Днес Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък

...
Днес Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с малък
Коментари Харесай

Северна Корея проведе два нови ракетни теста

Днес Северна Корея е изстреляла две балистични ракети с дребен обхват край източното си крайбрежие. Това е второто тестово изстрелване на страната в границите на 3 дни, което принуди Япония да прикани за изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации , предава „ BBC “.

Наскоро Пхенян възобнови нуклеарните си закани и предизвести, че ще реагира с „ невиждано “ мощен отговор на годишните взаимни военни учения , които се провеждат от Съединени американски щати и Южна Корея . Страната нееднократно е споделяла, че преглежда тези учения като подготовка за инвазия.

Южнокорейските военни сили оповестиха, че са засекли две изстрелвания на ракети рано тази заран от град, ситуиран на западното крайбрежие на Северна Корея. По-късно тази информация е била доказана и от формалните севернокорейски медии. Япония разгласи, че и двете ракети са се приземили във води отвън изключителната икономическа зона на Япония и че не се оповестява за вреди върху самолети или кораби в региона, само че те са прелетели на дистанции, които допускат, че по-голямата част от Южна Корея е в обсега им на деяние . Тестовете са били извършени единствено два дни откакто Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична – първото в страната изстрелване от 1 януари насам, на което през вчерашния ден Съединени американски щати и Южна Корея дадоха отговор с изпращане на американски бомбардировач над Корейския полуостров.

И Южна Корея , и Япония разкритикуваха остро неотдавнашните севернокорейски изстрелвания , като ги дефинираха като опасност за интернационалния мир и нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, които не разрешават всевъзможни балистични действия от страна на Северна Корея.

Японският министър-председател Фумио Кишида съобщи пред кореспонденти, че страната му е призовала за изключително съвещание на Съвета за сигурност в отговор на последните дейности от страна на Северна Корея. Първоначалният брифинг на Съвета за сигурност, управляван от помощник-генералния секретар по политическите въпроси Халед Киари, е плануван за по-късно през днешния ден. Според специалисти по-нататъшни строги дейности на Съвета за сигурност против Северна Корея на този стадий са малко евентуални. Китай и Русия, които имат право на несъгласие и са въвлечени в борба с Вашингтон, се опълчиха на опитите за налагане на нови наказания от страна на Съединени американски щати през миналата година.

Северна Корея разгласи, че доста от досегашните ѝ оръжейни проби са били за предизвестие поради военни учения на Съединени американски щати и Южна Корея . През последната година южнокорейските и американските военни сили организираха по-мащабни и по-чести учения в отговор на ескалиращите ракетни тествания на Северна Корея. Двете армии възнамеряват да проведат още едно обучение в границите на тази седмица , с цел да усъвършенстват взаимните си дейности на зашита против потреблението на нуклеарни оръжия от Северна Корея.

Съюзниците възнамеряват също по този начин да проведат взаимно компютърно симулирано обучение и полево образование през март . Северна Корея нееднократно е осъждала постоянните южнокорейско-американски военни учения като подготовка за планувана инвазия, макар че съдружниците настояват, че ученията им имат само защитителен темперамент . Някои специалисти в региона на сигурността настояват, че Северна Корея постоянно употребява ученията на противниците си като предлог , с цел да тества и усъвършенства оръжейните си системи. Твърди се още, че Северна Корея в последна сметка възнамерява да получи интернационално самопризнание като законна нуклеарна страна, с цел да бъдат анулирани интернационалните наказания, както и да получи други отстъпки от страна на други народи.  

В изказване на Индо-тихоокеанското командване на Съединени американски щати се споделя, че новите изстрелвания акцентират „ дестабилизиращото влияние “ на противозаконните оръжейни стратегии на Северна Корея. Изявлението гласи още, че уговорките на Съединени американски щати за отбрана на Южна Корея и Япония „ остават непоклатими “ .

Според японски и южнокорейски оценки севернокорейските ракети са прелетели на оптималната височина 50-100 км и на разстояние 340-400 км (210-250 мили). Северна Корея твърди, че разполага с ракети, способни да ударят с нуклеарно оръжие както континенталната част на Съединени американски щати, по този начин и Южна Корея, само че доста задгранични специалисти настояват, че Северна Корея към момента не е усвоила някои основни технологии , като да вземем за пример основаването на бойни глави, които са задоволително дребни, с цел да бъдат инсталирани на ракети, и гарантирането на това, че тези бойни глави ще оцелеят при влизане в атмосферата.

В изказването си, отправено по-рано през днешния ден, сестрата на Ким Чен-Ун, Ким Йо-Чен , още веднъж предизвести, че Северна Корея разполага с надеждна технология за изстрелване на ракети . Тя изясни това в отговор на южнокорейските специалисти, които сложиха под въпрос дали севернокорейските оръжия биха били функционални в действителни военни обстановки.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР