данните, които се събират от институциите. На база на тези данни ще се опитаме да изготвим една методика, която да направи един справедлив измерител, в това число на районно равнище. През последните години страната прави редица значими стъпки във връзка с битката с противозаконната търговия. Не бива да забравяме обаче, че България е една от страните с едни от най-високите проценти на пушене измежду популацията. Голяма част от тези пушачи са от ниско доходните групи от популацията, т.е. има един огромен пазар, едно огромно търсене, което легалният пазар няма по какъв начин да задоволи заради високите цени. Това търсене неизбежно ще основава и предпоставки, претекстове за развиване на тези мрежи за незаконна търговия.

Цялото изявление с Атанас Русев можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР