Почти в средата на предизборната кампания сайтът Афера разпространи в

...
Почти в средата на предизборната кампания сайтът Афера разпространи в
Коментари Харесай

Предизборно изскочи първи запис за финансиране на ‘Продължаваме промяната’, тя го включи в кампанията си

Почти в средата на предизборната акция уеб сайтът " Афера " популяризира в понеделник (20 май) запис, за който твърди, че е с присъединяване на водачите на " Продължаваме промяната " и екипа им. Той е с неприятно качество и част от казаното не се чува, а друга не се схваща, поради това, което не се чува. От общия подтекст може да се каже, че в записания диалог се разисква главно търсенето на пари за предизборна акция, както и отчитането и спазването на законовите предели. Говори се и за суми в кеш, които имат, само че и от каквито имат потребност.

В отговор " Продължаваме промяната " популяризира същия запис във " Facebook ", извърнат във видео (вижте в края на текста) и с апел към подкрепящите ги, че дребните им дарения " могат да спрат техните огромни схеми ". От партията разясниха в обявата, че от изтеклия диалог се схваща, че в предходната предизборна акция (за парламентарните избори през април 2023 г.) не са съумели да съберат нужните пари и оповестиха " българските служби ни наблюдават и подслушват ". Така на процедура " Продължаваме промяната " удостовери достоверността на публикувания запис.

В него се разграничават гласове, които наподобяват на гласовете на съпредседателите Кирил Петков и Асен Василев, както и на Николай Денков (по времето на записа той е някогашен народен представител и някогашен министър). " Афера " твърди, че женски глас, който се чува е на Лена Бориславова (част от тясното управление на партията). Чуват се и още два гласа, за които не се схваща чии са.

Сайтът " Афера " анонсира в понеделник " поредност от извънредни записи " и по-късно разгласява " номер 1 ", само че не заяви по какъв начин е бил получен, нито дали файлът е тестван за намеси.

Още преди началото на акцията, от " Продължаваме промяната - Демократична България " оповестиха, че чакат тя да е " кална ", а Петков предвижда " доста компромати ", за които да се постанова да се изясняват всеки ден. Лидерите на партията не разясниха нищо повече за записа в понеделник вечер отвън реакцията да го включат в своята акция. Той е оповестен и ден преди идното във вторник изключително съвещание на Народното събрание за нарастването на пенсиите, поискано от обединението.

Какво се чува и какво не се чува на записа

Записът, качен като " Запис №1 " е с дълготрайност от малко повече от 12 минути, като не всичко от изговореното се схваща.

В главната му част се чуват гласове на водещи фигури от групировката, а на финала - телефонен диалог сред мъжки глас, който наподобява на този на Кирил Петков и " Пламен ", който съпредседателят на партията моли да му предложи човек, който би могъл да му даде един милион и половина лв. за телевизионна реклама. " Може да са публично, може да са импровизирано, както му е по-удобно на твоя човек ", се чува в записа.

Това и още няколко израза като " ние всекидневен кеш имаме ", " въпросът е да имаме изобщо кеш ", " кеш в торби " и какъв брой са значими сумите кеш, които се чуват главно от гласовете, наподобяващи на Петков и Василев провокират въпроси защо тъкмо става дума. Заради това, че не се чуват други елементи от диалога е мъчно да се създадат и безапелационни изводи.

Разбира се, че си търсят пари и донори, не се схваща каква е нужната сума, каква тъкмо са събрали, само че се приказва за стотици хиляди и за над милион за телевизионна реклама. Обсъжда се и по какъв начин хора с високи заплати могат да създадат дарения. От аудиото се чува още, че човек е спечелил милиони от остарели вагони, само че не се схваща кой е той.

В позицията си " Продължаваме промяната " декларира, че преди парламентарните избори на 2 април 2023 година групировката не е съумяла да събере пари, с цел да финансира предизборната си акция. 

" Сега ситуацията е същото, по тази причина и сме оповестили дарителска акция. Другият извод, който се постанова, е че българските служби ни наблюдават и подслушват. Това може да ви изясни и за какво ГЕРБ и Движение за права и свободи водиха такава люта борба, с цел да ги запазят в този тип. Подкрепете ни..., пишат от партията.

В обява след тази реакция, уеб сайтът " Афера " разгласи в коментарен текст, че записът не е от службите, а че " Продължаваме промяната " са били записвани от Алексей Петров (бившият консултант в ДАНС беше погубен в средата на август предходната година, а водачът на ГЕРБ Бойко Борисов го разгласи по-късно за " татко на сглобката " ).

За годишнината от предния запис изтече нов

Това не е първият запис, изтичащ от вътрешнопартийно разискване на " Продължаваме промяната ". Преди съвсем година - на 26 май 2023 година на пресконференция Радостин Василев популяризира запис от Национален съвет на партията - към оня миг Василев бе напуснал " ИТН " и след изборите стана народен представител от " Продължаваме промяната - Демократична България ". По-късно се отдели и от тази групировка и разгласи старта на личен политически план. Тогава групировката също удостовери истинността на оповестеното и още веднъж уточни службите като създател на записа.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР