Днес ще разкажем историята на един български град. Въпреки споровете

...
Днес ще разкажем историята на един български град. Въпреки споровете
Коментари Харесай

Горчива вода: Ето кой наш град носи това име

Днес ще разкажем историята на един български град. Въпреки разногласията по отношение на неговото име и какво тъкмо значи то, ние ще представим няколко разнообразни хипотези. Какво би трябвало да знаем за това особено място в нашата татковина?

Градът се намира в община Димитровград, наоколо до Чирпан. По данни на ГРАО от края на 2023 година, популацията му е малко под 1700 души. Въпреки това, мястото има дълбока история, като е било заселено още от древността. Разкрити са остатъци от тракийско населено място, което по-късно е станало римско. Открити са монети от интервала на Филип и Александър Македонски.

Предполага се, че като част от Римската империя, селището е играло основна роля като част град на име Пизар Пизос. Този римски град е учреден от император Септимий Севар и към момента има непокътнати остатъци от него – като да вземем за пример римски мост декориран с лъвски глави
Какво значи името на Меричлери

Официално се смята, че селището съществува от 1373 година. Има обилни разногласия по отношение на неговото име, заради което ще представим най-известните му тълкувания:

Легенда споделя за една британска княгиня на име Мери, която била излекувана с минералната вода от селището и за признателност оставя името си. Това наподобява като минимум евентуалната догадка, тъй като никой не може сигурно да уточни коя точно английска аристократка е била тя, в случай че изобщо съществува такава.

Втората догадка обгръща голям брой пасища в района. Пасищата се известни още като „ мери “(мера), което в дословен превод би означавало селището с многото пасища.

Някои асоциират името с река Марица, която минава наоколо. Турското название на реката е „ Мерич “. Някои откриватели свързат двете наименования – това на реката и това на селището.

Това пояснение е обвързвано със следния превод от турски. „ Мер “ се превежда като „ горчиво “, „ ич “ значи „ пия “, а „ лери “ е минало причестяване. Тези думи се свързват с минерални извори към селището, известни и с това, че в тях водата е горчива на усет. Така се приема, че името на селището се превежда като „ горчива вода “.

Меричлери – парадайс за овцевъдите

Меричлери е било едно от най-големите български села към края на XIX век, известно с удобните условия за отглеждане на животни. Регионът привличал доста овчари заради съществуването на минерални извори, чиито соли се вярвало, че усилват млекодобива от овцете. Съчетано с умерения климат и естествената отбрана от ветрове, това село се оказвало прелестно място за живот.

След Освобождението данните демонстрират, че броят на жителите е над 1500. Особено забавно е, че поради заниманията с отглеждане на животни, селото е било изцяло българско, даже и в границите на Османската империя.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР