Днес се навършват 16 години от атентатите на "Ал Кайда"

...
Днес се навършват 16 години от атентатите на "Ал Кайда"
Коментари Харесай

16 години от атентатите в Ню Йорк и Вашингтон

Днес се навършват 16 години от атентатите на "Ал Кайда " в Съединени американски щати, предизвикали сриването на двата небостъргача на Световния търговски център в Ню Йорк, разрушаването на част от Пентагона и рухването на пътнически аероплан край Шанксвил, Пенсилвания.

Жертвите са 2 974 души, без терористите: 246 - на четирите самолета (от които няма оцелели), 2 603 - в кулите в Ню Йорк и на земята, 125 - в Пентагона. Други 24 души са оповестени за изчезнали. С изключение на 55 военни, убити в Пентагона всички останали жертви са цивилни лица. Сред починалите има представители на повече от 90 страни.

411 чиновници на избавителните служби, които се отзовават на сигналите, умират, до момента в който се пробват да спасят хората и да лимитират пожарите.

Атаките стартират рано сутринта, когато 19 терористи откриват надзор над 4 пътнически самолета, излитащи от Източното крайбрежие на Съединени американски щати в посока към Калифорния. Специално са подбрани самолети за далечни посоки, защото те са заредени догоре с гориво.

Петима отклоняват полет №11 на "Американ Еърлайнс " (от Бостън за Лос Анджелис) и насочват "Боинг 767-723 " към Северната кула от Световния търговски център. Самолетът се удря в северната страна на постройката в 8:46:33 часа локално време.

В 9:02:59 часа локално време други петима принуждават "Боинг 767-222 " на "Юнайтед Еърлайнс " да се вреже в Южната кула. Сблъсъкът е забелязан онлайн по целия свят, защото след първия конфликт телевизионните канали излъчват директно от Световния търговски център. Редовният маршрут на полета е трябвало да бъде от Бостън за Лос Анджелис.

Друга група от петима терористи завладява "Боинг 757-223 " на "Американ Еърлайнс " (изпълняващ постоянен полет от Вашингтон до Лос Анджелис) и го насочва към Пентагона. Самолетът катастрофира и предизвиква опустошения на постройката.

Четвърти аероплан - "Боинг 757-222 ", изпълняващ 93 на "Юнайтед Еърлайнс " от Нюарк за Токио, е отклонен от четирима терористи. Предполага се, че задачата на полета е бил Капитолия или Белия дом, само че пасажерите се опълчват на похитителите и осуетяват желанието им. Самолетът се разрушава в поле в Югозападна Пенсилвания, на към 240 км северозападно от Вашингтон, в 10:03:11 часа локално време.

Бившият афганистански президент Хамид Карзай преди години съобщи, че групировката "Ал Кайда " е мит и изрично отхвърли терористичните офанзиви от 11 септември да са планувани в страната му. В изявление за "Ал Джазира ", експрезидентът изрази сериозните си подозрения, че тази формация въобще съществува, защото не се е срещал с нейни членове, не е получавал и каквито и да било доказателства за съществуването й.

Очакват се церемонии във всички американски щати, с които ще бъде маркирана датата и почетена паметта на жертвите.

Саудитска Арабия постоянно е упреквана поради офанзивите, защото множеството атентатори са саудитци. Закон, признат от Съединени американски щати, планува опция родственици на жертви да могат да съдят Рияд. Кралството отхвърля обвиняванията в спонсорство на тероризма.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР