Днес в 14:15 ч. българско време от площадка 39А на

...
Днес в 14:15 ч. българско време от площадка 39А на
Коментари Харесай

УСПЕХ!!! Ракета Фолкън 9 на СпейсЕкс изстреля за пръв път военен спътник!

Днес в 14:15 ч. българско време от площадка 39А на галактическия център Кенеди излетя ракета “Фолкън 9 ” с задача NROL-76. Това бе първото профилирано изстрелване на ракета на СпейсЕкс за потребностите на Националния разследващ офис (НРО) на Съединени американски щати.

Успехът беше доказан персонално от Илон Мъск (източник). Харизматичният създател на компания СпейсЕкс заяви също по този начин, че преди изстрелването ветровете са били извънредно мощни – натоварването е било 98.6% от максимума, който ракета “Фолкън 9 ” може да поеме. Въпреки това нямаше никакви проблеми и ракетата наред вкара спътника на НРО в мечтаната орбита.

Освен сполучливото изстрелване, осем минути и 46 минути след началото на полета първата степен на “Фолкън 9 ” се завърна сполучливо в Зона за кацане 1 до Кейп Канаверал. Това бе четвъртото сполучливо кацане на суша за СпейсЕкс.

Днешният полет бе пети за ракета “Фолкън 9 ” през 2017 година. Компания СпейсЕкс се утвърждава като безспорен водач на пазара за изстрелванията – нито една друга корпорация не е изстреляла толкоз доста ракети през тази година, а още не е предходна и половината от 2017-та!

Поради характера на днешното изстрелване не бяха излъчени онлайн моментите от вмъкването на спътника в орбита. Неговата задача си остава засекретена заради военния му темперамент.

Със сигурност американските военни са удовлетворени от това, че през днешния ден са употребили услугите на СпейсЕкс. През миналите 10 години Обединеният алианс по изстрелванията (United Launch Alliance), който съставлява обединяване сред аерокосмическите корпорации Локхийд Мартин и Боинг, държеше безспорен монопол върху военните изстрелвания. Илон Мъск трябваше да се бори дълги месеци против ULA, с цел да получи достойнството да организира такива полети, като се стигна и до правосъдно дело. Но през днешния ден най-сетне монополът беше разрушен.

А това, което е най-важно от геополитическа позиция, то е, че военните главно наемаха ракета “Атлас 5 ” на ULA, която употребява за първа степен мотор “РД-180 ”, издигнат от съветската корпорация Неправителствени организации Енергомаш. Ракетата е доста добра и извънредно надеждна, само че през последните една-две години с утежняването на взаимоотношенията сред Съединени американски щати и Русия политиците и обществото се питаха до каква степен е редно американците да изстрелват военните си спътници с ракети, които употребяват съветски мотори, в случай, че двете страни имат разнообразни външнополитически визии. Днес обаче беше потвърдено – преференциална опция има и това е ракетата “Фолкън 9 ”, която е евтина, възвращаема и употребява напълно американска технология.

Запис от изстрелването: Тук (Youtube)

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР