Днес се навършват 16 години от убийството на руската журналистка

...
Днес се навършват 16 години от убийството на руската журналистка
Коментари Харесай

16 години сянката на Путин тегне над убийството на Политковская

Днес се навършват 16 години от убийството на съветската журналистка Анна Политковская. На 7 октомври (когато прочее е и рожденият ден на Путин) 2006 година тя е убита в асансьора пред жилището, в който живее в Москва.

Покушението над Политковская се трансформира в едно от най-скандалните убийства в Русия при ръководството на президента Владимир Путин. То провокира мощни реакции в целия свят и изказвания, че то е по поръчка на съветските управляващи.

През юни предходната година Московски съд постанови пожизнен затвор за уредника и за физическия причинител на убийството на Политковская. Чеченският жител Рустам Махмудов беше приет за отговорен по обвиняване, че е стрелял по журналистката във входа на постройката, в която живеела, а Лом-Али Гайтукаев – чичо на Махмудов, прочут с престъпното си минало – беше наказан като уредник на убийството. Други трима техни съучастници ще лежат в пандиза сред 12 и 20 години, макар настояванията на прокуратурата за още по-сериозни санкции за обвинените.

Анна Политковская е родена в Ню Йорк през 1958 година, където нейните родители, руски украинци, са дипломати на Организация на обединените нации. Тя учи публицистика в Московския държавен университет, приключва през 1980 година и постъпва на работа във вестник " Известия ".

По-късно Политковская беше проверяващ публицист за самостоятелния вестник " Новая газета " и един от острите критици на ръководството на Владимир Путин. Продължителната й работа за откриване на беззакония на съветската войска по време на войната в Чечня й завоюва интернационално самопризнание.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР